De generatiekloof

De generatiekloof maakt de verschillen in houding, waarden en gedrag van mensen van verschillende leeftijden duidelijk. Wij vertellen je welke effecten dit heeft en hoe je ermee om kunt gaan.
De generatiekloof
Elena Sanz

Geschreven en geverifieerd door de psycholoog Elena Sanz.

Laatste update: 07 juli, 2023

Mensen hebben veel kenmerken gemeen. Het lijdt echter geen twijfel dat de sociaal-culturele context waarin we geboren worden, opgroeien en verder leven invloed heeft op onze persoonlijkheid en hoe we tegen het leven aankijken. Daarom kunnen mensen van verschillende generaties moeite hebben om elkaar te begrijpen, met elkaar in contact te komen en met elkaar om te gaan. Dit staat bekend als de generatiekloof.

Dit fenomeen kan zowel positief als negatief zijn. Het hangt allemaal af van hoe het wordt benaderd. Terwijl bepaalde verschillen het samenleven kunnen belemmeren, kunnen andere juist een verrijking zijn voor de omgeving en degenen die er wonen.

Van families tot bedrijven of buurtgemeenschappen, deze mix van generaties is een constante in ons dagelijks leven. Bovendien kunnen we er ons voordeel mee doen.

De generatiekloof

Een van de meest gebruikte manieren om de bevolking te segmenteren is op basis van hun leeftijd of geboortejaar. Met andere woorden, afhankelijk van de generatie waartoe ze behoren.

Historische en culturele gebeurtenissen zoals economische crises, technologische ontwikkelingen en revoluties markeren op verschillende manieren de gedragspatronen van deze groepen mensen, waardoor ze bepaalde bijzonderheden krijgen.

In 2012 presenteerden Kotler en Keller een van de bekendste classificaties in dit verband. Ze wezen zes verschillende groepen aan: de stille generatie, babyboomers, generatie X, millennials en honderdjarigen. De generatiekloof duidt op de verschillen in houding, waarden en gedrag tussen de leden van deze categorieën.

De zichtbaarheid van de generatiekloof

Deze kloof verschijnt in verschillende contexten. In feite ontstaat ze in alle gevallen waarin mensen uit verschillende cohorten samenkomen.

Kennis

Het verschil in kennis tussen de leeftijden is duidelijk, vooral als het gaat om de digitale kloof. De nieuwe generaties zijn digital natives. Ze gebruiken het internet en technologische apparaten op een manier die hun voorgangers nooit onder de knie hebben gekregen. Daarnaast lijkt hun talenkennis een barrière of ongelijkheid te vormen tussen hen en de andere generaties (Martín, 2020).

Communicatie

Elke generatie heeft ook een eigen communicatiestijl. Dit kan de onderlinge uitwisseling bemoeilijken. Het kan bijvoorbeeld de communicatie tussen leraar en leerling bemoeilijken, maar ook de interactie tussen ouders en kinderen, of tussen verschillende generaties binnen dezelfde organisatie of hetzelfde bedrijf (Fernández & Ulloa, 2006).

Waarden

De kernwaarden van jongere mensen verschillen duidelijk van die van de oudere generaties. Zo zijn babyboomers over het algemeen bedachtzamer en meer werkgericht, en hechten mensen van generatie X meer waarde aan de balans tussen werk en privé. Terwijl die van Generatie Y meer sociaal en mondiaal ingesteld zijn (Gibson et al., 2009).

Dit kan wrijving veroorzaken wanneer verschillende cohorten naast elkaar bestaan of samenwerken aan gemeenschappelijke doelen, omdat de prioriteiten en manieren van werken niet voor iedereen hetzelfde zijn.

Motivatie

De manier om elk van deze generaties te motiveren of aan te moedigen is ook verschillend.

Zoals vermeld in een artikel (Engelse link) gepubliceerd in het International Journal of Economy, Management and Social Sciences, streven de meer traditionele generaties naar respectvolle communicatie en hechten ze waarde aan persoonlijke relaties in het bedrijfsleven. Ondertussen geven de nieuwe generaties de voorkeur aan directere en duidelijkere communicatie (zoals het versturen van e-mails) en hechten ze waarde aan gelijke behandeling.

Of een vader nu zijn zoon wil motiveren om zich te concentreren op zijn studie of een baas een werkteam probeert te leiden, weten wat elk individu motiveert op basis van hun generatie is essentieel.

Voordelen en nadelen van de generatiekloof

Al deze verschillen zijn om verschillende redenen problematisch. Zoals we al eerder zeiden, kunnen ze het begrip tussen leden van dezelfde familie belemmeren of de samenwerking in werkteams bemoeilijken.

Op dezelfde manier kunnen ze het onderwijsproces in onderwijscentra belemmeren of de communicatie verstoren in elke context waar verschillende generatiegroepen bij betrokken zijn.

De generatiekloof kan echter ook een voordeel zijn, omdat zulke verschillen helpen om de perspectieven van alle betrokkenen te verrijken. De jongere generatie kan bijvoorbeeld samenwerken met de oudere generatie en hen vertrouwd maken met nieuwe technologieën en hen openstellen voor recente ideologieën die ze voorheen niet kenden.

De oudere generatie kan haar kennis delen, advies geven op basis van haar ervaring en belangrijke waarden doorgeven die in eerdere fases misschien meer gewicht hadden.

Om voordeel te halen uit de generatiekloof is het belangrijk om een aantal stappen te implementeren. Bijvoorbeeld:

  • Respecteer elke generatie. Om dit te doen, moeten we het idee loslaten dat onze idealen en perspectieven juist zijn en ze proberen op te leggen aan degenen die er anders over denken.
  • Handhaaf een open houding en oprechte interesse. We moeten in gedachten houden dat diversiteit een grote aanwinst is om onszelf te verrijken en te leren wat we anders niet zouden weten.
  • Identificeer en verbeter de kwaliteiten en deugden van elke generatie. De waarden en houdingen van elke leeftijdsgroep kunnen een unieke waarde toevoegen aan een familie of organisatie als ze op waarde worden geschat en dienovereenkomstig worden ingezet.
  • Zoek gemeenschappelijke ruimtes. Het feit dat mensen uit verschillende cohorten samenwonen en tijd met elkaar delen, kan enorm voordelig zijn. Hiervoor moeten we op zoek gaan naar gedeelde interesses, projecten en hobby’s die deze uitwisseling mogelijk maken.

Slotaanbevelingen

Kortom, de generatiekloof is een onmiskenbare realiteit waar we op verschillende gebieden mee te maken hebben. Als we begrijpen wat het is en wat de invloed ervan is, zijn we beter in staat om wrijvingen te verminderen en te profiteren van diversiteit.

In de omgang met mensen van verschillende generaties moeten we een open en respectvolle houding aannemen. Het kan zelfs zo zijn dat we onze communicatie moeten aanpassen of moeite moeten doen om hun waarden en drijfveren te begrijpen. Zonder twijfel opent het overwinnen van deze kloof de deur naar verrijkende uitwisselingen.


Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.



Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.