De negatieve invloed van junkfood op de hersenen

Verschillende onderzoeken hebben de macht die we over de gezondheid van onze hersenen hebben onthuld. We gebruiken een gezond dieet als een middel om de hersenen stimuleren, of we eten junkfood en laten onze hersenen verslechteren. Lees alles over dit onderwerp in dit artikel!
De negatieve invloed van junkfood op de hersenen

Laatste update: 18 februari, 2022

Als je je bewust bent van wat je eet, kun je goed voor je gezondheid zorgen. Daarom is het belangrijk dat je begrijpt hoe schadelijk junkfood kan zijn voor je hersenen.

In plaats van je te voeden, tast dit soort “voedsel” namelijk het functioneren van je organisme aan. De wetenschap heeft ontdekt dat calorierijke en nutriëntarme voedingsmiddelen het goed functioneren van je lichaam en geest belemmeren. In het artikel van vandaag analyseren we dus de effecten die junkfood heeft op je hersenen.

Het tijdschrift Brain, Behavior and Immunity publiceerde een onderzoek dat is uitgevoerd aan de Universiteit van New South Wales, Australië. Dit onderzoek toonde aan, dat een dieet met veel suiker en vetten het cognitieve vermogen van de hersenen aantast.

De onderzoekers merkten op dat de kindertijd in dit opzicht een kritieke periode is. Dit betekent dat als een mens gedurende de eerste jaren van zijn leven een dieet volgt dat weinig essentiële voedingsstoffen bevat, dit op de lange termijn veel invloed zal hebben.

Het voedsel dat je eet kan ofwel de veiligste en krachtigste vorm van geneeskunde zijn, ofwel de traagste vorm van gif.

-Ann Wigmore-

De effecten van junkfood op de hersenen

Een milkshakeglas vol met suikerklontjes en een rietje

Uit het onderzoek van de Universiteit van New South Wales is gebleken dat het eten van junkfood schadelijke gevolgen heeft voor de hersenen. Om dit te verifiëren werd een experiment uitgevoerd met twee groepen muizen.

Een van de groepen voedde zich met calorierijk, nutriënt-arm voedsel. Dit was dan voornamelijk voedsel dat rijk was aan suiker en verzadigd vet. Hoewel de andere groep een gezonder dieet volgde, mochten ze nu en dan suikerwater drinken, vergelijkbaar met met een gewone frisdrank.

De resultaten verrasten de wetenschappers. Slechts een week na de start van het experiment, toonde de eerste groep muizen een aanzienlijke achteruitgang in het hersengebied met betrekking tot het geheugen. Het verontrustende was dat de tweede groep ook een achteruitgang vertoonde die bijna net zo ernstig was als die van de eerste groep.

Een andere onthullend onderzoek naar junkfood

Het bewijs rond de schadelijke effecten van junkfood op de hersenen houdt daar niet op. Een ander onderzoek, gepubliceerd door het tijdschrift Cell Metabolism, laat zien dat een groep Amerikaanse wetenschappers op een andere manier tot dezelfde conclusie is gekomen.

De onderzoekers begonnen met de kennis dat de cellen van het immuunsysteem van de hersenen, ook wel microglia genoemd, ontstoken raken als er calorierijk en nutriëntarm voedsel wordt geconsumeerd. Ze ontdekten dat wanneer dit gebeurt, het hongergevoel ook toeneemt.

Om tot die conclusie te komen, werkten ze ook met een groep muizen. De artsen veroorzaakten met kunstmatige middelen een microglia-ontsteking bij de muizen. Daardoor aten ze meer voedsel dan voorheen. Ook wogen ze ongeveer vier keer zo veel als normaal.

Je bent wat je eet

Deze verklaring wordt volledig ondersteund door de wetenschap. Het feit dat wat je eet je geestelijke gezondheid beïnvloedt, geeft ons een onmisbare kans om de architect van onze mentale staat te zijn. Is dat niet prachtig?

We weten dat nutriëntarme en calorierijke voedingsmiddelen fysiologische patronen genereren, die lijken op die van een verslaving. Als je meer van dit soort junkfood eet, wil je er uiteindelijk ook meer van. Zoals bij de meeste verslavingen, is de verleiding van de onmiddellijke bevrediging dus sterker dan het verlangen naar welzijn op lange termijn.

Galen en andere artsen van vroeger, raakten er in de loop van de tijd van overtuigd dat voedsel en een goede gezondheid hand in hand gaan. Zozeer zelfs dat een van principes van Hippocrates was: “Laat uw voedsel uw medicijn zijn en medicijn uw voedsel.”

Hersenvoedsel

Een vrouw eet een hamburger

Als je eet, heb je of een positieve of een negatieve invloed op je geestelijke gezondheid. Net zoals er bewijs is voor de negatieve impact van junkfood op de hersenen, heeft een gezond dieet dus een positief effect op je gezondheid.

Het is niet zo moeilijk. Neem gewoon gezond voedsel op in je dagelijkse dieet.  Je hoeft bijvoorbeeld alleen maar een handvol noten per dag te eten. Dat alleen is al een goede manier om je eetlust te stillen en te zorgen voor je hersenen.

Voedingsmiddelen zoals vis, bosbessen, havermout, yoghurt, chocolade en avocado zijn ook heel goed voor de hersenen. Eet elke dag in iedere een kleine portie van een van deze producten, kies gewoon wat je het lekkerst vindt. Je hersenen zullen je er zeker dankbaar voor zijn!


Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.


  • Rodríguez, J. R., González, M. J., & Miranda, J. (2008). Deficiencias nutricionales y comportamientos inadaptados: un posible nuevo paradigma para la prevención de conductas agresivas. Psicología y Salud, 18(2), 199-206.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.