Trek je niets aan van beledigingen, lach en ga vooruit

Trek je niets aan van beledigingen, lach en ga vooruit

Laatste update: 28 december, 2016

We bestaan uit hetgeen anderen aan ons geven, hetgeen we binnen laten en binnen houden. Tegelijkertijd zijn anderen echter helemaal niet voortdurend bezig met wie wij zijn en hoe wij ons voelen.

Iedereen wordt bezig gehouden door zijn eigen moeilijkheden, die soms erg verschillen van onze moeilijkheden. Daarom zouden we onszelf de kans moeten geven om het heden luchtiger en gepassioneerder te beleven. Trek je niets aan van de beledigingen die anderen naar je toe gooien; zet gewoon een glimlach op en blijf vooruitgaan. Neem diep adem en laat hen iets van jou leren.

Je er niets van aantrekken hoort bij het leven

De wereld zit vol gevechten en we moeten intelligent genoeg zijn om te bepalen welke gevechten ons toebehoren en welke iemand anders toebehoren. Alleen door je eigen geest rein te houden kun je in staat zijn anderen te helpen, op welke manier dan ook.

“Wees vriendelijk, want iedereen die je ontmoet vecht een moeilijke strijd.”

-Plato-

Vlinders

Als we elke belediging serieus zouden nemen, dan zouden we veel meer barsten in ons wezen hebben dan onbeschadigde delen. Sommige mensen zullen nooit empathie opbrengen voor onze situatie of onze strijd, waardoor er een veelbelovende weg voor ons uitgestrekt ligt: dat we de kans hebben om onze spirituele bondgenoten sneller te kiezen, zonder wrok, en dat we het meeste halen uit hun gezelschap.

Als je je niets aantrekt van beledigingen, dan betekent dit niet dat je ze gewoon niet goed doorhebt. De dingen die ons kwaad doen, zijn automatisch; we geven emotionele pijn zelf de toestemming om ons wel of geen pijn te doen. Het is net als wanneer we met onze blote handen een heet bord aanraken en we onze hand vanwege de lichamelijke pijn uit reflex meteen weer wegtrekken, zonder hier iets aan te kunnen doen.

Als we in staat zijn om onze handen uit reflex weg te trekken wanneer we het gevaar lopen om een brandwond op te lopen, waarom ontwijkt onze geest de vlammen van wrok en beledigingen dan niet? Waarom accepteren we niet gewoon dat het normaal is om je soms beledigd en gekwetst te voelen? Waarom blijven we juist op een plek hangen die eigenlijk gevaarlijk is?

Wees niet langer gevoelig, zodat je intelligent kunt zijn

Je niets aantrekken van beledigingen zal er niet voor zorgen dat je een ongevoelig, koud of wreed mens wordt. Het betekent gewoon dat je anderen geen kans geeft om jou te kwetsen en dat je jezelf de kans geeft iets te vergeten dat slechts een hindering was.

Als je leert om je niets aan te trekken van beledigingen, dan zul je positiever ingesteld zijn en een toekomst vol onaangename situaties kunnen vermijden. Bovendien zul je je ziel de kracht en vastberadenheid geven om deze beledigingen aan te kunnen.

“Kies je gevechten voorzichtig. Soms is het belangrijker om vrede te hebben dan gelijk.”

Soms lijkt dit volkomen onmogelijk. Dramatiseren is deel van ons leven, omdat de meesten van ons het doen. Het lijkt wel alsof de meest geweldige verhalen altijd vol verdriet zitten en dat de mensen die ons soms als succesvol bestempelen zelf altijd enorm gespannen zijn en voortdurend anderen aanvallen. Het lijkt alsof het een teken van zwakte is om niet op een belediging in te gaan, terwijl het in werkelijkheid juist een teken is van emotionele volwassenheid.

Maak onderscheid tussen de mensen die jou willen helpen en de mensen die jou pijn willen doen

De mentale valkuilen die we soms voor onszelf graven zijn veel wreder en verderfelijker dan al die beledigingen, aanvallen en vernederingen die anderen naar ons toe gooien.

We hebben een kenmerkend wapen omgezet in een zaaier van angst en verwarring: soms gebruiken we verbaal taalgebruik, woorden, in een destructieve innerlijk dialoog als manier om onze communicatie met anderen te vergemakkelijken.

Maskers

De dingen die anderen tegen ons hebben gezegd zijn veel langduriger dan de rol die deze mensen in ons leven spelen. Dit innerlijke gekakel zorgt ervoor dat we steeds minder goed in staat zijn om objectief naar de realiteit te kijken.

Soms zijn we er bijvoorbeeld helemaal zeker van dat iemand ons al meerdere malen heeft beoordeeld, dat iemand vreemd naar ons keek of dat iemand ons voortdurend corrigeert op het werk, zonder echt goed na te denken of deze gedachten wel helemaal kloppen.

Hoeveel mensen die ons hebben gekwetst deden dit werkelijk met opzet? Betekent dit nog altijd iets voor je? Hebben deze mensen er echt voor gezorgd dat je je dromen niet waar kon maken? Door antwoord op deze vragen te geven zul je je realiseren dat je je zoveel hebt aangetrokken van al die beledigingen (iets dat misschien wel werd aangemoedigd door je ego), dat je de schade die deze beledigingen hebben aangericht zelf duizendmaal erger hebt gemaakt.

Sta even stil en denk eens aan de dingen die jou ooit zoveel pijn deden. Trek algemene conclusies, analyseer de dingen die jij zelf en anderen op al die momenten fout hebben gedaan en wat al die mensen die jou zo erg gekwetst hebben met elkaar gemeen hebben. Soms schijnen dit soort analyses licht op situaties die je moet vermijden. En soms schijnen ze juist licht op de dingen die je moet verbeteren aan jezelf, zodat jij zelf hetgeen bent dat in jou leeft en niet de negativiteit om je heen. Je kunt niets nieuws of goeds bijdragen als je alleen maar oude en wrokkige gevoelens in je draagt.

–Afbeeldingen met dank aan Mercedes DeBellard–


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.