Wat veroorzaakt een verlies van interesse?

Je verliest vaak interesse in banen, mensen en relaties. Dit is echter niet altijd een normaal en onomkeerbaar proces. Je kunt actie ondernemen.
Wat veroorzaakt een verlies van interesse?

Laatste update: 11 december, 2021

Je hebt ongetwijfeld op een bepaald moment een verlies van interesse ervaren op een bepaald gebied van je leven. Wanneer dit gebeurt, merk je dat een baan, een vriendschap of een romantische relatie die vroeger euforie en gevoelens van grote voldoening in je opwekte, je niet meer interesseert.

Wat is er echter gebeurd? Heb je in de eerste plaats een verkeerde beslissing genomen? Heb je te veel nadruk gelegd op de positieve eigenschappen van de persoon of de situatie? Of kan het iets anders zijn?

Als je interesse in iets of iemand verliest, voel je je misschien schuldig, gefrustreerd en onzeker over hoe je moet handelen. Als je je in deze positie bevindt, moet u de oorsprong van je desinteresse achterhalen, zodat je de juiste actie kunt ondernemen.

Wat veroorzaakt renteverlies?

Er zijn verschillende redenen waarom renteverlies kan optreden. De meestvoorkomende zijn de volgende:

Gewenning

Gewenning is een van de meest primitieve en meestvoorkomende leerprocessen die er bestaan. Het bestaat uit een afname van de respons op een stimulus die herhaaldelijk voorkomt. Met andere woorden, het is het proces waarbij je stopt met reageren op iets dat niet langer nieuw voor je is.

Er zijn talloze voorbeelden van dit fenomeen in het dagelijks leven. Je schrikt bijvoorbeeld niet meer van het geluid van een elektrisch apparaat als u het dagelijks hoort. Of je ziet de reclame aan de kant van de weg op weg naar je werk niet. In dezelfde lijn luistert een kind niet meer naar een ouder die altijd hetzelfde tegen hem zegt.

Wanneer je aan een stimulus went, verliest deze de kracht om een reactie bij je op te roepen. Daarom vervaagt het effect op jou van de ene op de andere dag. Bovendien begin je duizend-en-een gebreken te ontdekken in die entiteit die je oorspronkelijk als bijna perfect beschouwde.

Met betrekking tot romantische relaties stabiliseren de niveaus van verschillende neurotransmitters zich in de loop van de tijd. In feite maakt verliefdheid plaats voor een langdurige partnerliefde waarin aanvankelijke euforie wordt vervangen door hogere niveaus van intimiteit en toewijding.

Man met verlies van interesse in zijn werk

Overmoed

Op andere momenten kunt je je interesse verliezen omdat je voor lief neemt wat je hebt. Inderdaad, als iets uitdagend is, ga je ervoor werken. Het hebben van een doel drijft je om je middelen en vaardigheden te mobiliseren. Bovendien is je tevredenheid bij het bereiken ervan hoog.

Aan de andere kant, als het al van jou is, is het normaal dat je ontspant en een routine begint te krijgen. In feite verliest je geluk over wat je hebt bereikt zijn intensiteit. Als je bijvoorbeeld een vaste baan hebt, of als mensen je overdreven aandacht geven, heb je het gevoel dat je geen moeite meer hoeft te doen. In feite verdwijnt het element van uitdaging.

Wat in beide gevallen gebruikelijk is, is dat je op de een of andere manier stopt met het waarderen van de situaties of de mensen om je heen. Bovendien geloof je, of het nu uit gewoonte of overmoed is, niet dat je ooit echt zult verliezen wat je hebt.

De schade die door deze situatie kan worden veroorzaakt is duidelijk. Je werkprestaties gaan achteruit, je sociale relaties verliezen aan kwaliteit omdat je niet voor ze zorgt en je partner kan weggaan omdat hij of zij zich niet meer gewaardeerd voelt.

Vrouw bezorgd over verlies van interesse van partner

Verlies van interesse kan worden vermeden

Veel mensen denken dat verlies van interesse onvermijdelijk is, dat het allemaal deel uitmaakt van het normale proces van het leven. Zo nemen ze een passieve houding aan en vestigen ze zich in situaties die hen niet langer echt gelukkig maken. Of, ze springen juist van de ene situatie naar de andere, in de hoop dat ze de volgende keer niet zo ongeïnteresseerd zullen raken.

Je moet weten dat je interesse behouden te maken heeft met je dagelijkse handelingen. Als je apathie voelt voor alles om je heen, komt dat waarschijnlijk omdat je het niet meer waardeert.

Dit komt voort uit de manier waarop je denkt. Je hebt waarschijnlijk de gewoonte om de goede dingen die deel uitmaken van je leven over het hoofd te zien, waardoor je jezelf de mogelijkheid ontneemt om van jezelf te genieten.

Daarom moet je er een gewoonte van maken om je elke dag bewust te zijn van alles wat je hebt en het geluk dat het met zich meebrengt volledig te voelen. Werk aan je dankbaarheid en leer je geest om niets als vanzelfsprekend te beschouwen. Onthoud hoeveel je verlangde naar wat je nu bezit en wijd je actief toe om te genieten van zijn aanwezigheid in je leven.

Als je een dankbare en positief gefocuste geest hebt, zul je veel hogere niveaus van geluk en tevredenheid ervaren. Daarnaast zorg je voor je relaties en omstandigheden, waarbij je het beste van jezelf geeft in elk van hen. Inderdaad, handel op deze manier en je kunt er zeker van zijn dat je niet langer een verlies aan interesse in je leven zult ervaren.

Anhedonie: de klinische term voor interesseverlies

Ten slotte moeten we vermelden dat verlies van interesse een kenmerkend symptoom kan zijn bij verschillende psychische stoornissen. Bijvoorbeeld depressie of schizofrenie.

In deze gevallen is de klinische term die wordt gebruikt om deze houding te beschrijven anhedonie. Dit verwijst naar het onvermogen om plezier te ervaren, evenals het gebrek aan interesse of bevrediging in bijna alle aspecten van het leven. Het kan zich echter ook uiten in specifieke elementen. Bijvoorbeeld eten, seks of vrijetijdsactiviteiten waar voorheen van genoten werd.

Er zijn gradaties van anhedonie. Dientengevolge zullen sommige mensen een totaal onvermogen ervaren om van iets te genieten en er plezier aan te beleven, terwijl anderen alleen maar een afname van dit vermogen ervaren.

Het is belangrijk om alert te zijn op dit soort manifestaties. Als het verlies van interesse na verloop van tijd aanhoudt, is het het beste om een professional in de geestelijke gezondheidszorg om hulp te vragen. Inderdaad, met therapie kunnen de oorzaken van anhedonie en hoe ze te behandelen worden geïdentificeerd. Wellicht ook interessant voor jou

Wat is precies het verschil tussen apathie en verveling?
Verken je geest
Lees het op Verken je geest
Wat is precies het verschil tussen apathie en verveling?

Het is van vitaal belang om apathie te onderscheiden van verveling, omdat beide vaak voorkomen in de levens van de meeste mensen.


Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.


  • Manrique Muñante, R. (2013). El amor: hay (bio)química entre nosotros. Revista De Química27(1-2), 29-32. Recuperado a partir de http://revistas.pucp.edu.pe/index.php/quimica/article/view/
  • Almendros, J. G. (1983). Claves internas y externas en la habituación a largo plazo. Anuario de psicología/The UB Journal of psychology, (28), 47-58.

De inhoud van Verken Je Geest is uitsluitend bedoeld voor informatieve en educatieve doeleinden. Deze informatie vervangt niet de diagnose, het advies of de behandeling van een professional. Bij twijfel kun je het beste een betrouwbare specialist raadplegen.