De neolithische revolutie

De neolithische revolutie
Roberto Muelas Lobato

Geschreven en geverifieerd door de psycholoog Roberto Muelas Lobato.

Laatste update: 27 december, 2022

Mensen ontwikkelen zich in de loop van de tijd. Elke generatie is weer verder dan de vorige. Elke nieuwe uitvinding leidt tot een betere wereld. Maar is dit echt zo? We zijn ons allemaal bewust van de huidige en afgelopen crises. Hoe zit het echter met de oudste, die zich voordeden tijdens het neolithicum? Vandaag zullen we het hebben over de neolithische revolutie.

Het neolithicum of de jonge of nieuwe steentijd begon ongeveer 7.000 v. Chr en duurde tot ongeveer 4.000 v. Chr. Gedurende deze tijd begon men aan landbouw en veeteelt te doen. Op school leren we dat deze periode die gekenmerkt wordt door sociale en technische veranderingen een grote ontdekking was die het lot van de mensheid veranderde.

We geloven ook dat het een vooruitgang was die iedereen omarmde. Eigenlijk was dit echter niet zo. Niet iedereen accepteerde deze verandering. Sommige mensen namen de landbouw en veeteelt pas vele jaren later aan, omdat ze nog steeds liever jagers en verzamelaars wilden zijn.

Koeien in berglandschap

Het neolithicum

Het neolithicum is een van de perioden van de steentijd waar we het minst over weten. Tegelijkertijd is het echter een van de belangrijkste. Tijdens het neolithicum vonden vernieuwingen plaats die de toekomst van de wereld sterk gevormd hebben.

Deze omvatten onder andere veeteelt en landbouw, oorlog, eigendom, schrift en verdeling van macht. We zouden echter ook kunnen zeggen dat de problemen van de mensheid in deze periode begonnen.

Tijdens deze periode begon de mensheid haar omgeving te transformeren en aan te passen aan haar behoeften. Als gevolg hiervan groeide de bevolking explosief.

Wat we op school leren over het neolithicum

Als we essayist Yuval Noah Harari moeten geloven, dan is het neolithicum de grootste oplichterij in de geschiedenis van de mensheid: “In plaats van een voorbode te zijn van een nieuw tijdperk van gemak, heeft de landbouwrevolutie voor levens gezorgd die over het algemeen moeilijker en minder bevredigend zijn dan die van verzamelaars.”

Het leven als jagers-verzamelaars was beter. Onderzoekers geloven dat jager-verzamelaars minder stress hadden als gevolg van een gebrek aan voedsel. Hun dieet was voedzamer en ze voerden geen oorlog met elkaar. Ze werden pas zieker als ze in de buurt van dieren leefden.

Op scholen wordt leerlingen verteld dat de neolithische revolutie mensen in staat stelde om honger uit te bannen omdat ze leerden om planten en dieren te tam te maken en steden te creëren. Dit is echter niet waar. Veel agrarische samenlevingen hebben de landbouw en veeteelt opgegeven en zijn teruggekeerd naar de levensstijl van de jagers-verzamelaars.

Ze hebben de landbouw ook meerdere keren opnieuw aangenomen. Verschillende natuurrampen, zoals plagen, ontbossing of verzilting van de bodem, stimuleerden deze cycli. Gedurende 5.000 jaar gingen mensen van de ene naar de andere manier van leven, afhankelijk van de omgevingsomstandigheden.

De neolithische revolutie

Wat de neolithische revolutie ons heeft nagelaten

De neolithische revolutie liet een duidelijke boodschap achter: een goed gereguleerde en getransformeerde natuurlijke omgeving kan veel mensen voeden. Maar de mens heeft deze boodschap verdraaid.

Enkele voorbeelden zijn de exploitatie van de omgeving, genetische manipulatie van zaden, sociale ongelijkheid en heerschappij over de zwaksten. Mensen zijn er nooit in geslaagd om in harmonie te leven, omdat ze weigeren te delen wat ze met elkaar hebben.

Het idee van een enkele neolithische revolutie die plaatsvond in het Midden-Oosten is sindsdien verworpen. In plaats daarvan geloven onderzoekers dat er meerdere revoluties waren die min of meer gelijktijdig plaatsvonden.

Je had tarwe in het Midden-Oosten, rijst in China en maïs in Amerika. Allemaal vormen ze de agrarische revolutie die, dankzij de migratie van de eerste boeren, uiteindelijk Europa bereikte.

De neolithische revolutie veroorzaakte een nooit eerder geziene bevolkingsgroei. Het leidde tot menselijke migratie, evenals de migratie van ideeën en materialen. Hoewel we niet veel weten over deze periode van de steentijd, weten we zeker dat deze alles heeft veranderd.


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.