De psychologische effecten van werkloosheid

De psychologische effecten van werkloosheid

Laatste update: 19 maart, 2017

Werkloosheid is veel vervelender dan wat je normaal gesproken te zien krijgt. Denk aan de onzichtbaarheid en het stigma dat je ervaart als het je overkomt. Dit wordt nog verergert door de stilte van veel deskundigen op het gebied van mentale gezondheidszorg. De effecten van werkloosheid zijn duidelijk zichtbaar aan het aantal mensen dat psychologische hulp nodig heeft.

Hoewel het nog steeds een moeilijke weg is, haasten veel mensen zich om licht te werpen op deze situatie, omdat het snel en goed oplosbaar is als er geen bewustzijn is van omvang van het probleem. Dit is meer dan zomaar een pessimistische slachtofferrol. Langdurige werkloosheid en slechte werkomstandigheden kunnen heel schadelijk zijn voor de gezondheid.

Een onderzoek van het BMC Public Health Journal liet zien dat een lange periode van werkloosheid kan leiden tot mentale stoornissen en dat gevaarlijke werkomstandigheden kunnen resulteren in lichamelijk letsel en veel stress (een van de belangrijkste oorzaken van depressie). De Franse arts Michel Debout heeft recentelijk een boek gepubliceerd met de naam Traumatisme du chomage, dat “Het trauma van werkloosheid” betekent en uitlegt hoe je de nadelige gevolgen van werkloosheid tegen kunt gaan.

Met dit alles in gedachten, kun je toleranter en bewuster zijn van je gevoelens en zul je een perspectief krijgen als het gaat om je huidige werkloosheidssituatie.

Werkloosheid kan je realiteit ondermijnen, maar niet je dromen

Het werken in een functie waar je overgekwalificeerd voor bent, is een realiteit die vandaag de dag veel voorkomt. Mensen worden bijvoorbeeld gedwongen om te werken in een omgeving waar ze overgekwalificeerd zijn om te overleven, waardoor ze de vaardigheden die te maken hebben met hun beroep niet kun uitoefenen en ontwikkelen. Als dit gebeurt, is het goed om het in perspectief te zien: je hebt een baan die je overleving garandeert, maar die niet je dromen vernietigt.

Werkdruk

Hoewel het meer moeite kost, moet je je waarden en doelen niet uit het zicht verliezen als je persoonlijke tevredenheid wilt bereiken, hoewel je deze doelen moet combineren met werk waar je overgekwalificeerd voor bent. Het lijkt logisch, maar als je dat perspectief verliest, kan het je zicht wazig maken en je afleiden van de wetenschap of jouw schip in de richting van een haven vaart of gewoon maar wat ronddobbert.

Voel je niet schuldig

Iemand anders de schuld geven, is een van de meest succesvolle manieren van het uitoefenen van controle die mensen met weinig moralen gebruiken om anderen hun wil op te leggen en met hun gevoelens te spelen. Dit soort manipulatie gebeurt zowel privé als publiekelijk.

Eervolle, plichtsgetrouwe en verantwoordelijke mensen hebben de neiging om zich schuldig te voelen over de situatie waarin ze zich bevinden. Ze voelen zich slachtoffer, maar ze voelen zich ook schuldig en de dubbelzinnigheid van dit alles is soms ondraaglijk. Verantwoordelijkheid nemen voor je situatie is nuttig, maar het nemen van alle verantwoordelijkheid wanneer het niet jouw schuld is, is desastreus.

Word onderdeel van een groep

Je kunt in je eentje vechten, maar als er zoveel andere mensen zich in dezelfde situatie als jij bevinden, kan het helpen om je bij hen aan te sluiten. Je kunt steun vinden van mensen met wie je interesses en dagelijkse routine deelt.

Het contact zoeken met andere werkloze mensen die ook aan zichzelf werken kan ook je kansen op succes vergroten, evenals je zelfvertrouwen en je motivatie. Je hebt niet meer het gevoel dat je je tijd aan het verspillen bent en zij zullen jouw tijd ook niet verspillen.

Lotgenoten

Ben jij geconditioneerd door je leeftijd?

Wij zijn onze eigen ergste vijanden als het gaat om vooroordelen en labels. Als je kijkt naar alles dat je tot nu toe hebt geleerd, heb je de energie om door te gaan. Als je eraan denkt hoe ver je nog moet en hoe onmogelijk je doelen zijn, voel je je verlamd.

Soms zorgt angst ervoor dat we excuses verzinnen om ons niet vast te hoeven leggen, omdat we faalangst hebben vanwege alle sociale druk en vooroordelen. Als je je zorgen blijft maken om de toekomst en wat andere mensen van je denken, blijf je apathisch. Je zal geen vooruitgang boeken, dus je moet je afvragen of je stil wil blijven staan totdat je van de klif valt.

De gouden regel: laat jezelf niet in beslag nemen, houd jezelf bezig

Houd jezelf bezig door te proberen om je dringende situatie te veranderen zonder dat je daarbij te veel pauzes neemt. Maak ruimte tussen pauzes en tijd voor reflectie en maak ze zo kort mogelijk.

Geef jezelf niet te veel speelruimte, omdat het de neiging heeft zich tegen je te keren tijdens periodes van wachten en emotionele spanning. Zelfs als je niet kunt werken, blijf leren en trainen, zodat je niet alleen gekwalificeerd bent, maar je je ook bewust bent van en voorbereid bent op een dagelijkse en concurrerende routine.


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.