Mahatma Gandhi en zijn vijf manieren om succesvol te zijn in een discussie

In dit artikel bespreken we Mahatma Gandhi en zijn vijf manieren om succesvol te zijn in een discussie
Mahatma Gandhi en zijn vijf manieren om succesvol te zijn in een discussie
Gema Sánchez Cuevas

Geschreven en geverifieerd door de psycholoog Gema Sánchez Cuevas.

Laatste update: 20 oktober, 2021

Het leven van Mahatma Gandhi zat vol wijze verhalen en anekdotes over confrontaties. In feite werd hij beroemd en ging de geschiedenis in als de eerste die een “oorlog” begon zonder enig geweld.

Er wordt gezegd dat hij ooit naast een professor aan de Universiteit van Londen zat te eten. De leraar vroeg hem om te vertrekken en verklaarde dat “een varken en een vogel niet samen kunnen zitten om te eten.” Gandhi stond op en zei: “Maak je geen zorgen professor, ik vlieg weg.”

Het doel van argumentatie, of discussie, zou niet de overwinning moeten zijn, maar vooruitgang.”

Joseph Joubert

Mahatma Gandhi kreeg bijna altijd zijn zin in discussies. Hij deed het echter met zo’n intelligentie en gratie, dat hij zijn tegenstander meestal iets leerde. Sterker nog, zijn doel, in plaats van een discussie te winnen, was zijn doel om ervan te leren. Hier zijn enkele van de manieren die hij voorstelde om succesvol te zijn in een discussie.

Wees niet egoïstisch en discussieer stevig

Voor Mahatma Gandhi moest elk perspectief op een probleem ook rekening houden met de toestand van de tegenstander. Met dit idee in het achterhoofd vernietigde hij destijds het monopolie van de Britse textielindustrie. Daarna ging hij naar elk van de fabrieken om zich te verontschuldigen voor de ontslagen die hij had veroorzaakt.

Gandhi's drie gedachten die hebben bijgedragen aan een betere wereld

Gandhi bestudeerde elk onderwerp waarin hij geïnteresseerd was grondig. Hij was niet tevreden met een oppervlakkige kijk op de wereld. Hij las, hij dook in het onderwerp en hij stelde vragen. Dit alles stelde hem in staat om een geïnformeerde en solide mening te vormen over elke kwestie. Dit is zonder twijfel de sleutel tot het aangaan van elk debat.

Train fysieke kracht en geduld

Mahatma Gandhi was van mening dat de kracht van het lichaam een beslissende bijdrage levert aan de kracht van de geest.

Daarom hield hij zichzelf in goede fysieke conditie. Hierdoor kon hij moeilijke tijden doorstaan met een verbazingwekkend vermogen tot herstel. Inderdaad, het trainen van het lichaam zorgt voor matigheid, versterking van de wil en zelfbeheersing.

Aan de andere kant is geduld de training van de geest. Gandhi zei dat een muur steen voor steen gebouwd moet worden. Bovendien heeft elk stuk een moment om op zijn plaats te blijven. Geduld is een eigenschap van de sterkste geesten. Niet toegeven aan de eerste impuls is de sleutel tot succes, vooral in een confrontatie.

Empathie voor de ander, betrokken raken bij hun emoties

Gandhi zond universele ideeën uit. Zijn principes waren niet het product van een lokale of grillige visie. Nogal het tegenovergestelde. In zijn ideeën en zijn strijd was de hele mensheid aanwezig. Zijn leer was namelijk in de eerste plaats gericht op zijn eigen volk, maar was ook geïnspireerd door universele waarden.

Een gorilla en een vlinder

Deze leider gaf een belangrijke plaats aan emoties. Zijn toespraak was niet puur ideologisch. In feite probeerde hij altijd de positie van zijn tegenstanders te begrijpen en hield hij rekening met hoe ze zich zouden kunnen voelen.

Dat is de reden waarom honderdduizenden mensen in de wereld hem volgden en bewonderden, ook al deelden ze niet noodzakelijk zijn idealen. Zijn idee was dat het winnen van een confrontatie niet noodzakelijk betekent dat je het standpunt van de ander weggooit.

Spreek duidelijke taal en wees transparant

Grote leiders worden vaak gekenmerkt door de eenvoud van hun toespraken. Ze spreken niet om bewonderd te worden, ze spreken om begrepen te worden. Zonder twijfel is de beste manier om begrip te bevorderen het gebruik van eenvoudige taal die iedereen kan begrijpen.

Dit zou populisme zijn als er verborgen belangen achter zaten. Wanneer eenvoudige woorden echter geen verborgen waarheden verbergen, bereiken ze de harten van mensen. Inderdaad, een authentieke en oprechte toespraak heeft grote overtuigingskracht.

Het brengt ook respect met zich mee. Een verbale discussie wordt zo gewonnen: met diepe argumenten, eenvoudig verwoord en zonder leugens.

Groeien in zelfredzaamheid en volhouden

Gandhi stond erop zijn eigen zout te halen. Ook maakte hij zijn eigen kleding en andere alledaagse voorwerpen. In feite veranderde hij zelfredzaamheid in een manier om vrijheid op te bouwen. Hij wist dat de banden van afhankelijkheid niet voortkomen uit de grote feiten, maar uit de kleine details. Hij viel het kwaad bij zijn wortels aan.

Het kostte deze grote leider 55 jaar om de onafhankelijkheid van India te voltooien. Dit was altijd zijn droom geweest. Bovendien deed hij het op zijn manier: zonder geweld te gebruiken.

Desalniettemin ging hij door veel moeilijkheden voordat hij het bereikte. Hij kwam inderdaad allerlei problemen tegen, hij had zelfs conflicten met zichzelf.

Diep vanbinnen wist hij echter dat doorzettingsvermogen de sleutel was die elke deur opende en dat het vermogen om door te zetten iemand in staat stelt om op weg te gaan naar succes.

discussie-zoon

Alle leringen van Gandhi hebben ons een kostbare catalogus van menselijke waarden opgeleverd. Zijn triomf was een triomf van de geest en daarom markeerde het een voor en na.

De grootste van al zijn voorschriften was de confrontatie aan te gaan, zonder het doel de ander te vernietigen. Op deze manier is er nooit een nederlaag omdat iedereen in zekere zin wint, zelfs als ze niet alles krijgen wat ze willen.

Uitgelichte afbeelding met dank aan Whooli Chen


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.