De generatietheorie van Strauss-Howe

Neil Howe en William Strauss schreven een theorie die stelt dat de wereld elke 80 of 90 jaar een grote crisis doormaakt. Interessant genoeg voorspelden ze in de jaren negentig dat er in 2020 een crisis zou komen.
De generatietheorie van Strauss-Howe

Laatste update: 15 november, 2020

Neil Howe is een van de auteurs van een controversiële theorie die in de jaren negentig werd gepubliceerd, de generatietheorie van Strauss-Howe. De theorie heeft echter de afgelopen maanden weer de publieke belangstelling gewekt. Dat komt omdat de econoom en demograaf voorspelden dat de Verenigde Staten in 2020 een grote crisis zouden meemaken.

De voorspelling was gebaseerd op een historisch patroon dat hij opmerkte in zijn onderzoek. Samen met zijn collega William Strauss ontdekte Howe namelijk dat belangrijke veranderingen in de Verenigde Staten en andere landen nauw verband hielden met generatiewisselingen. Ze evalueerden elke generatie met tussenpozen van 20-23 jaar.

Volgens de generatietheorie van Strauss-Howe ondergaan veel landen elke vier generaties beslissende veranderingen. Ze werkten uit dat dit ongeveer 80 tot 90 jaar is. Ze beweren dat wanneer deze periode voorbij is, er een radicale transformatie in de sociale en politieke structuur plaatsvindt.

“De milleniumgeneratie, die het gevoel heeft dat ze nooit de levensstandaard van hun ouders zullen bereiken, kan door middel van te stemmen leiden tot een volledige verandering van onze economische instellingen. 

-William Strauss-

De generatietheorie van Strauss-Howe

De generatietheorie van Strauss-Howe

De eerste studies van Neil Howe werden in 1991 gepubliceerd in een boek met de titel Generations. Hij en Strauss schreven echter over de generatietheorie in het boek The Fourth Turning, gepubliceerd in 1997. Hier voorspelden hij en Strauss een aanzienlijke crisis voor het jaar 2020.

De auteurs hebben het echter nooit specifiek over een pandemie gehad. Wat ze wel voorspelden was een aanzienlijke sociale onrust en een economische en politieke crisis. Ze geloven dat zowel de Verenigde Staten als andere landen cycli van grote crises doormaken die werken als de veranderende seizoenen in een jaar.

In hun studie toonden ze ook aan dat generatiecycli samenvielen met deze belangrijke historische gebeurtenissen: de Glorious Revolution, de Amerikaanse revolutie, de burgeroorlog, de Tweede Wereldoorlog en de grote depressie.

De vier soorten generaties

Neil Howe en Strauss benoemden vier verschillende soorten generaties. Elk van deze komt overeen met een bepaald archetype. De eerste ‘draaiing’, of de eerste generatie van elke cyclus volgens de onderzoekers, is als de lente. Dit is de generatie die volgt op een grote crisis.

De eerste wending leidt tot ordelijke samenlevingen met sterke instellingen en een sterk gevoel van collectieve vooruitgang. Individualisme hoort hier niet thuis. In plaats daarvan vormt een mentaliteit van ‘meerderheid heerst’ de cultuur. Howe en Strauss noemen het de stille generatie.

De tweede ‘draaiing’, of tweede generatie, is als de zomer. Het wordt gekenmerkt door gedrag dat het tegenovergestelde is van de vorige generatie.

Dit is een gepassioneerde en zeer creatieve generatie. Deze eigenschappen helpen hen om belangrijke culturele veranderingen en verschuivingen in waarden te creëren. Mensen van dit generatietype hebben ook de neiging om religieuze veranderingen aan te moedigen. Ze zorgen ook voor ‘ontwaken’ in veel andere vlakken.

De herfst- en wintergeneraties van de generatietheorie

De derde draaiing of omwenteling komt overeen met de herfst. Hier wordt het individualisme van de tweede omwenteling onverantwoordelijk. Als gevolg hiervan verdwijnt in wezen elk gevoel van gemeenschap of het collectieve. De auteurs stellen dat cynisme en slecht gedrag kenmerkend zijn voor deze generatie.

Leden van de derde generatie brengen de uitdrukking van individualiteit maximaal tot uitdrukking. Als gevolg creëren ze brandpunten van ongelijkheid en onrecht. Hun gevoel van burgerplicht is buitengewoon laag. Ze geven vooral prioriteiten aan individuele vrijheid.

De vierde generatie van de cyclus is de winter. Dit is wanneer er grote politieke en sociale crises plaatsvinden. Deze generatie herontdekt een burgeridentiteit en de waarde van de gemeenschap. De auteurs menen dat deze cyclus vaak samenvalt met oorlog of gewapend conflict.

Twee mensen op verschillende hoogten

Een radicale transformatie in 2020

De generatietheorie van Strauss-Howe identificeert deze cycli in de geschiedenis. Met name in de Verenigde Staten, maar ook in Oost-Europa en Zuid- en Oost-Azië. Ze beweren dat de hele wereld sinds de Tweede Wereldoorlog deze soortgelijke cycli doormaakt.

Howe en Strauss voorspellen daarom dat we de komende jaren een steeds radicalere eis zullen zien dat regeringen meer moeten doen. Radicaal conservatisme zal echter aan kracht verliezen. Dat zal op zijn beurt plaats maken voor meer sociaal georiënteerde alternatieven.

Tot slot gelooft Neil Howe dat de wereld zich al in de tweede helft van de vierde draaiing bevindt. Als hij en Strauss gelijk hebben, liggen er grote transformaties in het verschiet.

Ze voorspellen ook de kans op grootschalige gewapende conflicten. Als we de generatietheorie van Strauss-Howe mogen geloven, komt er de komende jaren radicale verandering. We zullen snel genoeg weten of hun theorie klopt.


Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.


  • Howe, N., & Strauss, W. Millennials Rising: la próxima gran generación.


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.