De angst om anderen teleur te stellen

We voelen allemaal de behoefte om geaccepteerd en erkend te worden. Je mag jezelf echter nooit in de positie brengen om aan de verwachtingen van anderen te voldoen ten nadele van jezelf.
De angst om anderen teleur te stellen

Laatste update: 03 november, 2021

In dit artikel bespreken we de angst die veel mensen hebben om anderen teleur te stellen. Denk even na over je levensbeslissingen: waar je woont, het werk dat je doet of de emotionele situatie waarin je je bevindt. Hoe ben je gekomen waar je nu bent?

In het ideale geval heb je geluisterd naar je behoeften, je verlangens en je voorkeuren bij het kiezen van je pad. Veel mensen bouwen hun realiteit echter op op basis van wat anderen van hen verwachten. Dit komt meestal door de angst anderen teleur te stellen.

Je kent vast wel iemand die kunstenaar wilde worden en uiteindelijk financiën ging studeren. Of iemand die in hun relatie blijft, simpelweg omdat ze bang zijn voor verandering.

Je kunt zelfs gedwongen worden om tijd te besteden aan mensen en activiteiten die je niet aanmoedigen of zelfs maar aanspreken. Waarom ga je tegen je eigen wensen in? In dit artikel nemen we een kijkje.

Wat zit er achter de angst om anderen teleur te stellen?

Als je je hebt geïdentificeerd met een van de bovenstaande situaties, moet je weten dat ze vaak voorkomen. Maak je daarom geen zorgen, je bent niet gek geworden en ook geen masochist.

Er zijn zelfs dwingende redenen die ertoe leiden dat je anderen wilt behagen. Bovendien kan het identificeren van die oorzaken je helpen die vrijheid te bereiken die je jezelf al jaren ontzegt.

Verdrietige man

Schuld

Schuld is een extreem krachtige emotie. In feite kan het je leven gaan leiden als je niet leert om ermee om te gaan. Het manifesteert zich meestal in familierelaties, waar je het gevoel kunt krijgen dat je schulden hebt bij je familieleden.

Je hebt het gevoel dat je ouders je het leven hebben gegeven, je hebben gevoed, voor je hebben gezorgd en er je hele leven voor je zijn geweest. Om deze reden zou je heel goed het gevoel kunnen hebben dat ze oneindige macht over je hebben.

Tegen hun wensen ingaan bij het kiezen van je carrière, het kiezen van een partner of gewoon een reis maken in plaats van hen te bezoeken, zijn acties die je kunt interpreteren als een teken van ontrouw.

Inderdaad, je wilt niet het gevoel hebben dat je een ondankbaar of egoïstisch persoon bent, en in je gretigheid om je schuld te vereffenen, eindig je met het verpanden van je bestaan.

Schaamte

Schaamte is, samen met schuldgevoel, een van de zelfbewuste emoties. Ze worden zo genoemd omdat het hun doel is om je in staat te stellen een zelfgevoel te ontwikkelen en in de samenleving te leven, rekening houdend met de reacties van anderen.

Er doet zich echter een probleem voor wanneer, verre van het vervullen van deze voorwaarde onder je eigen controle, de emotie je uiteindelijk gaat beheersen.

Schaamte kan ontstaan als je het gevoel hebt dat je niet beantwoordt aan de verwachtingen van anderen. Als anderen je bijvoorbeeld intelligent vinden, ben je doodsbang om te falen.

Als ze verwachten dat je een stabiel leven hebt, zal het moeilijk voor je zijn om van baan te veranderen. Of, als je familie dicteert dat het hebben van kinderen de enige geldige weg is die je moet nemen, zul je je schamen totdat je erin slaagt om je aan te passen.

Angst

Ten slotte verbergt de angst voor teleurstelling vaak een latente angst voor verlating. Dit begint tijdens de kindertijd, wanneer je volledig afhankelijk bent van volwassenen en je ervan uitgaat dat je ze een plezier moet doen, zodat ze hun genegenheid niet intrekken en weggaan. Dit komt omdat, letterlijk, je overleving ervan afhangt.

Als volwassene zou je echter kunnen doorgaan met deze irrationele overtuiging. Als dat zo is, zul je een extreme angst voelen om de doelen die anderen voor jou hebben gespecificeerd, niet te bereiken, of dit nu familie, vrienden, je partner of je collega’s zijn.

In feite houdt ‘nee’ zeggen in dat je het risico loopt anderen te irriteren en dit zou voor jou ondraaglijk zijn. Daarom aarzel je niet om jezelf in de steek te laten om het risico te verkleinen dat anderen je in de steek laten.

Trieste vrouw

Hoe de angst om anderen teleur te stellen te overwinnen?

Zoals je kunt zien, komt de angst voor teleurstelling niet uit de lucht vallen, maar is door jullie geschiedenis heen gesmeed en heeft een evolutionair doel. Als je in een samenleving leeft, is het beheren van je sociale relaties essentieel om je cirkel van ondersteuning bevolkt te houden. Je kunt jezelf in dit opzicht echter opnieuw leren om je angst te overwinnen.

Denk eerst na over je werkelijke verplichtingen. Relaties laten je alleen groeien als je je er vrij in kunt voelen. Vrij om te veranderen, vrij om te blijven, vrij om te praten, vrij om te delen en ook vrij om grenzen te stellen.

Hoewel sociale relaties noodzakelijk en heilzaam zijn, worden ze paradoxaal genoeg gezonder en constructiever als je leert grenzen te stellen. Houd daarom altijd in gedachten dat het respecteren, liefhebben en eren van anderen nooit zal gebeuren als je jezelf in de steek laat of negeert.

Ten tweede is het belangrijk dat je jezelf afvraagt wat je nu echt wilt. Want hoewel anderen je aanwijzingen kunnen geven over je sterke of zwakke punten, is het laatste woord altijd aan jou.

Inderdaad, het is op de lange termijn veel minder schadelijk om het niet eens te zijn met de verwachtingen van anderen, dan om je uiteindelijk ontevreden te voelen omdat je dat graag had gewild.


Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.


  • Etxebarria, I. (2003). Las emociones autoconscientes: culpa, vergüenza y orgullo. EG Fernández-Abascal, MP Jiménez y MD Martín (Coor.). Motivación y emoción. La adaptación humana, 369-393.
  • Cifuentes Preciado, H. M. (2015). Lealtad familiar en la emancipación del adulto joven.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.