De 7 meestvoorkomende onenigheden in het gezin en oplossingen

Veel van de meestvoorkomende familieruzies, en ook menselijke conflicten in het algemeen, komen voort uit een gebrek aan vaardigheden in communicatie.
De 7 meestvoorkomende onenigheden in het gezin en oplossingen

Laatste update: 19 augustus, 2022

De meestvoorkomende onenigheden in het gezin houden meestal verband met situaties of veranderingsprocessen die niet geassimileerd kunnen worden. Ze gaan gepaard met negatieve gewoonten die wortel schieten en gedragspatronen worden die communicatie en intermenselijke relaties belemmeren.

Wanneer we kijken naar de redenen waarom onenigheid in het gezin ontstaat, moeten we niet uit het oog verliezen dat ze ook een gelegenheid kunnen zijn om te leren. Het gezin is namelijk de sociale basiseenheid en het leerproces dat daaruit voortkomt is van onberekenbare waarde in andere dimensies van het leven.

De band die je echte familie verbindt is niet van bloed, maar van respect en vreugde in elkaars leven. Zelden groeien leden van één familie onder hetzelfde dak op.”

Richard Bach

Tegenstellingen, onenigheid en misverstanden zijn uiterst normaal in families. In feite maakt elke menselijke relatie die mee. Toch is het belangrijk om bepaalde strategieën te ontwikkelen en te oefenen om deze problemen te beheersen. Daarom volgen hier enkele van de meestvoorkomende onenigheden in het gezin en enkele aanwijzingen om ze op te lossen.

De zeven meestvoorkomende onenigheden in het gezin en hoe ze op te lossen

1. Veranderingen in de levensloop

Vader en zoon hebben ruzie

Er zijn bepaalde leeftijden en momenten in het leven waarop mensen meer kans hebben op conflicterende relaties met de mensen om hen heen. Een daarvan is de adolescentie. Dit is een stadium waarin veranderingen zich met een overweldigende snelheid voltrekken. In deze fase gaat conflict hand in hand met bewering en beide zijn consequent centrale thema’s in de relatie.

Iets dergelijks gebeurt als we van middelbare leeftijd naar ouderdom aan. Het is een overgang die niet altijd gemakkelijk is en die veel veranderingen met zich meebrengt. Als gevolg daarvan reageren mensen er soms op met prikkelbaarheid en non-conformiteit.

In beide gevallen is van de familie vooral begrip nodig. Vaak zullen noch adolescenten noch oudere volwassenen (Spaanse link) gelijk hebben, maar ze hebben geen anderen nodig om hen op dit feit te wijzen. Evenmin hebben ze anderen nodig die een soort evenwicht eisen dat ze zelf niet kunnen bereiken.

2. Verliezen

Verliezen zijn een van de meestvoorkomende bronnen van onenigheid in de familie. In feite heeft de dood van een familielid of een geliefde een uiterst sterke impact op de verwanten. Het wekt meestal gevoelens van woede en frustratie op.

Ook het verlies van iets belangrijks, zoals een belangrijke baan, een zaak, een kans, enz. speelt een rol. Niemand is in staat automatisch over dit soort verliezen heen te komen en men heeft tijd nodig om te verwerken wat er gebeurd is.

3. Onopgeloste kwesties uit het verleden

Onenigheden in het gezin die niet opgelost worden blijven niet zomaar in het verleden liggen. Sterker nog, het komt echt vaak voor dat ze slapende spanningen of wrokgevoelens worden . Meestal ontsnappen ze op de een of andere manier in de vorm van vijandigheid, slechte humor, wantrouwen, enz.

Hoewel het soms onmogelijk is om een oplossing voor een meningsverschil te vinden, is het toch geen goed idee om de bladzijde gewoon om te slaan. Het beste is om na te denken over wat er gebeurd is en een geschikt moment te vinden om erover te praten en de dingen duidelijk te maken.

4. Ongedefinieerde rollen

Cut-out figures of the family.

Dit is een van de meestvoorkomende onenigheden in het gezin en het ontstaat omdat er geen duidelijk onderscheid is over de rol die ieder binnen een sociale groep moet spelen. Het gebeurt als ouders uiteindelijk hun kinderen om raad vragen, of dat de kinderen degenen zijn die de bevelen geven, of dat verantwoordelijkheden verkeerd verdeeld worden, enz.

Als sociale structuur is het ideaal dat een gezin goed afgebakende rollen heeft, vooral die van de gezagsdragers. Anders zullen de verbanden hoogstwaarschijnlijk anarchistisch worden, wat aanleiding geeft tot misverstanden, onrechtvaardigheden of verwarring.

5. Ziekte

De ziekte van een familielid is een situatie die veel conflicten kan oproepen. Dit is vooral het geval als de ziekte catastrofaal of chronisch is en de zieke hulp nodig heeft.

Dit soort situaties vraagt om open en eerlijke communicatie. Verder is het belangrijk dat taken en verantwoordelijkheden zo rechtvaardig mogelijk worden verdeeld. Op die manier wordt aan de zieke kwaliteitszorg verleend en zal niemand zich overmatig belast voelen.

6. Diverse soorten aandacht

Diverse soorten aandacht wekken gezinsconflicten op, omdat ze in veel gevallen de basis worden van een oneerlijke en discriminerende structuur. Een thuis is immers een thuis omdat elk lid een onbetwistbare plaats in die menselijke groep heeft.

Natuurlijk is het waar dat er nooit totale billijkheid zal zijn, maar er moet wel volledige billijkheid zijn voor iedereen. Natuurlijk zullen sommige gezinsleden pienter en succesvol zijn en andere niet zo veel. Niettemin vormen liefde en aanvaarding de fundamenten van het gezinsleven. Die mogen nooit in twijfel getrokken worden.

7. Agressiviteit en gebrek aan respect

Kind doet oren dicht terwijl ouders ruzie maken

Agressiviteit is niet alleen de wortel van de meestvoorkomende onenigheid in het gezin, maar van onenigheid van allerlei aard. Bovendien is mishandeling altijd onaanvaardbaar, althans in het leven van iemand die er belang bij heeft zijn geestelijke gezondheid te bewaren.

Momenten van agressiviteit zijn echter volkomen normaal. Het probleem verschijnt wanneer ze een frequent patroon worden. Het resultaat is vaak een keten van wonden en breuken die soms nooit genezen.

Wil een gezin, en elke menselijke groep, constructief functioneren, dan mag de grens van respectloosheid nooit overschreden worden. Dat komt omdat het de banden verslechtert en uiterst diepe emotionele gevolgen heeft. In feite is een relatie na een respectloze daad bijna nooit meer hetzelfde.

De meestvoorkomende onenigheden in het gezin (en die welke niet zo vaak voorkomen) kunnen opgelost worden door het vermogen tot communicatie te vergroten. Dit omvat actief luisteren, assertiviteit, en genegenheid. In feite verrijkt het oplossen van gezinsproblemen ons leven en bereidt het ons voor op betere relaties met de hele samenleving.


Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.


  • Albuquerque, J. P. (2018). Familia, conflictos familiares y mediación. Editorial Reus.


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.