De gevolgen van een gebrek aan emotionele duurzaamheid

Emotionele duurzaamheid stelt je in staat te genieten van je relaties, vertrouwend op hun kracht. Als dat niet lukt, ontstaan er moeilijkheden op sociaal niveau die verband houden met onaangepast gedrag. Bijgevolg moet je proberen het evenwicht te herstellen in een omgeving die je diep instabiel vindt.
De gevolgen van een gebrek aan emotionele duurzaamheid
Elena Sanz

Geschreven en geverifieerd door de psycholoog Elena Sanz.

Laatste update: 19 december, 2022

Je moet vertrouwen hebben in de stabiliteit van je relaties. Je moet weten dat degenen die van je houden dat blijven doen, ook als ze er niet zijn of als er meningsverschillen tussen jullie zijn. Dit staat bekend als emotionele duurzaamheid. Als je in dit opzicht tekorten hebt, zullen je kwaliteit van leven en psychologisch welzijn hieronder lijden.

Een gebrek aan emotionele duurzaamheid maakt dat je je onzeker voelt, alsof je op een slappe koord loopt. Het genereert sterke gevoelens van angst, die je ertoe aanzetten zo te handelen dat het tegen je belangen ingaat.

Als je dit probleem ervaart, ligt de wortel ervan waarschijnlijk in je voorgeschiedenis. Het goede nieuws is echter dat je er meteen aan kunt gaan werken en je zelfredzaamheid kunt versterken.

Trieste vrouw
Mensen met een gebrek aan emotionele permanentie voelen zich onzeker en zijn extreem bang om in de steek gelaten te worden.

Emotionele permanentie

Het idee van emotionele permanentie stelt dat emoties blijven bestaan, zelfs als ze niet waargenomen kunnen worden. Dit geldt, zoals je later zult zien, zowel voor je eigen gevoelens als die van anderen. Om deze reden genereert een gebrek aan emotionele permanentie wantrouwen in relaties en aanzienlijke moeilijkheden bij het reguleren van emoties.

Emotionele permanentie is een concept dat verwant is aan objectpermanentie (Engelse link), een ontwikkelingsmijlpaal die we rond de leeftijd van twee jaar bereiken. Het verwijst naar ons vermogen om te begrijpen dat het bestaan van voorwerpen en mensen verder reikt dan onze waarneming. Met andere woorden, mensen houden niet op te bestaan alleen omdat we ze niet meer kunnen zien.

Wat betreft emotionele permanentie leren we naarmate we opgroeien dat gevoelens ook continuïteit hebben en dat ‘uit het oog’ niet betekent ‘uit ons leven’.  Om dit begrip te bereiken hebben we echter verzorgers nodig die ons onvoorwaardelijke genegenheid bieden. Opvoeders die voorspelbaar zijn, en die ons in staat stellen innerlijke zekerheid en duurzaamheid te ontwikkelen.

Als dit niet gebeurt, of als er negatieve ervaringen zijn en later onstabiele banden (bijvoorbeeld met romantische partners), ontwikkelt het gevoel van continuïteit met betrekking tot onszelf en onze relaties zich niet, of komt het in het gedrang. Zo ontstaat een reeks van moeilijkheden.

Tekenen van een gebrek aan emotionele permanentie

Er zijn een aantal aanwijzingen die je kunnen helpen identificeren of je problemen hebt als het gaat om het bezweren van je emotionele permanentie. Hier volgen de belangrijkste.

Problemen met het reguleren van je emoties

Als je emotionele permanentie mist, heb je moeite met het reguleren van je emoties. Je hebt de neiging om gemakkelijk emotioneel van streek te raken en vindt het moeilijk om conflicten te beheersen. In feite ben je geneigd om elk meningsverschil, ruzie of misverstand als catastrofaal te interpreteren . Dit bezorgt je veel ongemak.

Je vindt het ook moeilijk om je te herinneren hoe een andere emotie voelt dan de emotie die je nu voelt. Als je je bijvoorbeeld verdrietig, depressief of angstig voelt, herinner je je niet dat je je op een bepaald moment gelukkig en rustig voelde.

Dat gezegd hebbende, herinner je je wel dat je deze emoties eerder op cognitief niveau hebt ervaren. Bovendien kun je ze beschrijven. Maar het is alsof je de ervaring van iemand anders beschrijft. Het enige dat voor jou bestaat is wat je nu ervaart.

Je vindt het misschien ook moeilijk om te begrijpen dat twee emoties tegelijkertijd kunnen bestaan. Je beseft bijvoorbeeld niet dat het mogelijk is om je boos of boos op iemand te voelen en toch van hem of haar te blijven houden.

Moeilijkheden in je interpersoonlijke relaties

Dit zijn het soort relaties waar de gevolgen het duidelijkst zijn. In feite, als je emotionele duurzaamheid mist, leef je met een sterke verlatingsangst in je emotionele relaties.

Je kunt niet genieten van relaties omdat je er niet op vertrouwt dat ze stabiel en constant zijn. Daarom voel je je permanent onzeker. Daardoor voel je je vaak jaloers en heb je voortdurend geruststelling nodig dat je relaties oké zijn en dat er nog steeds van je gehouden wordt.

Een gebrek aan emotionele permanentie is voor jou ook een belemmering om anderen te vertrouwen. Dat roept vervolgens weer een intense afwijzing van dubbelzinnigheid op. Het betekent dat je alleen relaties kunt onderhouden en genereren die echt vastomlijnd zijn. Bovendien maakt het hebben van twijfels over de aard van je relaties dat je je echt ongemakkelijk voelt.

Psychisch lijden

Al het bovenstaande veroorzaakt bij jou groot psychisch lijden, omdat je je veel van de tijd onbemind voelt. Je bent vaak verdrietig of angstig en hebt last van een laag zelfbeeld. Je bent misschien zelfs kwetsbaarder voor het ontwikkelen van een borderline persoonlijkheidsstoornis (Engelse link), vanwege je onzekere gehechtheid en constructie van emotionele permanentie.

Huilende vrouw
Een gebrek aan emotionele permanentie impliceert problemen met de emotionele regulering in relaties met anderen.

Interventies voor een gebrek aan emotionele permanentie

Gelukkig is het mogelijk voor je om een gevoel van vertrouwen op te bouwen en te werken aan het idee van betrokkenheid en verlatingsangst om je welzijn te verbeteren. Eerst moet je de gevolgen van je gebrek aan emotionele duurzaamheid in kaart brengen.

Vervolgens kun je, met de bedoeling je overtuigingen en interpretaties te veranderen, beginnen met het toepassen van interpersoonlijke effectiviteitsstrategieën. Daardoor versterk je de pijlers die je zelfconcept ondersteunen.

Enkele nuttige richtlijnen zijn het bijhouden van een emotioneel dagboek (om na te gaan hoe je stemmingen variëren), het delen van je moeilijkheden met geliefden, en er openlijk over praten.

Bovenal zou je hulp moeten krijgen van een gekwalificeerde professional. Ten slotte zal het identificeren van de kwetsbaarheid die samenhangt met je emotionele vergankelijkheid je helpen je emoties beter te beheersen.


Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.


  • Adler, G., & Buie Jr, D. H. (1979). Aloneness and borderline psychopathology: The possible relevance of child development issues. International Journal of Psycho-Analysis60, 83-96.
  • Moore, M. K., & Meltzoff, A. N. (1999). New findings on object permanence: A developmental difference between two types of occlusion. British Journal of Developmental Psychology17(4), 623-644.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.