Wees assertief en zeg wat je dwarszit, voordat het te laat is

Wees assertief en zeg wat je dwarszit, voordat het te laat is

Laatste update: 31 januari, 2017

Het meest geschikte moment om aan te geven dat iets je dwarszit, dat iets je overweldigt en kwetst, is nu. Alleen op dit moment zul je het op assertieve wijze en met je beste woorden kunnen zeggen, voordat het te veel voor je wordt en je het er uiteindelijk allemaal uitgooit op een manier waar je eigenlijk echt niet achter staat.

Sommigen denken dat gebruik maken van de nodige assertiviteit iets moeilijks of zelfs egoïstisch is. Jezelf assertief opstellen zonder anderen te kwetsen is echter de meest effectieve aanpak om je persoonlijke en emotionele rechten te verdedigen. We doen dit door tegelijkertijd te weten hoe we respectvol kunnen blijven ten opzichte van de persoon die tegenover ons staat.

Eén aspect dat de aandacht verdient en dat tevens kan worden teruggevonden in de artikelen in de krant The Guardian is de behoefte om van school uit een gezonde dosis assertiviteit mee te krijgen. Een assertief kind, een assertieve student of volwassene, is een vrijere, respectvollere en gelukkigere persoon.

Vlinder

Zeggen wat me dwarszit: een kwestie van persoonlijke waardigheid

Je waardigheid zou altijd belangrijker moeten zijn dan de angst om anderen teleur te stellen, ook al hebben zij misschien andere verwachtingen van jou.

Jezelf assertief gedragen maakt deel uit van een goed gevoel van eigenwaarde. Het is het beslissende maar respectvolle vermogen om jezelf te laten gelden in de complexe sociale contexten waarin we vandaag de dag leven. Het moge tevens duidelijk zijn dat we onszelf niet agressief kunnen gedragen door onze rechten op te eisen alsof we in de jungle leven. De sleutel is balans, respect en weten hoe.

Ik ga niet voor je veranderen, ik ga met je mee groeien

We zullen niet ontkennen dat onderdeel zijn van een stel en het behouden van een stabiele, langdurige relatie soms kleine offers vereisen. Echter heeft alles een limiet… Meer »

Bloemen

De behoefte om door iedereen leuk te worden gevonden

Er bestaat geen grotere bron van stress en persoonlijk leed dan de behoefte om door iedereen leuk te worden gevonden en te voldoen aan wat de rest van ons verwacht. Dit is geen gezonde praktijk. De persoonlijke uitputting die het met zich meebrengt is enorm.

Achter dit type tactiek verschuilt zich absoluut een constante behoefte aan goedkeuring. Het betekent ook dat we geloven in de misopvatting dat ‘wat anderen van ons denken belangrijker is dan de mening die we over onszelf hebben’.

De eerste regel voor een goed gevoel van eigenwaarde vertelt ons dat we eerst onszelf moeten accepteren voordat we ook maar kunnen rekenen op de acceptatie van anderen. Dit houdt in dat we moedig genoeg moeten zijn om bepaalde knopen door te hakken:

  • De knoop die jou aan mensen bindt die niet accepteren hoe jij je voelt en de dingen bekijkt.
  • De moed om de knoop door te hakken die jou vastlegt aan de behoefte aan goedkeuring en zelfgenoegzaamheid. Durf voor jezelf te denken en accepteer dat de rest jouw kijk op de wereld of jouw manier van begrijpen niet hoeft te delen.
  • Durf ook die knoop door te hakken die jou passief maakt en bang voor wat anderen zullen zeggen.
Vastgebonden

Hoe kun je je gevoelens assertief uiten

Als iets ons dwarszit maar we dit niet uiten, dan creëert dit een ergernis. En als we de ene na de andere ergernis opkroppen, zullen we uiteindelijk ziek worden van onze eigen vergiftiging. Als we er dus voor kiezen om op het laatste moment te reageren, wanneer we al vol woede en frustratie zitten, zal het voor anderen ontzettend verwarrend zijn om te ontdekken wat we al die tijd in stilte hebben opgekropt.

Assertiviteit is het kompas van eigenwaarde. Het is de stem die ons waardigheid geeft en onze rechten verdedigt. Het is daarom van vitaal belang dat we de juiste strategieën ontwikkelen om het in ons gedrag te integreren:

Dit zouden enkele fundamentele richtlijnen zijn:

  • Werkwoorden zoals ‘ik wil’, ‘ik hou van’ en ‘ik voel’ zouden deel uit moeten maken van je dagelijkse taalgebruik. Word je bewust van de emotie of gevoelens die zich voordoen elke keer dat je deze woorden gebruikt.
  • Als je in een verwarrende situatie verkeert, ga hier dan niet gewoon maar aan voorbij. Als iets je dwarszit, door jou als zorgwekkend wordt ervaren of je angstig maakt, probeer dit dan ‘op het moment’ te verhelderen.
  • Erken de positieve kanten van anderen. Bekrachtig gedragingen van anderen die jou verrijken en die jij als positief beschouwt of die, zoals Kant zou zeggen, de representatie zijn van een ‘universeel project’.
  • Wanneer je je in een situatie bevindt die jou vervult met boosheid of woede, ga dan even een luchtje scheppen, haal rustig adem en breng elk gevoel dat je ervaart onder woorden door op gepaste wijze gebruik te maken van uitspraken zoals ‘Ik ben overstuur omdat…’ of ‘Ik ben beledigd omdat…’
  • Wijs anderen niet te veel terecht en wend je niet tot ironie of minachting. Praat over je rechten en behoeften, luister naar anderen en wees niet bang om jezelf te verdedigen. Respecteer jezelf op dezelfde manier als je anderen respecteert. Wees slim, wees waardig.

Assertiviteit is het wapen van de intelligentie en persoonlijke bescherming. Ga je er wijs mee om, dan is het de beste energie om ons gevoel van eigenwaarde mee te voeden.

Energie

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.