De beste citaten van Louise Hay

Louise Hay is een van de beste voorbeelden van mensen die zichzelf verbeterd hebben en die besloten hebben hun filosofie op papier te zetten. Hier kun je haar beste citaten lezen.
De beste citaten van Louise Hay
Gema Sánchez Cuevas

Geschreven en geverifieerd door de psycholoog Gema Sánchez Cuevas.

Laatste update: 21 februari, 2024

De citaten van Louise Hay spreken over dankbaarheid, liefde en genezing. Ze zijn een cadeau voor iedereen die op persoonlijk vlak wil reflecteren, leren en groeien. Een erfenis vol wijsheid die de moeite waard is om te lezen of te onthouden, als je die al hebt meegemaakt, op verschillende momenten in ons leven.

Louise Hay was een Amerikaanse schrijfster en spreker. Ze wordt beschouwd als de moeder van persoonlijke groei en de voorloper van zelfhulpboeken. Twee van haar bekendste bestsellers zijn You Can Heal Your Life (1984) en The Power Is in You (1991).

Beiden maken duidelijk dat we onszelf moeten ontdekken en kennen om vooruit te komen, te groeien en te versterken. Net zoals het ons waarschuwt voor hoe gevaarlijk het kan zijn om de kracht van onze gedachten te misbruiken.

Haar persoonlijke filosofie werd gekenmerkt door een traumatische jeugd en een adolescentie gekenmerkt door misbruik. Een pad vol emotionele wonden, wortels van een laag zelfbeeld, dat hij door de jaren heen leerde beheersen door middel van meditatie, positieve affirmaties en verschillende spirituele oefeningen.

Hierdoor leerde Louise Hay van zichzelf te houden, de wrok over de traumatische ervaringen die ze had meegemaakt los te laten en degenen te vergeven die haar zoveel lijden hadden bezorgd.

Haar citaten zijn een eerlijke spiegel: ze brengen alles over wat je hebt geleerd tijdens die spannende reis door de tijd die het leven is. Geweldige lessen die we moeten bewaren als reddingspakket voor onze donkerste momenten.

De beste citaten van Louise Hay

Louise Hay

1. Het belang van het heden

“De kracht ligt altijd in het huidige moment.”

Het heden is de kans. Het meest waardevolle en unieke moment om te handelen. Het moment van waaruit we verbonden kunnen leven met onszelf en kunnen kiezen wat we doen in ons leven en waarvan we kunnen genieten.

Leven in haast, gefocust op wat we willen of verslaafd zijn aan wat we op een dag ervaren, weerhoudt ons ervan het nu te voelen. Louise Hay was heel duidelijk: de kracht om te genieten en te veranderen ligt in het heden. De rest is slechts schuldgevoel of illusie.

2. Vergeving als bevrijdende daad

“Vergeving is voor jou omdat het je bevrijdt. Het stelt je in staat de gevangenis waarin je zit te verlaten.”

Dit is een van de citaten van Louise Hay die we elke dag in gedachten moeten houden. Vergeving is een bevrijdende daad die ons in staat stelt onszelf te bevrijden van de banden van bitterheid en het verleden. Een persoonlijke beslissing, geen verplichting.

Vergeving is de redder in nood tegen haat en wrok. De kans om de wrok te breken en te helen die wordt veroorzaakt door wat ons zoveel pijn heeft gedaan.

Handje met hart

3. Het gedrag van onze ouders begrijpen

“Als je je ouders beter wilt begrijpen, laat ze dan over hun eigen jeugd praten; en als je met medeleven luistert, zul je leren waar hun angsten en starre patronen vandaan komen.”

Dit is waarschijnlijk een van de uitspraken van Louise Hay die ons het meest uitnodigt om na te denken op het gebied van familierelaties, hoewel het heel goed kan worden uitgebreid tot alle soorten relaties. Op die momenten dat we onze ouders niet begrijpen, is het goed om haar in gedachten te houden.

Ieder van ons is een verzameling verhalen en ervaringen, een opeenstapeling van omstandigheden en kennis die we in de loop van de tijd hebben geleerd. En de kindertijd is een van de meest kwetsbare fasen voor invloeden van buitenaf.

We worden geboren als sponzen die de wereld om hen heen absorberen. Daarom vinden veel van onze gedragingen en perspectieven op het leven hun oorsprong in onze vroege jaren. Alles heeft invloed.

Onze bagage

Daarom is het belangrijk om in gedachten te houden dat ieder van ons in de meeste gevallen op de best mogelijke manier handelt, op de enige manier die we kennen. Het is misschien niet de juiste of passende, maar het is wel de optie die we op dat moment het beste kunnen overwegen vanwege het gewicht van onze bagage.

En net als wij, onze ouders, vrienden of partner. Een ander citaat van Louise Hay weerspiegelt dit heel goed:

“Als je moeder niet wist hoe hij van zichzelf moest houden, of je vader niet wist hoe hij van zichzelf moest houden, zou het voor hen onmogelijk zijn om je te leren hoe je van jezelf moest houden. Ze deden hun best met wat ze hadden als kinderen geleerd.”

Bovendien nodigt het ons uit om na te denken over de gevolgen van emotionele wonden bij anderen. Als onze ouders kwetsbaar zijn voor verlating of afwijzing, een gebrek aan zelfliefde hebben of niet weten hoe ze met hun emoties moeten omgaan, zal dit ons op de een of andere manier beïnvloeden, vooral in de kindertijd.

Hun wonden vertroebelen hun hele wezen, ze dragen ze op hun rug en beïnvloeden hun gedrag en manier van voelen.

Misschien begrepen we er, toen we klein waren, niet veel van. Later, met de ontwikkeling van onze cognitieve vermogens, zijn velen van ons zich echter bewust geworden van het gewicht van hun wonden en hoe deze ons hebben beïnvloed.

Veel van de beslissingen die ze namen waren niet bewust en in veel gevallen deden ze hun best, door onze belangen boven die van hen te stellen in een oefening van vrijgevigheid die ons met het verstrijken van de jaren steeds meer verbaast.

Papierfamilie verenigd door een pact van stilte

4. Liefde als motor van het leven

“Liefde is het grote wondermiddel. Van onszelf houden doet wonderen.”

Voor Louise Hay was de ontdekking van eigenliefde een keerpunt. Voordat ze van elkaar hielden, verachtten ze elkaar, behandelden ze elkaar slecht en gaven ze elkaar de schuld van alles. Ze was zijn vijand. Toen ze eenmaal zijn ogen opende voor de liefde, kreeg alles een andere kleur.

Ze begon zichzelf te respecteren, voor zichzelf te zorgen en zichzelf te waarderen zoals ze verdiende, en van daaruit veranderde alles.

“Houd van wie je bent en wat je bent en wat je doet.”

Liefde is de motor van het leven; een wonderbaarlijke genezing, zoals Louise Hay uitdrukt, die, wanneer het ons leven binnenkomt, transformeert wat het op zijn pad tegenkomt.

Als we van onszelf houden, hebben we de kracht om onszelf te veranderen en opnieuw op te bouwen, en vooral om onze gebroken delen te genezen. Als we ons ervoor afsluiten, raken we gemakkelijk verstrikt in lijden, apathie en stagnatie.

5. De creatie van wat we denken

“Als ik wil geloven dat het leven eenzaam is en dat niemand van mij houdt, dan is dat wat ik in mijn wereld zal vinden.”

Dit is weer een citaat van Louise die we elke dag in gedachten moeten houden. Wat we geloven, creëren we. Het perspectief dat we kiezen, zal ons dagelijks leven bepalen. En daarin hebben onze gedachten veel te zeggen.

De kwaliteit van onze overtuigingen zal ons macht geven of ontnemen. Daarom is het zo belangrijk om voor onze gedachten te zorgen. Ze hebben de kracht om ons leven te transformeren evenals te bepalen hoe we ons voelen.

Zoals we zien zijn de uitspraken van Louise Hay een waardevolle erfenis, niet alleen vanwege wat ze overbrengen, maar ook vanwege alles wat ze inspireren. Via hen nodigt het ons uit om de wereld vanuit een ander perspectief te leren kennen, een perspectief waarin liefde en vergeving regeren. Woorden waar we terecht kunnen als we moeten reflecteren en groeien.

6. Fouten als kansen om te leren

“Als ik fouten maak, besef ik dat het niets meer is dan een onderdeel van mijn leerproces”

Voor Louise Hay zijn onze fouten kansen om te leren. Voor de meeste mensen zijn mislukkingen echter het minst te verwachten, maar ze gebeuren nog steeds.

Er zijn veel redenen waarom we het mis kunnen hebben. Onder hen zijn onoplettendheid, gebrek aan interesse, overmatige cognitieve belasting, intellectuele tekortkomingen, verlegenheid, emotionele onevenwichtigheid, vooroordelen, enz.

In deze gevallen kunnen we, wanneer de fout optreedt, twee posities innemen:

 • Negeer ze, probeer ze te verbergen, herken ze niet, probeer anderen de schuld te geven.
 • Leer van hen, ontdek de kansen die zij ons bieden om te verbeteren.

Leren van fouten is het beste alternatief en houdt in dat je er een les van maakt. Het doel is betere mensen te zijn en beter te handelen in toekomstige situaties.

Soms is het echter geen gemakkelijke taak. We weten dat mislukkingen veel frustratie kunnen veroorzaken. In deze situaties kunnen we deze gedachte echter naar voren brengen en beetje bij beetje de mislukkingen vanuit een ander perspectief gaan zien.

Er zal een punt komen waarop we inzien dat hoe meer fouten we maken, hoe kleiner de kans is dat we dingen verkeerd doen. We zullen dus meer ervaren mensen zijn en we zullen meer gericht zijn op onze doelstellingen.

Andere bekende citaten van Louise Hay

Als al deze geconcentreerde kennis niet genoeg voor je is geweest, zijn hier meer citaten van deze ongelooflijke auteur. Mis ze niet.

 1. Als er een probleem is, is er niet iets te doen, maar iets te weten.
 2. Met elke gedachte denken we dat we onze toekomst creëren.
 3. Naarmate mijn geest meer goeds kan bedenken, verdwijnen de barrières en blokkades. Mijn leven is vol kleine wonderen die uit het niets verschijnen.
 4. De deur van mijn hart gaat naar binnen open. Overgang van wrok naar liefde.
 5. Ik ben een bekwaam persoon en ik kan alles aan.
 6. Ik denk dat we ons eigen leven creëren. En we creëren het door onze denk- en gevoelspatronen in ons geloofssysteem.
 7. Waar we ook op de planeet wonen of hoe moeilijk onze situatie ook lijkt te zijn, we hebben het vermogen om onze omstandigheden te overwinnen en te transcenderen.
 8. Elke dag biedt mij een nieuwe kans. Gisteren is al afgelopen. Vandaag is de eerste dag van mijn toekomst.
 9. De kracht ligt altijd in het huidige moment.
 10. Ik zou willen dat kinderen al vroeg geleerd werd dat ons denken onze ervaringen creëert.
 11. Je geest is een hulpmiddel dat je op elke gewenste manier kunt gebruiken.
 12. Alle gebeurtenissen die je tot nu toe in je leven hebt meegemaakt, zijn gecreëerd door je gedachten en overtuigingen die je in het verleden hebt gehad. Ze zijn ontstaan door de gedachten en woorden die je gisteren, vorige week, vorige maand, vorig jaar gebruikte.
 13. Verantwoordelijkheid is jouw vermogen om op een situatie te reageren. Wij hebben altijd een keuze.
 14. Ik corrigeer geen problemen, ik corrigeer mijn denken. Dan corrigeren de problemen zichzelf.
 15. Ik vergeef mezelf dat ik geen perfect persoon ben. Ik leef op de beste manier die ik ken.
 16. Ik laat mij niet afleiden door lawaai of tegenslagen. Geduld, toewijding, gratie en doel zullen mij leiden.
 17. Ik weet dat oude negatieve patronen mij niet langer beperken. Ik kom ze moeiteloos kwijt.
 18. Leer van het verleden en laat het los. Leef in het heden.
 19. Weet dat je altijd veilig bent. En dat het mogelijk is om gemakkelijk en vredig van het oude naar het nieuwe te gaan.
 20. Vandaag luister ik naar mijn gevoelens en ben lief voor mezelf. Ik weet dat al mijn gevoelens mijn vrienden zijn.
 21. Alle veranderingen die voor mij in het leven staan, zijn positief.
 22. Elke dag is een nieuwe kans. Ik kies ervoor om er een geweldige dag van te maken.
 23. Er is geen probleem, te groot of te klein, dat liefde niet kan oplossen.
 24. Sommige mensen verlaten liever de planeet dan dat ze veranderen.
 25. Ik gun mezelf het geschenk om mezelf te bevrijden van het verleden en met vreugde het Nu binnen te gaan.
 26. Hoe meer zelfhaat en schuldgevoelens we hebben, hoe minder ons leven werkt.
 27. Humor en vreugde dragen bij aan mijn algehele welzijn.
 28. Liefde is het grote wondermiddel. Van onszelf houden doet wonderen in ons leven.
 29. Je moet diep ademhalen en zo vaak als je kunt zingen: ‘Geld zal gemakkelijk en moeiteloos in mijn leven stromen’. Na een maand zullen de zaken veranderen. Als u gelooft dat u financieel veilig zult zijn, stelt u zich open voor veranderingen.
 30. Bedenk dat in de grote oneindigheid van het leven alles perfect, heel en compleet is, en jij ook.
 31. Het leven is een loterij die we al hebben gewonnen. Maar de meeste mensen hebben hun kaartjes niet verzilverd.
 32. Ik hou van je negativiteit. Erken dat je het hebt gecreëerd om in een behoefte te voorzien. Nu vind je nieuwe en positieve manieren om die behoeften te ontdekken.
 33. Het leven wil dat je gemoedsrust, innerlijke vreugde, zelfvertrouwen, een groot gevoel van eigenwaarde en eigenliefde hebt.
 34. Het beste cadeau dat ik mezelf kan geven is mijn onvoorwaardelijke liefde.
 35. Hoe dankbaarder ik ben voor de rijkdom en overvloed in mijn leven, des te meer redenen heb ik daarvoor.
 36. Ik kan andere mensen niet veranderen. Ik laat anderen zijn zoals ze zijn en houd gewoon van mezelf zoals ik ben.
 37. Iedereen heeft mij iets te leren. Er is een doel voor ons samenzijn.
 38. Ik voel mij veilig als ik mijn gevoelens uit. Ik kan in elke situatie kalm zijn.
 39. Mijn hart is het centrum van mijn kracht. Ik volg mijn hart.
 40. Mensen die van zichzelf en hun lichaam houden, misbruiken zichzelf of anderen niet.
 41. Geen persoon, geen plaats en niets heeft macht over ons, omdat wij de enige denkers in onze geest zijn. Wanneer we vrede, harmonie en evenwicht in onze geest creëren, zullen we die in ons leven vinden.
 42. Ik krijg de hulp die ik nodig heb, en die kan overal vandaan komen. Mijn ondersteuningssysteem is zowel sterk als liefdevol.
 43. Het is niet leuk om slachtoffer te zijn. Ik weiger me weer een hulpeloos persoon te voelen. Ik claim mijn kracht.
 44. Ik creëer een stressvrije wereld voor mezelf.
 45. Ik weet dat ik geen verantwoordelijkheid voor andere mensen kan nemen. We staan allemaal onder de wet van ons eigen geweten.
 46. Ik ben in staat om te vergeven. Ik ben vriendelijk. liefdevol en vriendelijk, en ik weet dat het leven van mij houdt.
 47. Je veiligheid is niet je baan, niet je bankrekening, niet je beleggingen, niet je partner, niet je ouders. Jouw veiligheid is jouw vermogen om verbinding te maken met de kosmische kracht die alle dingen creëert.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.