De hashtag #ikblijfthuis: verbinding en kansen

Individuele handelingen zijn essentieel voor het algemeen welzijn. De hashtag #ikblijfthuis is meer dan een daad van beleefdheid en verantwoordelijkheid: het kan ons een uitzonderlijke kans geven om van ons huis een ruimte van verbinding en kansen te maken waarvan we moeten profiteren.
De hashtag #ikblijfthuis: verbinding en kansen

Laatste update: 21 mei, 2020

Maak van je huis een wereld van mogelijkheden, een decor voor een magische tijd met je dierbaren en je hobby’s. Lees, speel, geniet van goede films, praat, slaap, kijk je dierbaren in de ogen en wees vooral verantwoordelijk. Het is tijd om voor jezelf te zorgen, anderen te beschermen en je te identificeren met de hashtag #ikblijfthuis, die al viraal is gegaan.

Laten we eerlijk zijn. Weinigen hadden kunnen voorzien dat 2020 zo veel uitdagingen voor ons in petto zou hebben. Miljoenen mensen over de hele wereld moesten stoppen met hun rumoerige en schijnbaar niet te stoppen bezigheden vanwege een vijand die we alleen met microscopen kunnen zien.

Het is kleiner dan een bacterie en toch zo intelligent als een levend wezen. Omdat het hunkert naar overleven, om het grootste aantal cellen te veroveren en zich te vermenigvuldigen.

Misschien, op een of andere manier, lijkt ons nu al gevreesde en verafschuwde coronavirus op ons. We zouden er duizenden metaforen over kunnen bedenken, maar in werkelijkheid willen we alleen dat het stopt met voortzetten.

We willen graag weten hoe het werkt en we dromen ervan een vaccin te ontwerpen en ons er voor altijd tegen te beschermen. Het is duidelijk dat we dit uiteindelijk zullen bereiken. Onze wereld heeft geweldige, uitzonderlijke professionals die meer erkenning verdienen dan ze ontvangen.

Onze wetenschappers zullen er zeker in slagen om verschillende vaccins te ontwikkelen, maar ondertussen varen we vol angst op deze onzekere wateren. Het is een reis waarbij we allemaal in dezelfde richting moeten varen en verantwoordelijk moeten zijn. Thuis blijven om het besmettingspercentage onder controle te houden is momenteel onze belangrijkste taak.

De hashtag #ikblijfthuis

De hashtag #ikblijfthuis: geen vakantietijd, maar tijd voor verbinding en verantwoordelijkheid

Elk land heeft zijn eigen hashtag voor #ikblijfthuis. Ze weerspiegelen allemaal meer dan alleen een gemeenschappelijk doel, het is een plicht. Zoals Alexander de Grote ooit zei: “het lot van de meerderheid hang af van iemands eigen gedrag.” In deze situatie moet ons individuele gedrag zelfs verder gaan dan de beslissingen van onze regering.

Het doel is tegelijkertijd eenvoudig en doorslaggevend. We moeten het aantal dagelijkse infecties verminderen, zodat onze gezondheidsdiensten niet onder de druk bezwijken. Op deze manier kunnen de zieken de juiste zorg krijgen en kunnen we zoveel mogelijk het drama vermijden dat zich momenteel in Italië afspeelt.

Onze verantwoordelijkheid gaat ook iets verder dan dat. De hashtag #ikblijfthuis probeert ook de meest kwetsbare lagen van de bevolking te beschermen, zoals onze ouderen, mensen met chronische ziekten en mensen met hart-, ademhalings- en andere ziekten.

We leven in tijden waarin een blijk van genegenheid de dood van een geliefde kan betekenen. We moeten dus consistent en verantwoordelijk zijn.

Beslissingen die op dit moment veel over je zeggen

De hashtag #ikblijfthuis is een motto en een nieuwe manier van leven geworden. Zoals we echter weten heeft niet iedereen deze optie.

  • Daarom moeten we alle gezondheidswerkers bedanken die nu niet thuis kunnen blijven. Ze zijn altijd onze onbezongen helden, maar tegenwoordig meer dan ooit.
  • We moeten ook degenen bedanken die ervoor zorgen dat het ons dagelijks aan niets ontbreekt: denk aan onder andere producenten, boeren, transporteurs, kassières, magazijnhouders en apotheken.
  • Daarnaast moeten we al die mensen bedanken die hebben besloten hun eigen stad niet te verlaten. Helaas, zoals we onlangs bijvoorbeeld in Madrid hebben gezien, hebben velen ervoor gekozen om de stad te verlaten en naar hun vakantiehuizen te reizen. Deze impulsieve beslissingen zullen alleen goed zijn om het aantal geïnfecteerde mensen te vergroten.
  • We moeten echter ook aan iets anders denken. Denk na over alle kinderen die voor hun grootouders zorgen door ze niet te bezoeken in deze moeilijke tijden, waardoor de kans dat ze ziek worden kleiner wordt.
Moeder en dochter hebben quality time

Je bent geen gevangene in je eigen huis: je huis kan juist een wereld vol mogelijkheden zijn

De hashtag #ikblijfthuis moet meer zijn dan alleen maar preventieve isolering. Dit nieuw ontdekte gedrag, als reactie op een grote uitdaging, moet voor je eigen bestwil worden toegepast.

Je hoeft je quarantaine niet door te brengen met een ‘locked-in syndroom zoals de graaf van Monte-Cristo die ervoer. Wees in plaats daarvan creatief, ontvankelijk, origineel en hoopvol.

  • Het wordt tijd om van je huis een wereld van mogelijkheden te maken voor jezelf en voor anderen.
  • Het is bijvoorbeeld een ideaal scenario om te ontdekken dat werk iets geweldigs is dat in veel bedrijven op een betekenisvollere manier zou moeten worden toegepast.
  • Daarnaast is het ook een uitzonderlijke kans om wat quality time door te brengen met je partner, kinderen, familie en zelfs buren (maar uiteraard wel thuis blijven!)
  • Nu, meer dan ooit, kun je de tijd nemen om al die boeken te lezen die je wilde lezen. En hoe zit het met al die films die je kunt ontdekken of herontdekken?
  • Je kunt ook tijd besteden aan je verwaarloosde hobby’s zoals schilderen, schrijven of muziek.
  • Denk er ook aan dat veel kunstenaars hun werk online delen voor het grote publiek en dat veel musea rondleidingen geven via sociale netwerken om ons op dit moment te vermaken met een beetje cultuur.

Tot slot, we weten dat we in moeilijke tijden leven. Onzekerheid is nu een levensgezel waar we aan moeten wennen. Het goede  nieuws is dat we ook de capaciteit hebben om ondersteunend te zijn. Door samen te werken en te vertrouwen op onze waarden en burgerzin, zullen we deze situatie zeker overwinnen.


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.