Toon oprecht liefde en aanvaard de onvolmaaktheden van de ander

Toon oprecht liefde en aanvaard de onvolmaaktheden van de ander

Laatste update: 01 december, 2017

Om perfecte genegenheid te tonen, moeten we elkaars onvolmaaktheden aanvaarden. Het betekent dat je niet in de perfecte wereld van de Disneyverhalen leeft. Want die wereld van de onvoorwaardelijke toewijding, de idealisering en de blinde verantwoordelijkheden bestaat niet.

De genegenheid waarover we het hier hebben, is totaal iets anders. Het is niet afhankelijk, agressief, passief of manipulerend. Maar het is absoluut een grote uitdaging. Het is moeilijk om een liefde te koesteren die niet idealiseert. Want het is moeilijk om realistische verwachtingen te hebben.

Het is belangrijk om dit te beklemtonen. Wanneer we over onvolmaaktheden spreken, dan hebben we het niet over mishandeling, agressie of enige vorm van destructief gedrag. Want die gedragingen zijn in elke situatie ondraaglijk. Dat soort gedrag moeten we altijd veroordelen.

Een meisje dat een jongen zoent want zij kan zijn onvolmaaktheden aanvaarden

Verliefd worden is houden van toevalligheden. Houden van is verliefd worden op de verschillen

Verliefd worden is houden van toevalligheden. Houden van is verliefd worden op de verschillen. Wij zijn diegenen die aan stabiele liefde de term ‘oprecht’ geven. Want het is de moeite waard om de verliefdheid te overstijgen en in de relatie naar aanvaarding te streven.

We kunnen fouten leren verdragen die slechts kleine vergissingen zijn of verschillen in gewoonten (een paar voorbeelden: het afval niet op tijd buitenzetten, de was aan de wasdraad laten hangen, meer belang hechten aan andere die eigenlijk niet zo belangrijk zijn, de dop van de tube tandpasta laten liggen, enzovoort).

De meningsverschillen zijn niet wat een relatie definieert. Als dat wel zo was, dan hadden we het hier over een nachtmerrie. Daarom is het belangrijk dat we onthouden wat wel en niet gezond is wanneer we iemand kiezen met wie we de rest van ons leven willen delen.

Als we dit niet op de juiste manier checken, dan zullen we waarschijnlijk fatale fouten maken die de stabiliteit van de relatie zullen aantasten.

Een man en een vrouw met bloemen in plaats van hoofden

De dagelijkse interacties bepalen een koppel

Een conflict in een relatie heeft op vele vlakken gewoon te maken met verschillende gewoonten en/of prioriteiten. Dat betekent dus dat we ons moeten inspannen om die verschillen te verzoenen.

Waarom is dat nodig? Er is geen goed of fout in situaties die ons innerlijke zelf of onze verwachtingen op lange termijn niet kwetsen. Waar we onze kousen achterlaten, is geen relevante of uitzonderlijke kwestie.

In de liefde moeten we met elkaar praten als gelijken. Dat betekent dat we ons bewust moeten zijn van de plicht om dingen te verdragen waarmee we niet akkoord zijn en die niet zo speciaal zijn.

Gedeelde ervaringen vormen ons. We koesteren ons in gevoelens. Dat is oprecht engagement. Om het in stand te houden moeten we vanaf het prille begin voortdurend onze behoeften onderzoeken. We moeten vermijden dat we de verantwoordelijkheid van ons gevoel van ongemak op de fouten schuiven die we in onze partner zien.

Twee mensen die elkaars pink vasthouden en elkaars onvolmaaktheden aanvaarden

Gevoelens verschillen van passie omdat ze blijven duren en niet gemakkelijk te breken zijn. Van iemand houden omwille van zijn schoonheid is geen liefde, het is verliefdheid. Iemand graag zien omdat hij of zij intelligent is, is geen liefde maar bewondering. Wanneer we integendeel van iemand houden en we weten niet waarom, dan is dat liefde.

Liefde, aanvaarden en waarderen

We kunnen zeggen dat de tijd liefde doet ontstaan tussen twee mensen die zich inzetten om hun verschillen en eigenaardigheden te aanvaarden en ervan te houden. Dit is meer dan verliefd worden. Het gaat over twee mensen die de magie creëren waarbij ze op een onvoorwaardelijke manier aanvaard worden. 

Liefde houdt onze innerlijke en uiterlijke impulsen in evenwicht. Het is de as die ervoor zorgt dat onze gedeelde projecten soepel ronddraaien. De meest intense en onoverwinnelijke kracht is die kracht die ons in begrip en aanvaarding verenigt.

Dat betekent ook dat je je partner waardeert en erkent. Je respecteert de andere persoon, zijn persoonlijke ruimte, zijn vrijheid, vertrouwen en communicatie. Daar horen ook de gemeenschappelijke projecten bij, gulheid en gelukkig zijn omdat je bij de persoon bent van wie je houdt.

Twee mensen die elkaar omhelzen en vanuit de duinen naar de zee kijken en elkaars onvolmaaktheden aanvaarden

Waarom? Omdat we in een wereld leven waarin romantische relaties steeds meer conflicten te verduren hebben. We zoeken naar perfectie terwijl we niet beseffen dat we van nature niet perfect zijn.

Perfecte genegenheid

Als we dit voor ogen houden, dan zullen we beseffen dat alleen de liefde die gekoesterd is in ‘perfecte genegenheid’ ons kan redden van ongeluk. En dat is maar goed ook.

Het perfecte koppel bestaat niet. Een ‘goed koppel’ zijn betekent eigenlijk niet dat je geen problemen hebt. Het betekent wel dat je weet hoe je problemen moet oplossen. Houden van wil zeggen dat we verliefd zijn op onze verschillen. We zien de goede en de slechte kanten van onze partner zonder een roze bril.

De mooiste plaats ter wereld is waar we graag zien en graag gezien worden. Daar vinden we tederheid, liedjes, vertrouwen, oprechtheid, waarde, jij en ik, morgen voor altijd en ‘Ik ben gelukkig als jij dat bent’. Waar liefde is, kan het hart naar zijn favoriete muziek luisteren. 


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.