De levenscyclus van het gezinsleven

Relaties doorlopen verschillende stadia. Elke fase zorgt ervoor dat de partners zich op verschillende manieren ontwikkelen. Lees hier meer.
De levenscyclus van het gezinsleven
Elena Sanz

Geschreven en geverifieerd door de psycholoog Elena Sanz.

Laatste update: 11 juni, 2023

Gedurende het leven doorlopen we verschillende groeifasen. Elke fase stelt ons voor nieuwe uitdagingen en kansen. Hetzelfde gebeurt met relaties, want die veranderen en transformeren tegelijk met ons. De levenscyclus van het gezinsleven beschrijft de verschillende toestanden die een relatie tussen partners door de jaren heen belichaamt en de belangrijkste moeilijkheden en ervaringen van elk van hen.

Niet alle paren maken alle fasen mee, omdat sommige ervan verband houden met het gezinsleven. En, zelfs degenen die wel een gezin vormen kunnen op een gegeven moment besluiten uit elkaar te gaan. Maar de levenscyclus van het gezinsleven die we gaan verkennen is de gemeenschappelijke routekaart voor de meeste relaties die in de loop der tijd in stand blijven.

De levenscyclus van het gezinsleven

Blij stel

Vorming van de relatie

Je zou kunnen zeggen dat de levensreis van een relatie al begint voordat de partners elkaar ontmoeten. In feite begint het met de verwachtingen en verlangens die ieder van hen zich vormt ten aanzien van zijn ideale partner.

Als je dus iemand ontmoet die in deze mentale mal lijkt te passen, word je verliefd. In dit stadium geeft je lichaam grote hoeveelheden hormonen af waardoor je je voldaan, euforisch en vol energie voelt. Je partner wordt het middelpunt van je wereld en je negeert zijn fouten volledig.

Maar later, tijdens je verkering, begin je je bewust te worden van zijn minder aantrekkelijke eigenschappen. In dit stadium neemt de emotionele intensiteit af en winnen intimiteit en medeplichtigheid aan gewicht. Je moet samen wat meer volwassen plannen ontwikkelen, nu je vrij bent van de hormonale stortvloed van vroeger.

Als je deze fase succesvol uitvoert, culmineert dat in een demonstratie van commitment. Dit houdt vaak samenwonen in. In dit stadium moeten jullie allebei leren onderhandelen en jullie standpunten met elkaar verweven om tot een gemeenschappelijk begrip te komen.

Jullie respectieve gezinnen beginnen aan belang te verliezen ten opzichte van de nieuwe gezinseenheid die jullie samen creëren (Spaanse link) en die nu voorrang krijgt.

Gezin met kleine kinderen

De geboorte van jullie eerste kind markeert een mijlpaal in jullie gezinsleven. Jullie dynamiek en routines veranderen volledig en jullie kind en zijn behoeften worden het middelpunt van jullie gezinsleven.

De neiging bestaat echter om jullie leven als stel te verwaarlozen door uitputting of tijdgebrek. Daarom moeten jullie allebei moeite doen om jullie relatie binnen deze nieuwe omstandigheden verder te ontwikkelen.

Naarmate je kind/kinderen ouder worden, vragen ze minder tijd en toezicht. Je kunt dan te maken krijgen met bepaalde conflicten, ruzies en meningsverschillen met je partner over hun opvoeding. Maar als jullie beiden als een team werken en het eens weten te worden, kan het een van de mooiste periodes in het leven van jullie relatie zijn.

Gezin met tieners

De adolescentie is een fase vol veranderingen en turbulentie. Daarom kun je je aandacht overmatig richten op je tieners en hun conflicten en zorgen. Daardoor kunnen jullie als stel enigszins losraken. Je moet ook allebei rouwen om het verlies van je kind dat volwassen begint te worden. Daarom vereist deze fase grote flexibiliteit en zowel individueel als gezamenlijk werk.

Emancipatie en het lege nest

Blij ouder stel

Het vertrek van je kinderen kan een sterke impact op je hebben. Dit kan vooral het geval zijn als je je partner in het verleden hebt verwaarloosd doordat je je te veel op je ouderrol hebt gericht. Hoe dan ook, er komt een herstructurering van jullie rollen en routines.

Anderzijds opent deze fase ook de mogelijkheid van een tweede verkering. Immers, nu je vrij bent van je ouderlijke verantwoordelijkheden, kun je de relatie met je partner vernieuwen en een periode van stabiliteit, rust en plezier beginnen.

De relatie in stand houden

Een relatie hebben betekent dat je de uitdagingen van elke vitale periode (Spaanse link) samen aanneemt en aangaat. Naast het persoonlijke werk dat bij elke faseverandering nodig is, is er de noodzaak om voor je relatie te zorgen. Communicatie, empathie en flexibiliteit zullen onderweg grote bondgenoten blijken te zijn.

Als je elke fase van de levenscyclus van het gezinsleven naar tevredenheid doorstaat, zullen jij en je partner samen veranderen en groeien. Aan de andere kant kan het zo zijn dat het gezonder is om uit elkaar te gaan. Immers, ieders levenspad is anders en we hoeven niet altijd voor altijd met één persoon verbonden te zijn.


Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.