Vijf van de moeilijkste soorten mensen om mee om te gaan

De moeilijkste mensen zijn zich zelden bewust van het effect dat ze op anderen hebben. In feite voelen ze zich vaak erg onzeker in de sociale wereld omdat ze niet in staat zijn hun problemen te identificeren.
Vijf van de moeilijkste soorten mensen om mee om te gaan

Laatste update: 10 september, 2022

Sommige mensen zijn moeilijker om mee om te gaan dan anderen. In feite zijn sommigen van hen bijna ondraaglijk. Het is niet dat ze slechte mensen zijn, maar wel de moeilijkste om mee om te gaan. Ze hebben gewoon trekjes die uiteindelijk extreem irritant zijn. Daarom is het zo moeilijk om met hen om te gaan zonder hun geduld te verliezen.

Deze moeilijke mensen zijn zich meestal niet volledig bewust van het effect dat ze op anderen hebben. Ze beweren meestal dat ze veel goede redenen hebben om te doen wat ze doen. Sterker nog, als iemand hun houding ter sprake brengt, reageren ze door ‘hun recht’ te verdedigen om te zijn zoals ze zijn.

Moeilijke mensen gedragen zich echter vaak zo omdat ze een probleem met zichzelf hebben dat ze niet hebben onderkend of niet weten hoe ze het moeten oplossen. Om deze reden hebben zij begrip nodig. Tegelijkertijd moeten zij zich ook bewust worden van hun gedrag.

Wie zijn de moeilijkste mensen om mee om te gaan? Hier praten we over vijf verschillende soorten.

“Wees dankbaar voor de moeilijke mensen in je leven want zij hebben je precies laten zien wie je niet wilt zijn.”

-Anoniem-

1. De “klagers”

Als iemand voortdurend klaagt, kan dat een middel zijn om ermee om te gaan. Het kan ook een manier zijn om uiting te geven aan hun overweldigende lijden. Het kan ook een aandachtszoekende actie zijn omdat hij zich eenzaam en uiterst kwetsbaar voelt.

Klagers behoren tot de moeilijkste mensen om mee om te gaan. Dat komt omdat, wat de achterliggende reden ook is, hun gedrag misplaatst en manipulatief is.

Het zou redelijk zijn als ze hun lijden, eenzaamheid of gevoelens van kwetsbaarheid zelf ter hand zouden nemen. Natuurlijk kunnen ze hulp vragen en krijgen, maar uiteindelijk zijn ze zelf verantwoordelijk om voor zichzelf te zorgen.

Klagen lost niets op. Integendeel, het bereikt meestal het tegenovergestelde effect: je bent geneigd onverschilligheid tegenover hen te voelen of hen af te wijzen.

Kibbelende vrouwen
Klagers kunnen echt irritant zijn omdat ze voortdurend praten maar geen actie ondernemen.

2. Vijandige vrienden

Vijandige vrienden zijn degenen die meestal volhouden dat iets zwart is terwijl jij denkt dat het wit is. Ze gebruiken vaak nauwelijks verhulde beledigingen. Ze bekritiseren je ook ‘voor je eigen bestwil’ en veroordelen en ondervragen je voortdurend.

Dit soort mensen is een van de moeilijkste om mee om te gaan, omdat ze hun vijandigheid (Spaanse link) meestal bedekken met een mantel van zogenaamd goede bedoelingen. Als je bij hen bent, voel je je uiteindelijk ontoereikend of schuldig, maar je weet niet waarom. In feite voelt niemand zich lang op zijn gemak bij zo iemand.

3. De overdreven onderdanige

Aan de buitenkant lijken onderdanige vrienden het tegenovergestelde van vijandige vrienden. Toch hebben ze diep van binnen verschillende overeenkomsten. Ze zijn altijd bereid te gehoorzamen, zijn het eens met alles wat je zegt, en lijken er altijd voor je te zijn.

Dat gezegd hebbende, je weet nooit wat ze echt denken of voelen. Daarom staan deze sympathieke karakters op de lijst van de moeilijkste mensen om mee om te gaan.

Deze mensen hebben vaak een intense behoefte aan de goedkeuring van anderen. Om dezelfde reden zullen ze vaak plotseling van gedachten veranderen als je niet met de stroom meegaat. Sterker nog, ze zullen je onderweg in de steek laten als je een andere weg kiest dan zij.

4. De pessimisten

Pessimistisch zijn is op zich geen probleem, maar als mensen permanent in deze gemoedstoestand verkeren, is het moeilijk. Natuurlijk zijn de meesten van ons zich ervan bewust dat het leven zijn schaduwzijden heeft en dat de wereld op dit moment niet de beste tijden doormaakt. We maken ons inderdaad allemaal zorgen over klimaatverandering, oorlogen, ziekten, enz.

Maar alles vanuit de donkerste hoek bekijken, helpt niet om die problemen op te lossen. Het enige wat het doet is de gevoelens van ongemak en angst vergroten die we allemaal ervaren bij problemen. Bijgevolg behoren pessimisten tot de moeilijkste mensen om mee om te gaan.

Trieste vrouw wordt getroost door een man
Pessimisten hebben de neiging om overal de donkere of negatieve kant van op te zoeken. Dit veroorzaakt een groot ongemak bij anderen.

5. De betweters

De betweters worden in twee groepen verdeeld. Er zijn er die werkelijk een grote kennis bezitten op vele gebieden en met gezag kunnen spreken over bijna alle soorten onderwerpen. Aan de andere kant zijn er mensen die beweren alles te weten en met schijnbare deskundigheid spreken, zelfs over zaken waar ze geen flauw benul van hebben.

Beide types behoren tot de moeilijkste mensen. De eersten, omdat ze geen enkele interactie toelaten. Ze hebben een publiek nodig, geen gesprekspartner. De laatsten zijn ook erg irritant. Dat komt omdat ze de neiging hebben koppig te zijn en altijd hun gelijk moeten krijgen, of dat nu het geval is of niet.

Zoals we al eerder zeiden, hebben de moeilijkste mensen om mee om te gaan meestal een of andere moeilijkheid die hen verhindert op een vloeiende, vriendelijke en natuurlijke manier met anderen om te gaan.

Het belangrijkste is in alle gevallen om niet ten prooi te vallen aan hun spelletjes en manipulaties. Noch om hen te veroordelen. Probeer gewoon te onthouden dat zelfs zij het moeilijk vinden om zichzelf te tolereren.


Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.


  • DeGroat, C. (2017). Las personas más difíciles de amar: Cómo entender, guiar, amar a las personas difíciles que hay en su vida, incluido usted mismo. Editorial Patmos.
  • Iacovella, Jorge y Troglia, MarisaLa hostilidad y su relación con los trastornos cardiovasculares. Psico-USF [online]. 2003, v. 8, n. 1 [Accedido 15 Mayo 2022] , pp. 53-61. Disponible en: <https://doi.org/10.1590/S1413-82712003000100008>. Epub 26 Oct 2011. ISSN 2175-3563. https://doi.org/10.1590/S1413-82712003000100008.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.