Je verdient het niet om halfslachtig geliefd te worden

Je verdient het niet om halfslachtig geliefd te worden

Laatste update: 18 september, 2016

“Als je van me houdt, houd van alles van mij,
niet in gebieden van licht of schaduw.
Als je van me houdt, houd zwart van me.
En wit. En grijs en groen en blond
en brunette.
Houd overdag van me.
Houd ‘s nachts van me.
En in de vroege ochtend door het open raam!

Als je van me houdt, houd me niet tegen.
Houd van alles van mij… of houd helemaal niet van me!”

-Dulce María Loynaz-

We zijn geen onvolledig wezens. Wij hebben geen “betere helft” nodig om gelukkig te zijn. Wij zijn sinaasappelen, citroenen, perziken en eindeloze andere vruchten die op eigen houtje de wereld verkennen.

Soms hebben we het geluk dat we een andere vrucht vinden die op hetzelfde ritme rolt. Dus beginnen we samen wandelingen te maken, wandelingen die een leven lang kunnen duren of in een ogenblik kunnen eindigen.

Een perzik kan perfect samengaan met een sinaasappelals beide bereid zijn om samen een leven op te bouwen en in staat zijn om zowel hun overeenkomsten als hun verschillen te respecteren.

Geboeid Hart

Liefde en respect gaan hand in hand

“Je eigen lijden ommuren is het risico lopen om vanbinnen verslonden te worden.”
– Frida Kahlo –

Disney onderwerpt ons aan een bedrieglijk idee van liefde en “betere helften”, tot het punt waar we dit soort halfslachtige liefde als normaal zien. Tevreden worden met dit soort van liefde is onszelf veroordelen tot eenzaamheid.

Wanneer halfslachtige gedachten als “nu houd ik van hem, nu doe ik het niet” of “misschien zal ik morgen geïnteresseerd zijn” zichzelf een weg banen in onze relaties, zijn de vooruitzichten slecht. Als je van iemand houdt, houd dan volledig van diegene en geef alles wat gezond is om van jezelf te geven.

Dit is niet alleen een kwestie van principe, maar ook van respect en aandacht voor onszelf. Het is niet eerlijk of gezond om liefde te geven zonder op zijn minst een beetje terug te ontvangen dat ons goed laat voelen.

We kunnen het er allemaal over eens zijn dat liefde niet egoïstisch moet zijn, maar dit betekent niet dat het dwaas zou moeten zijn. Als je lijdt omdat je niets terug krijgt, is het tijd om na te denken over het verlaten van de situatie.

Vastgebonden Vlinder

Iedereen verdient het volledig geliefd te worden

“Je verdient een liefde die je wil, zelfs als je verfomfaaid bent, met alle dingen die je doen haasten, met alle demonen die je ‘s nachts wakker houden.

Je verdient een liefde die maakt je je veilig laat voelen, die de wereld uit de palm van je hand kan eten, die denkt dat je knuffels perfect samengaan met je huid.

Je verdient een liefde die met je wil dansen, die naar het paradijs gaat, elke keer als hij in je ogen kijkt en die zich nooit verveelt met het lezen van je uitdrukkingen.

Je verdient een liefde die luistert als je zingt, die je ondersteunt bij je belachelijkheid, die je vrijheid respecteert, die je begeleidt op je reis, die niet bang is om te vallen.

Je verdient een liefde die de leugens wegneemt, die je hoopt, koffie en poëzie brengt.”

-Frida Kahlo-

Het is niet zo dat hij of zij elk onderdeel van je moet aanbidden, maar dat wie jou echt liefheeft niet moet proberen je te veranderen of te manipuleren. Elk klein gebaar maakt ons wie we zijn en maakt de wereld om ons heen wat het is. Dit is iets uitzonderlijks dat aandacht verdient.

Ballon

We moeten toestaan dat onze metgezellen van ons houden zoals zij dat willen en niet zoals wij dat willen, maar altijd terwijl we vliegen met de vleugels van de vrijheid. Niemand heeft het recht om inbreuk te maken op onze vrijheid of om spelletjes met ons te spelen.

Op deze manier kunnen we ons niet laten meeslepen door onze behoeften of door ons concept van een ideale liefde. In plaats daarvan moeten we een basis van respect, acceptatie en wisselwerking opstellen.

We verdienen het niet om halfslachtig geliefd te worden. We verdienen het om getoond te worden dat we geliefd zijn en om deze reden moet egoïsme verdwijnen. Want, simpel gezegd, profiteert ware liefde niet van wie dan ook.

“Echt geliefd worden geeft je kracht, terwijl echt van iemand houden je moed geeft.”
-Lao Tse-


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.