De aardingstechniek om met trauma's om te gaan

Er zijn momenten waarop je geest, gevangen door pijnlijke herinneringen, verbinding moet maken met het heden, met het hier en nu. Er zijn enkele echt effectieve technieken waarmee je de controle kunt terugkrijgen en je rustiger kunt voelen. In dit artikel noemen we enkele bijzonder bruikbare voorbeelden.
De aardingstechniek om met trauma's om te gaan
Valeria Sabater

Geschreven en geverifieerd door de psycholoog Valeria Sabater.

Laatste update: 24 februari, 2023

De menselijke geest is als een bal die nooit ophoudt met stuiteren van de ene plaats naar de andere. In feite stopt hij nooit. Bovendien heeft hij een speciale voorliefde voor het stuiteren tegen het raam van je verleden, vooral als dat pijnlijk is. Dan verlammen de pijn, de flashbacks en het lijden je. Er zijn inderdaad weinig ervaringen die ingewikkelder zijn dan het voortdurend oproepen van de angst van gisteren.

Mensen die lijden aan een posttraumatische stressstoornis zijn zich maar al te bewust van dit feit. Dat komt omdat trauma’s zijn als wonden die niet geheeld zijn en waarnaar de geest vaak heen en weer boemerangt. Hoewel het waar is dat er enkele uiterst effectieve therapeutische benaderingen zijn om dit soort aandoeningen aan te pakken, zijn er ook enkele nuttige dagelijkse strategieën.

Mindfulness biedt enkele middelen die echt valide hulpmiddelen zijn om interne verstoringen te kalmeren en de geest te richten op het hier en nu. Het is een ruimte waar het verleden geen plaats heeft en de toekomst nog niet is gebeurd. In feite is het heden een zonniger plek waarin je een groter gevoel van controle over jezelf hebt.

“Werk altijd met het huidige moment, niet ertegen. Maak het je vriend en bondgenoot, niet je vijand. Dit zal je hele leven op wonderbaarlijke wijze transformeren.”

Eckhart Tolle

Vrouw met zon in hoofd
De techniek van aarden maakt het gemakkelijker om flashbacks en zelfs momenten van dissociatie onder controle te houden bij mensen die lijden aan een trauma.

De aarden techniek

De aarden techniek is een copingstrategie die erop gericht is om je te laten aarden of verankeren en je te richten op het huidige moment. Het is een aanpak gebaseerd op mindfulness die je in staat stelt obsessieve of angstige gedachten en de pijn van traumatische herinneringen te verminderen. Het kan zelfs het ontstaan van een paniekaanval voorkomen.

Dit therapeutische concept werd voor het eerst ontwikkeld door Alexander Lowen, de bekende lichaamstherapeut. Zijn bedoeling was een fysieke techniek te ontwikkelen om de geest te kalmeren en emotionele harmonie te bereiken. Tegenwoordig wordt zijn middel algemeen aanvaard en gezien als een betrouwbaar hulpmiddel.

Een onderzoek (Engelse link) van de Universiteit van Haifa (Israël) stelt dat aarden een eenvoudige, valide en effectieve strategie is voor mensen die door perioden van grote angst gaan of die lijden aan een posttraumatische stressstoornis.

Hoe werkt aarden

Een manier om je geest te kalmeren is door je zintuigen te activeren. Het is alsof je je innerlijk verlaat om je uiterlijk te strelen door middel van aanraking, gehoor, zicht en geur. In het hier en nu zijn betekent inderdaad omarmen wat je omringt en ontsnappen aan de mentale gevangenis van het lijden.

De aardingstechniek werkt door lichamelijke en zintuiglijke activering. Het doel ervan is dat je aangename gewaarwordingen ervaart waardoor je je levend, ontspannen en verbonden voelt met belangrijke stimuli om je geest te kalmeren.

Hoe het kan helpen bij trauma

Overlevenden van trauma’s leven met een breed scala aan symptomen die samenhangen met hun negatieve ervaringen. In feite is de neurologische impact immens. Het komt ook vaak voor dat ze last hebben van flashbacks die gepaard gaan met ongemakkelijke gewaarwordingen.

Ze kunnen bijvoorbeeld last hebben van verlammende angst, paniekaanvallen en zelfs dissociatie-ervaringen (de geest maakt zich los van het huidige moment).

De manier waarop de aardingstechniek kan helpen is zowel gevarieerd als interessant.

 • Het stelt de patiënt in staat ideeën geladen met negativiteit en doemdenken te blokkeren.
 • Het is effectief in het blokkeren van op zelfbeschadiging gerichte gedachten.
 • Het leidt de aandacht van de lijder af van zijn traumatische herinneringen.
 • Het vermindert de intensiteit van de angst die hen dreigt te overweldigen.
 • Als ze zich overweldigd voelen en hun wereld lijkt te zijn ingestort, is de aardingstechniek nuttig.
 • Als ze in contact komen met een trigger voor angst of traumatische herinneringen, stelt het hen in staat hun aandacht af te leiden.

Om aarding te ervaren als je in de greep bent van angst of pijnlijke herinneringen, moet je oefeningen bedenken die je zintuigen stimuleren. Ze leiden je geest weer af naar het huidige moment.

Vrouw in een veld
De aardingstechniek vermindert de symptomen die gepaard gaan met trauma. Het is echter geen vervanging voor psychologische therapie.

Aardingstechnieken om emotioneel lijden te verminderen

Zoals we al eerder zeiden, vereist de aardingstechniek dat je activiteiten ontwikkelt die je zintuigen activeren. Daarom kun je ofwel activiteiten uitvoeren die je leuk vindt, ofwel activiteiten die deze therapeutische benadering bepalen. In elk geval is het doel altijd hetzelfde: je geest richten op het heden via je vijf zintuigen. Hier volgen enkele voorbeelden:

1. Visie: een venster naar schoonheid

Visie is je venster naar de wereld en een manier om die te waarderen, iets wat je vaak vergeet. Aarzel daarom niet om een van deze activiteiten te beoefenen:

 • Wandel door een natuurlijke omgeving. Bijvoorbeeld een bos, of een strand.
 • Kijk films of series waar je blij van wordt of die je stimuleren.
 • Lees. Ontsnap aan je gedachten door ze mee te nemen naar andere literaire werelden.
 • Bezoek musea. Laat je stimuleren door de immense wereld van de kunst.
 • Kijk naar de mensen van wie je houdt of die huisdieren die je zo gelukkig maken.

2. Luisteren: stimulatie voor de hersenen

Een manier om je voeten op de grond te zetten en pijnlijke herinneringen te vermijden is luisteren naar iets opbeurends. Tegenwoordig zijn er veel interessante podcasts beschikbaar die je kunnen vermaken en leren.

 • Luister naar de geluiden van de natuur.
 • Praat met een geliefde, een vriend, een familielid of je partner.
 • Lees of draag een gedicht hardop voor. Of, als je dat liever hebt, zing.

3. Geur: een streling voor de hersenen

Heb je ooit een diffuser voor essentiële oliën geprobeerd? Zoek je favoriete geur en laat je omhullen door die wereld van geur. Of steek een geurkaars aan. Munt en lavendel zijn krachtige en stimulerende geuren die je helpen je te concentreren op het heden.

4. Smaak: het meest intense genot

Sommige smaken plaatsen je in het hier en nu en geven je een geweldige stoot endorfine. Neem een kop koffie, een ontspannende infusie, of zelfs een stuk chocoladetaart. Wil je echter onmiddellijk ontsnappen aan pijnlijke herinneringen, wees dan gewaagd en bijt in een citroen.

5. Aanraken: de wereld in je handen

Wat kan er krachtiger zijn dan een knuffel om je te helpen vasthouden wat er echt toe doet? Aarzel dus niet om je geliefden te omhelzen of je huisdieren te omhelzen.

Probeer ook eens je slapen te masseren, of neem een ijsblokje en ga ermee over je huid. Raak stimulerende texturen aan. Er zijn inderdaad veel manieren om je te richten op je tastzin die je doen rillen van genot.

Een laatste punt. De aardingstechniek kan geen psychologische therapie vervangen. Het is een aanvullend hulpmiddel voor dagelijks gebruik. Daarom, als je lijdt onder het gewicht van een pijnlijke herinnering, een situatie van stress, of aanhoudende angst, aarzel dan niet om professionele hulp te zoeken.


Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.


 • Bräuninger, I. (2014a). Dance movement therapy with the elderly: an international Internet-based survey undertaken with practitioners. Body Mov. Dance Psychother. 9, 138–153. doi: 10.1080/17432979.2014.914977
 • Figueras, T. (2013). Grounding: concepto y usos en danza movimiento terapia (DMT)
 • Shuper Engelhard E, Pitluk M, Elboim-Gabyzon M. Grounding the Connection Between Psyche and Soma: Creating a Reliable Observation Tool for Grounding Assessment in an Adult Population. Front Psychol. 2021 Mar 8;12:621958. doi: 10.3389/fpsyg.2021.621958. PMID: 33762998; PMCID: PMC7982724.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.