Als je verdrietig bent, stuur jezelf dan deze brief

Als je verdrietig bent, stuur jezelf dan deze brief

Laatste update: 29 januari, 2018

Als je verdrietig bent, dan kan het misschien helpen om deze brief te lezen. Misschien hebben die trieste momenten jou al overwonnen. Je bent wellicht alle hoop verloren. Je voelt je overweldigd door ontgoocheling of je hebt het gevoel alsof je hart in duizend stukjes gebroken is. Wat de ook reden is, dit is hoe jij je voelt.

Vóór je verder leest, ga eerst op zoek naar een aangename en rustige plaats waar je deze brief kan lezen. Zoek een veilig toevluchtsoord waar je alleen kan zijn met jezelf. Sluit je ogen gedurende enkele seconden en adem diep in en uit. Wanneer je je klaar voelt, begin dan langzaam en rustig te lezen. Sta stil bij elk woord… Klaar?

Je hebt het recht om verdrietig te zijn

Het leven is niet altijd makkelijk. Soms ben je het vechten moe. Bovendien ben je het beu om een glimlach te veinzen terwijl je ziel wil huilen. De inspanningen om met mensen om te gaan putten je uit.

Je hebt er een gewoonte van gemaakt je verdriet te verbergen. Het is je norm geworden. Je kan blijven doorgaan en het negeren. Maar het lukt je niet meer. Je kan het niet langer doen. Want je bent je interesse in het leven kwijt. Bovendien slaag je er niet langer in om het te verbergen. Het is OK. Je hebt het recht om in te storten. Vertrouw me maar. Huil en schreeuw je pijn uit. Je hoeft niet te glimlachen als je geen zin hebt. Want het leven kan soms echt hard zijn.

Het is niet jouw taak om je altijd goed te voelen of mensen te doen denken dat je je goed voelt. Onthoud dat maskers ook kwetsen. Want ze verbergen je ware zelf en zorgen ervoor dat je jezelf ontkent.

Huil als je verdrietig bent, als dat is wat je nodig hebt. Schreeuw het uit als je het niet meer aankan. Het is beter om uit te drukken hoe je je voelt dan jezelf te laten verdrinken.

Als je verdrietig bent, wees dan niet bang om te huilen

Het maakt niet uit waarom je je zo voelt. Laat jezelf toe om dit verdriet te voelen. Op die manier zal je al die emotionele pijn kunnen loslaten die je binnenin je draagt. Aanvaard dit verdriet. Het is de enige gezonde manier en de beste aanpak om je weer gelukkig te voelen.

Misschien ben je niet verantwoordelijk voor hoe je je voelt. Maar het is wel jouw verantwoordelijkheid wat je ermee doet.

Als je verdrietig bent, geef jezelf dan een stevige, zeer stevige knuffel

Vanaf nu vergeet je je angsten. Wees moedig genoeg om eerlijk te zijn met jezelf en te zien waar je staat. Kijk in de spiegel en geef jezelf de liefde die je jezelf ontzegd hebt.

Wees niet bang. Het ergste wat kan gebeuren, is dat je tot de ontdekking komt dat een vreemde naar je kijkt.

Als dat zo is, omhels haar. Omhels hem. Maak opnieuw kennis met jezelf. Om hierin te slagen bestaat er geen beter medicijn dan het warme gevoel graag gezien te worden… en het is al veel te lang geleden dat jij dit ervaren hebt.

Behandel jezelf met liefde, met een onvoorwaardelijke liefde zonder oordeel. Dan zal je in staat zijn om alle brokstukken bij elkaar te rapen en inzicht te verwerven.

Dat is de reden dat ik jou vanuit het diepste van mijn hart vraag om alsjeblieft op te houden jezelf slecht te behandelen. Wat er ook gebeurd is, jezelf beschuldigen en straffen zal het bloeden alleen maar erger maken.

Vergeef jezelf de fouten die je gemaakt hebt. Je moet jezelf vergeven voor de momenten waarop je niet wist wat je moest doen. Niemand wordt met al die kennis geboren. Fouten maken deel uit van het leerproces. Dat is het leven.

Maar geloof me, uit elke fout leer je iets bij, al is het maar leren wat je het beste niet kunt doet. En dat is toch goed om weten? Elke fout brengt je een stap dichterbij.

Als je verdrietig bent, omhels jezelf dan

Houd op met deze waaromvragen: ‘Waarom gebeurt dit met mij?’, ‘Waarom is het altijd zo?’, ‘Waarom hebben zij mij dit aangedaan?’... Het enige wat deze vragen doen, is je meesleuren in een neerwaartse spiraal.

Je kan dit aan het volgende herkennen: het zit vol rechtvaardigingen, verklaringen en manieren om gevoelens en verantwoordelijkheden te ontlopen. Als je deze vragen toelaat, dan zullen ze er uiteindelijk voor zorgen dat droevige dagen de norm worden in jouw leven.

Wil je jezelf vragen stellen? Vraag dan hoe, wat of wanneer. Dit zal constructiever zijn en voor meer genezing zorgen. Vertrouw me maar.

Zie jezelf graag

Je hebt jezelf omhelsd en nagedacht. Nu is het tijd om jezelf opnieuw in de spiegel te bekijken en te zien wie je echt bent. Kijk jezelf in de ogen. Maak verbinding met jouw blik. Terwijl je dit doet, spreek je luidop deze eenvoudige zin uit. Het zijn slechts vier woorden. Maar deze vier woorden zijn enorm krachtig: ‘Ik zie mezelf graag!’

Misschien besef je op dit moment dat je al zo lang aan het wachten bent tot iemand dit tegen jou zegt, dat je vergeten bent dat de enige persoon die dit kan doen, JIJZELF bent.

Na verdrietige dagen zal de zon weer schijnen

Als je verdrietig bent, luister dan naar je verdriet. Dat is nodig om het te begrijpen. Alleen dan beginnen je wonden beetje bij beetje te genezen. De pijn begint te verdwijnen.

Dit begrijpen is de sleutel tot vooruitgang en zelfliefde. Het is het krachtigste hulpmiddel om dit te bereiken.

Jouw verdrietige dagen helpen je om je los te maken van de buitenkant en in verbinding te komen met jezelf.

Als je verdrietig bent, houd dan vast aan je hart

Na een periode van verdriet kan het gebeuren dat de zon zich slechts even laat zien zodat je er opnieuw aan kan wennen. Maar jij maakt de keuze: ga je naar buiten en laat je de zon toe of bedek je jezelf met een deken en verberg je jezelf voor het zonlicht?

Durf het aan om naar buiten te gaan. Wees opnieuw moedig en probeer je verdriet te begrijpen. Wees jezelf. 


Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.


  • Bylsma, L. M., Gračanin, A., & Vingerhoets, A. J. (2019). The neurobiology of human crying. Clinical Autonomic Research29(1), 63-73.
  • Homan, K. J., & Sirois, F. M. (2017). Self-compassion and physical health: Exploring the roles of perceived stress and health-promoting behaviors. Health psychology open4(2), 2055102917729542.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.