Gedachtenuitzending: kunnen anderen je gedachten lezen?

Gedachtenuitzending is een stoornis die wordt ervaren door mensen met schizofrenie. Deze overtuiging dat anderen hun gedachten kunnen lezen en weten wat ze voelen, is een gemeenschappelijk kenmerk van deze aandoening, die voor veel leed zorgt.
Gedachtenuitzending: kunnen anderen je gedachten lezen?
Valeria Sabater

Geschreven en geverifieerd door de psycholoog Valeria Sabater.

Laatste update: 19 december, 2023

Thought broadcasting of gedachtenuitzending is een stoornis en een veelvoorkomend symptoom bij mensen met schizofrenie. Iemand met deze aandoening denkt dat anderen zijn gedachten kunnen lezen. Ze ervaren het op een nogal verontrustende en wanhopige manier. Het is alsof de hele wereld plotseling hun innerlijke wezen kan kapen.

Gedachtestoornissen komen voor bij mensen met erge gevallen van schizofrenie. Deze moeilijkheid om op een heldere, logische en flexibele manier te redeneren is meestal afwezig bij de meeste van deze patiënten.

Om het beter te begrijpen, stel je even voor dat de menselijke geest een puzzel is waarin elk stukje perfect past. Bij iemand met schizofrenie is die puzzel als het ware uit elkaar geblazen en is elk stukje niet op zijn plaats.

Zoals je je kunt voorstellen, is logisch denken voor hen onmogelijk. Dus storten ze in en worden ze onsamenhangend, zelfs delirant. In feite kunnen ze de chaos van hun interne universum niet eens verwoorden.

Man met hoofd in de wolken

Wat is gedachtenuitzending?

Zoals we hierboven al zeiden, is dit een terugkerende stoornis bij patiënten met schizofrenie of andere ernstige geestelijke gezondheidsproblemen. Het komt vaak voor dat iemand met deze stoornis dingen zegt als: “Ik hoef niet met je te praten, want je weet al wat ik denk. Iedereen kan zien wat er in mijn hoofd omgaat.”

Dit fenomeen maakt deel uit van wat in de psychologie afwijkingen van het denkproces worden genoemd. De persoon heeft het gevoel dat hij in deze zeer verontrustende situaties geen controle heeft over zijn interne wereld. Geen controle hebben over jezelf moet een van de meest verontrustende ervaringen zijn die iemand kan voelen, vandaar de hardheid van deze ziekte.

Naast dit kenmerk vertonen mensen met schizofrenie nog veel meer veranderingen. Ze kunnen last hebben van hallucinaties, taalstoornissen, cognitieve problemen en ongeorganiseerd gedrag.

Ze kunnen niet alleen stemmen horen, maar ook dagelijks worstelen met chaotisch denken en het idee dat de hele wereld tegen hen is.

Daarnaast is gedachtestraling een van de positieve symptomen van schizofrenie. Hieronder vallen wanen en alle denkstoornissen naast hallucinaties. Negatieve symptomen daarentegen omvatten alles van gedragsproblemen tot psychofysische symptomen (gedempte stem, gebrek aan expressiviteit, apathie, etc.).

De oorsprong van gedachtenuitzending

Om te kunnen spreken over de oorsprong van gedachtestraling, moeten we ons verdiepen in de oorzaak van schizofrenie. Momenteel wordt deze chronische en invaliderende hersenziekte bijna altijd verklaard vanuit een neurologisch en biologisch standpunt. Biochemische veranderingen in de dopamine-, GABA- en glutamaatsystemen en in de NMDA- en nicotinereceptoren zijn overduidelijk.

Bovendien wijst onderzoek, zoals dat van de Johns Hopkins University in Baltimore, erop dat structurele en functionele beeldvormingstests van de hersenen verschillende afwijkingen aan het licht brengen.

Eén daarvan is de ontkoppeling van verschillende specifieke hersencircuits. In feite lijkt het te leiden tot ongeorganiseerd denken, wanen, stemmen horen, emotionele stoornissen en een aanhoudende behoefte om zich terug te trekken en sociale contacten te vermijden.

Volgens een rapport van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) hebben wereldwijd meer dan 21 miljoen mensen schizofrenie. De prevalentie is hoog en het komt meestal voor bij jonge mensen.

Andere denkstoornissen bij schizofrenie

Iemand met schizofrenie zal niet alleen klagen over hoe anderen schijnbaar zijn gedachten kunnen lezen (gedachtenuitzending). Ze zullen ook treuren over hoe iemand ideeën in hun hoofd heeft geplant die “niet van hen zijn.”

Bovendien kunnen ze zelfs geloven dat alles wat ze zich herinneren, denken, voelen, dromen of verlangen uit hun hoofd vlucht als rook die uit een vuur komt.

Dit alles omvat de stoornissen van de ervaring van het zelf, een nogal opvallende reeks psychopathologische aandoeningen.

Gedachtendiefstal

De persoon gelooft dat een externe kracht zijn hoofd binnendringt om zijn ideeën te stelen.

Gedachteninbrenging

Hiervan is sprake als de patiënt denkt dat een of andere entiteit (buitenaardse wezens, computers of onzichtbare vijanden) hem of haar ontvoerd heeft om ideeën in te brengen die niet van hem of haar zijn.

Gedachtenuitzending

De patiënt heeft de overtuiging dat alles wat hij of zij denkt om zich heen verspreidt en dat, hoe hard hij of zij ook probeert, elk van zijn of haar gedachten wegvliegt, waar hij of zij ook heen gaat.

Daarnaast is het opvallend dat ze vaak verklaren hoe hun eigen stem nagalmt in hun hoofd. Ze beweren dat ze kunnen waarnemen hoe het hen ontglipt. Auditieve hallucinaties zijn ook een veelvoorkomend symptoom van schizofrenie.

Gestreste vrouw

De behandeling van gedachtenuitzending en andere stoornissen

Geen enkele geldige behandeling kan deze ziekte genezen. De manier om gedachtenuitzending aan te pakken, samen met de wanen, hallucinaties en ongeorganiseerd gedrag, is altijd het beheersen van de symptomen en het waarborgen van de kwaliteit van leven van de patiënt. Hiervoor worden momenteel twee benaderingen gebruikt: psychotherapie en medicijnen.

Typische of atypische antipsychotica zijn veelgebruikte behandelingen. De eerste behandelt positieve symptomen en de tweede kan zowel positieve als negatieve symptomatologie verminderen, zoals onder andere psychiatrische verschijnselen en verschijnselen die samenhangen met sociale terugtrekking en emotionele stoornissen.

Ook wat betreft psychologische therapie toegepast op schizofrenie, zijn benaderingen gericht op het psycho-emotionele welzijn van patiënten altijd nuttig. Het leren oplossen van problemen en het verbeteren van aandacht of communicatie zijn altijd succesvolle middelen.

Het belangrijkste in alle gevallen is om te proberen ondersteunend te zijn zodat de patiënt niet stopt met de behandeling. Deze realiteit is hard en heeft een diepe impact op zowel de patiënt als zijn omgeving.


Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.


  • Coffey, Michael. (1998). Schizophrenia: A review of current research and thinking. Journal of clinical nursing. 7. 489-98. 10.1046/j.1365-2702.1998.00204.x.
  • Sanchez Gomez, Pedro & Ruiz-Parra, Eduardo & I, Eguiluz. (2004). Trastornos del contenido del pensamiento.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.