De 3-urenregel: driftbuien bij volwassenen

Emotionele volwassenheid is geen natuurlijk gevolg van ouder worden. Het is zelfs heel gewoon om te zien dat veel volwassenen nog steeds te maken hebben met driftbuien, met die frustraties die ontstaan wanneer dingen en mensen niet zijn zoals ze willen of verwachten. Het goede nieuws is dat ze de 3-urenregel kunnen toepassen.
De 3-urenregel: driftbuien bij volwassenen

Laatste update: 17 augustus, 2020

De 3-urenregel helpt volwassenen om met teleurstellingen om te gaan. Verrassend genoeg komen driftbuien bij volwassenen heel vaak voor, hoewel ze niet zo zichtbaar en opvallend zijn als bij kinderen.

In de regel is een volwassene discreter, rustiger en stiller omdat ze tenslotte hun frustratie ook onder ogen moeten zien. Ze moeten omgaan met die vervelende emoties waardoor ze hun kalmte verliezen.

Geef het maar toe, noch de jaren, noch de volwassenheid hebben je tot een effectief wezen gemaakt als het om je emoties gaat. Het is waar dat we bij sommige gelegenheden volwassenen tegenkomen die net als driejarige kinderen in een driftbui uitbarsten.

Houd er rekening mee dat elke persoon nog steeds zijn eigen innerlijke kind herbergt en dat hij of zij nog steeds gekwetst en teleurgesteld raakt als de dingen niet gaan zoals hij of zij wil.

Als je hoge verwachtingen over bepaalde dingen niet uitkomen, moet je leren omgaan met je teleurstelling en je woede. Het verzamelen van een teveel aan negatieve emoties eten je namelijk vroeg of laat van binnen helemaal op.

We hebben allemaal wel eens de neiging om in ons dagelijks leven een driftbui te krijgen, maar we hebben geleerd om deze op een bepaald moment in ons leven te verbergen.

Als je ze echter constant hebt, zul je alleen maar in een uitputtende toestand terechtkomen. Daarom zou je enkele eenvoudige strategieën moeten hebben om hiermee om te gaan.

Driftbuien bij volwassenen

Driftbuien bij volwassenen

Driftbuien bij volwassenen komen zeer vaak voor, maar manifesteren zich heel anders dan bij kinderen. Om te beginnen is een van de redenen waarom veel mensen naar psychologische therapie gaan, omdat hun angstniveaus zo hoog zijn en ze niet weten hoe ze ermee om moeten gaan.

Wanneer professionals dus verder ingaan op de oorsprong van dergelijke disfunctionele gemoedstoestanden bij hun patiënten, is het normaal om te ontdekken dat ze hetzelfde patroon volgen.

Sommige mensen geven iedereen de schuld van hun teleurstellingen: familie, vrienden, partner, collega’s, enzovoort. Iedereen is tegen hen en ze laten hen allemaal in de steek. Ze zouden gestraft moeten worden met hun eigen doornen.

Dit is precies het soort frustratie dat overgaat in een driftbui, ook al is het vaak alleen vanbinnen. Het wordt een stille roeispaan die onophoudelijk roeit tussen frustratie, woede en teleurstelling.

Driftbuien bij volwassenen manifesteren zich niet alleen als woede en het soort agressie waardoor iemand dingen kapot maakt. Veel van deze mensen isoleren zichzelf om alles eruit te gooien. Het is dus niet eenvoudig om veel van de dingen die ons elke dag overkomen te rationaliseren.

Sommige mensen zijn beslist in staat om met hun dagelijkse frustraties en teleurstellingen om te gaan en deze te accepteren. Anderen zijn echter kwetsbaar en zouden enkele strategieën moeten kennen om hen te helpen ermee om te gaan.

Probeer je driftbui in stilte op te lossen

Het emotionele filter

Daniel Goleman wijst er in zijn boek Destructieve Emoties op dat ons emotionele brein als eerste reageert als er iets ergs gebeurt in onze omgeving. Dit betekent dat alles door het emotionele filter gaat voordat het het rationele filter bereikt.

Andere onderzoekers zoals Joseph E. LeDoux van de Universiteit van New York zagen ook iets soortgelijks in de onderzoeken die ze uitvoerden. Mensen handelen in feite op basis van hun emoties en daarom draaien ze meer dan eens door.

Dus wat kunnen we doen als we ons gevangen voelen door emoties? Hoe moeten we handelen op die momenten dat we alleen maar boosheid en frustratie voelen? En hoe handelen we als er iets op ons pad komt dat we niet leuk vinden?

Je hebt drie uur om in actie te komen

Onze driftbuien hebben vaak negatieve gevolgen. Enerzijds (en minder vaak) reageren sommige mensen op een aanstellerige manier. Ze verheffen bijvoorbeeld hun stem en spreken respectloos of breken zelfs dingen. Aan de andere kant (en veel vaker) gaan anderen juist in stilte om met hun woede en frustratie.

Je kunt een eenvoudige strategie toepassen met een eigenaardig uitgangspunt om de ene of de andere te vermijden: bewustzijn. Gun jezelf drie uur de tijd om alle nadelige, vervelende of frustrerende gebeurtenissen te verwerken en af te handelen.

Na die tijd is het te laat om het intelligent en volwassen op te lossen. Je zult ook goed met je emoties om kunnen gaan, vooral met je frustratie.

De 3-urenregel voor driftbuien bij volwassenen

Adem allereerst goed en laat je niet meeslepen door de eerste emotie die opkomt. Onthoud dat woede het eerste gevoel is dat opkomt als je gefrustreerd bent. Je zou het daarom moeten verwelkomen, maar het nooit je daden laten leiden.

De eerste stap die je dan moet nemen, is de impact ervan te verminderen en de fysieke inspanning die ermee gepaard gaat te verlichten. Probeer de negatieve gedachten die het gewoonlijk met zich meebrengt te verzachten. Als je je boosheid en woede onder controle houdt, wordt alles gemakkelijker omdat je betere keuzes zult maken.

Focus en blijf kalm

Driftbuien zijn typerend voor kinderen die nog niet hebben geleerd om met hun emoties om te gaan. Omgaan met driftbuien is een normaal onderdeel van hun volwassenheidsproces.

Volwassenen zouden dus al voorbij dat stadium moeten zijn. Het belangrijkste wat je moet doen nadat je je woede hebt gesust, is je concentreren en volwassen en evenwichtig denken.

Neem twee of drie uur de tijd om de reden van je ongemak en frustratie te achterhalen. Begin met de volgende vragen:

  1. Wat zit je dwars? Is er een logische verklaring waarom je je zo voelt?
  2. Wat moet je doen om je beter te voelen en te voorkomen dat deze situatie zich opnieuw voordoet?

Beantwoord bovenstaande vragen rustig en geduldig.

Onderneem actie

Onderneem actie volgens de 3-urenregel

De laatste en belangrijkste stap is om gedurende deze drie uur een reactie te genereren of je gedrag aan te passen. Het heeft geen zin om tot morgen te wachten.

Driftbuien bij volwassenen komen voor omdat er iets bedreigend is aan een situatie en het hen frustreert. Als je van mening bent dat een actie gepast is na deze zorgvuldig te hebben beoordeeld, handel er dan naar. Je kunt bijvoorbeeld om uitleg vragen aan iemand die iets kwetsbaars heeft gezegd of gedaan en eisen dat deze persoon je grenzen respecteert.

Dit betekent dat je conflicten op een redelijke manier moet oplossen, op een manier waarop jij je beter voelt en waarop je respectvol bent. Als je je na zorgvuldige reflectie realiseert dat je impulsief hebt gehandeld, geef dat dan toe en vraag om vergeving.

Concluderend, emotionele volwassenheid gebeurt niet alleen als je ouder wordt, het wordt niet automatisch bijgewerkt op een bepaalde leeftijd. Je moet zelf naar dit proces toe werken. Er is dus niets beters dan je driftbuien voor jezelf te houden en er in stilte mee om te gaan. Volg de 3-urenregel!


Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.



Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.