De meest gedenkwaardige citaten van León Felipe

De citaten van León Felipe zijn zeer charmant. Ze dragen een soort magie in zich die wordt gekenmerkt door gevoeligheid, realisme en muzikaliteit.
De meest gedenkwaardige citaten van León Felipe

Laatste update: 28 juni, 2019

De citaten van León Felipe zijn als zijn leven: verrassend en uitbundig. Wie had ooit kunnen denken dat een apotheker zo’n mystieke gevoeligheid in zich zou kunnen hebben, waarmee hij de grote werkelijkheden van de menselijke ziel en van de samenleving vastlegde?

Deze beroemde Spaanse schrijver reisde door zijn land als een stand-up comedian. Hij heeft ook enkele jaren in de gevangenis gezeten vanwege zijn onbetaalde schulden. Al die ervaringen zorgen ervoor dat de citaten van León Felipe op een unieke en merkwaardige manier tot leven komen.

León Felipe wordt beschouwd als een van de grootste Spaanstalige dichters, sommige critici zijn echter van mening dat zijn werk nog steeds niet de erkenning en aandacht heeft gekregen die het verdient. In dit artikel delen we enkele van zijn meest gedenkwaardige citaten aller tijden.

De essentie van poëzie

Dit citaat is in staat iedereens aandacht vast te pakken vanwege de hardheid en schoonheid ervan:

Maak dat vers ongedaan, haal het rijm, het ritme en het idee zelf weg. Gooi de woorden weg, en als er nog steeds iets over is, dan wordt dat poëzie.

Dit citaat laat zien hoe León Felipe dacht over het schrijven van poëzie. Volgens hem was poëzie de meest oprechte uitdrukking van menselijke gevoeligheid.

Oude man leest boek

León Felipe over perspectief

Licht … Wanneer mijn tranen je bereiken, zal het niet meer het doel van mijn ogen zijn om te huilen, maar om te zien.

Dit is een uitzonderlijke metafoor die verwijst naar het contrast tussen verdriet en helderheid. In dit mooie citaat zijn de ogen een metafoor voor perspectief.

Als je verdrietig bent, zien je ogen alleen duisternis en hebben ze daarom als ‘doel’ om te huilen. Op het moment dat dit perspectief echter de rede ontmoet, wordt het doordringende gevoel van verdriet vervangen door realisme en begrip.

Bereik de eindstreep niet alleen

Een interessant feit over het leven van León Felipe is hoe gepassioneerd hij was over de Spaanse Republikeinse idealen. Toen de burgeroorlog begon, bevond hij zich in Panama en besloot hij naar zijn geboorteland terug te keren om de Republikeinse zaak te steunen. Zijn kijk op de wereld en zijn solidariteit naar deze kwestie zijn vooral duidelijk in het volgende citaat:

Ik kom met aangetrokken teugels en een langzaam tempo naar voren omdat het niet een kwestie is van vroeg aankomen of alleen, maar van op tijd aankomen en met iedereen.

Angst om te zinken

León Felipe is vaak vergeleken met Walt Whitman vanwege de didactische toon van sommige van zijn verzen en ook vanwege het feit dat ze allebei geloofden dat actie en vrijheid de sleutels waren tot een goed leven.

Een van zijn citaten luidt: “Wees niet bang om te zinken, want de schat waarnaar we op zoek zijn, ligt niet aan de kust, maar op de bodem van de zee.” Met dit citaat wil hij duidelijk maken dat we niet bang hoeven te zijn voor mislukkingen of om fouten te maken. Met andere woorden, voor León Felipe is het bereiken van de bodem ook een manier om een ​​schat te vinden.

Klein bootje op zee

Aanwezigheid en afstand

Het maakt niet uit of de ster ver weg is en de roos is verbrijzeld omdat we nog steeds de helderheid en het aroma hebben.

In dit citaat heeft Léon Felipe het over meerdere dingen tegelijkertijd. De eerste is dat aanwezigheid zoveel meer is dan alleen een fysiek aspect. Iets of iemand is aanwezig wanneer we diens invloed kunnen waarnemen, zelfs als hij ver weg is.

Verder stelt hij dat de impact datgene is wat er werkelijk toe doet. Het gaat niet om de ster, het gaat om de helderheid ervan. Het gaat niet om de roos zelf, maar om het aroma ervan. De citaten van León Felipe zijn magisch en zetten ons werkelijk aan het denken. Wellicht ook interessant voor jou

Vijf prachtige citaten van Kenzaburō Ōe
Verken je geest
Lees het op Verken je geest
Vijf prachtige citaten van Kenzaburō Ōe

Veel citaten van Kenzaburō Ōe zijn een weerspiegeling van zijn persoonlijke tragedies. Deze man is een van de belangrijkste schrijvers van de vorig...


Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.


  • Rius, L. (1968). León Felipe, poeta de barro: biografía (Vol. 15). Colección Málaga.

De inhoud van Verken Je Geest is uitsluitend bedoeld voor informatieve en educatieve doeleinden. Deze informatie vervangt niet de diagnose, het advies of de behandeling van een professional. Bij twijfel kun je het beste een betrouwbare specialist raadplegen.