De moeilijkheden waarmee mensen met ASS op de werkplek worden geconfronteerd

De werkplek vormt een aantal extra uitdagingen voor mensen met autisme. In dit artikel gaan we in op de belangrijkste moeilijkheden en wat er gedaan kan worden om patiënten hierbij te helpen.
De moeilijkheden waarmee mensen met ASS op de werkplek worden geconfronteerd
Elena Sanz

Geschreven en geverifieerd door de psycholoog Elena Sanz.

Laatste update: 01 maart, 2023

Naar schatting zit ongeveer twee procent van de volwassenen in het autismespectrum (Engelse link). De miljoenen mensen in de wereld met deze stoornis lijden vaak onder de gevolgen van een gebrek aan bewustzijn en sociale steun. Meer in het bijzonder kunnen hun moeilijkheden om zich te redden in de wereld van het werk uitstekend zijn en hun levenskwaliteit aanzienlijk beïnvloeden. Daarom willen we het vandaag hebben over de ervaringen van mensen met ASS op de werkplek.

Het hebben van betaald werk of regelmatige activiteiten is voor ons allemaal uiterst heilzaam. Ze geven ons het gevoel nuttig, waardevol en zelfvoorzienend te zijn. Dat geldt ook voor mensen met autisme. Maar de moeilijkheden die zij ondervinden bij het vinden van werk zijn heel anders.

Vrouw op het werk
Een ongestructureerde werkomgeving kan bij mensen met ASS een groot ongemak veroorzaken.

ASS en inzetbaarheid op de werkplek

Mensen met autisme hebben niet per se een gebrek aan vaardigheden. In feite kunnen ze veel verschillende functies aannemen. Bovendien zijn hun vaardigheden voor bepaalde functies beter dan die van de rest van de bevolking. Het probleem ligt in het gebrek aan steun, aanpassingen en begrip van de kant van organisaties en bedrijven.

De moeilijkheden beginnen voor de persoon met autisme bij het vinden van een baan. In feite is vastgesteld (Spaanse link) dat tussen 76 en 90 procent van de volwassenen met ASS werkloos is. Er zijn verschillende oorzaken voor deze alarmerende cijfers.

Ze variëren van hogere schooluitval en gebrek aan beroepskeuzebegeleiding tot actieve en passieve discriminatie. Bovendien overwegen sommige organisaties niet eens om personen met dit profiel aan te nemen. Of, als ze dat wel doen, zijn ze niet in staat zich aan te passen aan hun behoeften en verzoeken.

Daarom hebben mensen met ASS het moeilijk op hun werkplek en verlaten ze uiteindelijk vaak het bedrijf. Door hun onvermogen om duurzaam werk te vinden, zijn ze gedoemd (Engelse link) tot de economische en emotionele instabiliteit die dit met zich meebrengt. Maar wat zijn de specifieke moeilijkheden waarmee personen met ASS op de werkplek worden geconfronteerd?

Moeilijkheden waarmee mensen met ASS op de werkplek worden geconfronteerd

Hoewel het autismespectrum zeer heterogeen is en de mate van functioneren per individu sterk verschilt, zijn dit enkele van de belangrijkste uitdagingen die zich in werkomgevingen voordoen.

Zintuiglijke overbelasting

De hersenen van mensen met autisme zijn overgevoelig voor externe prikkels. Om die reden kunnen factoren als verlichting, lawaai of drukke omgevingen bij hen angst en ongemak oproepen.

Ondanks het feit dat de meeste mensen zich gemakkelijk aanpassen aan deze elementen van de omgeving, bereiken mensen met ASS op de werkplek deze sensorische aanpassing niet. Daardoor voelen ze zich steeds meer overweldigd en overbelast. Dit veroorzaakt niet alleen grote emotionele ongemakken, maar beïnvloedt ook hun productiviteit en hun vermogen om sociaal te functioneren.

Daarom kan een werkomgeving waarin aan deze aspecten geen aandacht wordt besteed voor hen een grote uitdaging zijn.

Interpersoonlijke moeilijkheden

Sociale cognitie is een van de belangrijkste probleemgebieden bij ASS. Zo kan de persoon moeite hebben met de omgang met zijn bazen en collega’s (op en buiten het werk) en met het begrijpen van het bedrijfsbeleid.

Bovendien hebben mensen met ASS op de werkplek de neiging om ter zake te komen en vinden ze het niet prettig om door een zee van subtiliteiten en impliciete en onproductieve sociale conventies te moeten navigeren, het soort dat vaak voorkomt in werkomgevingen. Het kan voor hen ook moeilijk zijn om in teamverband te werken en de door anderen opgelegde richtlijnen te volgen.

Gebrek aan structuur

De cognitieve inflexibiliteit van autisme maakt het aanpassen aan veranderingen tot een echte uitdaging. Zo kan een slecht gestructureerde omgeving, waarin er geen vaste posities zijn, waarin meerdere toegewezen taken naast elkaar bestaan, en waarin alles buitensporig dynamisch en onvoorspelbaar is, hen veel ongemak bezorgen.

In dezelfde lijn kan iemand met ASS die tot nu toe perfect functioneerde in zijn baan daarmee ophouden als er veranderingen zijn in de dynamiek. Inderdaad, omstandigheden die voor velen zelfs nauwelijks als ongemak zouden worden geregistreerd, worden voor hen een onoverkomelijk probleem.

Maskeren

Een ander probleem waarmee mensen met autisme op de werkplek te maken krijgen, is de uitputting die maskeren veroorzaakt.

Stel je voor dat je acht uur achter elkaar een rol moet spelen in een theatervoorstelling, dat je voortdurend moet doen alsof en jezelf moet dwingen te zijn en te doen wat je niet wilt. Voor de persoon met ASS is deze behoefte aan camouflage om erbij te horen uitputtend en ze kunnen daarna lange herstelperioden nodig hebben.

Vermoeide man
Mensen met ASS putten zichzelf vaak uit om te proberen op te gaan in een werkomgeving.

Hoe help je mensen met ASS op de werkplek?

Kortom, een persoon met ASS heeft dagelijks te maken met intense prikkels die hun zintuigen aanvallen, sociale interacties die moeilijk te navigeren zijn, en veranderingen die abrupt en overweldigend zijn in hun werkomgeving. Bovendien moeten ze een rol spelen die voor hen niet natuurlijk is. Het is dus gemakkelijk te begrijpen waarom het voor hen zo’n uitdaging is om een baan te houden.

Om dit te voorkomen moet al op school begeleiding worden geboden om mensen met ASS in staat te stellen goede beroepskeuzes te maken. Het is namelijk cruciaal dat ze banen kiezen die passen bij hun behoeften, interesses en persoonlijke mogelijkheden.

Verder moeten organisaties zich meer bewust zijn van en gevoelig zijn voor deze uitdagingen en moeilijkheden. Ook moeten ze bepaalde aanpassingen en ondersteuning faciliteren.

Bijvoorbeeld het zorgen voor zintuiglijke stimulatie van de omgeving, het aanbieden van een gestructureerd takenpakket, directe communicatie, en het bieden van zelfstandigheid zouden uitstekende bijdragen zijn.

Kortom, als bedrijven zorg en steun zouden dragen voor de geestelijke gezondheid van hun werknemers, zouden deze arbeidsmoeilijkheden sterk verminderen.


Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.



Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.