Cognitieve remediatietherapie bij obesitas

In dit artikel zullen we het hebben over het verband tussen obesitas en uitvoerende functies. Cognitieve remediatietherapie bij obesitas maakt gebruik van deze link en kan waardevolle hulp bieden aan patiënten.
Cognitieve remediatietherapie bij obesitas
Daniel Baldó Vela

Geschreven en geverifieerd door De verpleegster Daniel Baldó Vela.

Laatste update: 27 december, 2022

We leven in een historische periode waarin de samenleving meer dan ooit aandacht besteedt aan het lichaam en voeding. Toch blijft het aantal mensen met obesitas of overgewicht over de hele wereld stijgen. Dieet- en bewegingsprogramma’s lijken op de lange termijn namelijk vaak te mislukken. Mogelijk biedt cognitieve remediatietherapie hiervoor de oplossing.

De geschiktheid van deze therapie als een fundamenteel element bij de behandeling van obesitas is te danken aan het vermogen om de uitvoerende functie te verbeteren. Huidig onderzoek toont namelijk aan dat mensen met obesitas op bepaalde gebieden moeite hebben om goede beslissingen te nemen.

Ze kunnen het bijvoorbeeld moeilijk vinden om goede gezondheidsbeslissingen te nemen. Dit kan zijn omdat hun uitvoerende functies verschillen van die van niet-zwaarlijvige mensen.

Deskundigen hebben de bron van het uitvoeringsprofiel van mensen met obesitas nog niet geïdentificeerd. Desalniettemin is er ongetwijfeld een bi-directioneel verband tussen veranderingen in uitvoerende functies en obesitas:

 • Mensen die aan obesitas lijden, hebben afwijkingen in hun metabolisme die verband houden met glucose en celontsteking. Deze hebben een negatieve invloed op uitvoerende functies.
 • Ook hebben onderzoekers ontdekt dat zwaarlijvige mensen hogere stressniveaus hebben. Deze houden ook verband met wijzigingen in deze functies.
 • Tegelijkertijd zorgt de verandering in uitvoerende functies voor meer obesitas. Dat komt namelijk omdat het het moeilijker maakt om optimale beslissingen te nemen over de hoeveelheid en kwaliteit van het voedsel dat ze eten. Ze vinden het ook moeilijk om te controleren wanneer ze eten.

Deze punten vragen om een manier om met de kwestie om te gaan die in wezen verder gaat dan conventionele methoden. Enkele voorbeelden van dergelijke conventionele methoden zijn diëten en lichaamsbeweging. Dit is waar cognitieve remediatietherapie een belangrijke bijdrage kan leveren aan therapeutische doelen.

Cognitieve remediatietherapie

Cognitieve remediatietherapie

Cognitieve remediatietherapie omvat psychologische interventies op basis van mentale oefeningen. Het doel is om cognitieve strategieën, denkvermogen en informatieverwerkingsvaardigheden te verbeteren. Je kunt dit bereiken door consequent te oefenen met de technieken ervan.

Deze therapie stimuleert reflectie op je eigen gedachten. De voorstanders beweren dat dit plaats maakt voor gezonder gedrag. Het belangrijkste doel is dus om specifiek veranderde cognitieve vermogens te versterken.

In het geval van obesitas moeten mensen cognitieve remediatie richten op het verbeteren van uitvoerende functies.

Cognitieve remediatietherapie bij obesitas

Cognitieve remediatietherapie bij obesitas (CRT-O) is een face-to-face behandeling. Het doel is om het uitvoerende functioneren te optimaliseren. Dit, zeggen ze, kan de denkpatronen van mensen met betrekking tot eet- en bewegingsgewoonten namelijk verbeteren. Het doel is om een gezonde levensstijl te bereiken.

CRT-O is ontworpen om mensen met obesitas hulpmiddelen te bieden om hen te helpen anders te denken. Het bestaat uit een reeks mentale oefeningen die cognitieve strategieën verbeteren. Dit doen ze door het oefenen van informatieprocessen en vaardigheden.

Onderzoek toont aan dat gewichtsverlies-programma’s die CRT-O bevatten, betere resultaten behalen. Dat betekent dat er meer gewichtsverlies, een gezondere levensstijl en minder eetbuien zijn. Mensen die aan deze therapie deelnemen, ervaren ook een hogere kwaliteit van leven en een vermindering van ontstekingsfactoren.

Verschillende onderzoeken suggereren dat CRT-O het gewichtsverlies kan verbeteren, zelfs als patiënten niet sporten of geen dieet volgen. Natuurlijk zijn de resultaten in dit geval meestal niet zo goed als die van mensen die dat wel doen. In de rest van het artikel laten we je enkele activiteiten zien die je kunt gebruiken om je uitvoerend functioneren te trainen.

Zwaarlijvige mensen hebben cognitieve processen veranderd met betrekking tot veel elementen in hun leven. Enkele voorbeelden hiervan zijn: remmende controle, werkgeheugen, flexibiliteit van denken en centrale consistentie.

Activiteiten die je remmende controle kunnen verbeteren

Remmende controle verwijst naar het vermogen van een persoon om automatische reacties te onderdrukken. Het staat hen toe andere reacties te genereren die door aandacht en redenering worden aangepast.

Om meer remmende controle te krijgen moet je in de eerste plaats bedoeld gedrag vermijden. Vervolgens moet je nadenken over de gedachte die tot het gedrag leidt. Het doel is dat je je bewust wordt van je eigen gedachten. Vervolgens kun je ze analyseren voordat je doorgaat met de handeling die de gedachte aanmoedigt.

Misschien is het beter om een voorbeeld te geven. Stel dat je klaar bent met eten en je krijgt ineens de onweerstaanbare drang om snoep te eten. Voordat je het gaat pakken, moet je nadenken over de inhoud en betekenis van je eigen gedachten:

 • Waarom moet ik snoep eten?
 • Is het honger?
 • Kan het ook zijn dat ik niet genoeg koolhydraten heb gegeten?
 • Probeer ik een van mijn emoties te reguleren? Welke? Helpt dit me echt? Moet ik iets elimineren?
 • Zal ik beter af zijn nadat ik het snoep heb gegeten?
 • Wat zijn de mogelijke gevolgen van dit gedrag?
 • Kan ik iets anders doen om me beter te voelen?

Het trainen van remmende controle vereist dat je een denkfase introduceert tussen het verschijnen van de gedachte en je gedrag.

Interventies om het werkgeheugen te verbeteren

Werkgeheugen verwijst naar het vermogen van een persoon om de noodzakelijke dingen te onthouden om een specifieke actie uit te voeren.

Begrip en ervaring zijn misschien wel de beste hulpmiddelen om je geheugen te verbeteren. Daarom is het essentieel dat patiënten de reden voor elke interventie begrijpen. Ze moeten ook deelnemen aan de ontwikkeling van strategieën en experimenteren met en zich aanpassen aan veranderingen in hun eigen leven.

Iemand met overgewicht moet anders gaan denken

Activiteiten voor het trainen van cognitieve flexibiliteit

De term cognitieve flexibiliteit verwijst naar het vermogen van een persoon om zijn gedachten en acties in bepaalde situaties te moduleren. Het verwijst echter specifiek naar situaties die nieuw, constant veranderend of onverwacht kunnen zijn.

Om cognitieve flexibiliteit te trainen, moet je leren omgaan met oude situaties maar met nieuwe tools. Het doel is ook om je hersenen te dwingen alternatieve strategieën te ontwikkelen om een specifiek doel te bereiken.

Enkele goede voorbeelden hiervan zijn: verschillende routes gebruiken om naar je werk te gaan of de volgorde van je ochtendroutine veranderen. Je kunt in je eigen woorden met een kennis over een werkproject praten.

Nieuwe mensen ontmoeten is ook een manier om dit te doen. Voor een meer specifieke activiteit zou je kunnen proberen je aan je dieetplan te houden in verschillende omgevingen (werk, restaurants, thuis, enz.).

Een ander voorbeeld dat met eten te maken heeft, zou het werken aan een open dieetplan kunnen zijn. Bij deze oefening moet je verschillende soorten voeding combineren.

Trainen van centrale consistentie

Je zou centrale consistentie kunnen definiëren als het vermogen om een compleet en realistisch perspectief van een bepaalde situatie te bieden. Tijdens het consult is het ook een goed idee om tijdens conflictsituaties hardop te redeneren. Je moet ook de context en alle gerelateerde ideeën als geheel in gedachten houden.

Op dezelfde manier is het een goed idee om een korte samenvatting te vragen na een ingewikkelde gedetailleerde lezing. Dit kan een mondelinge of schriftelijke samenvatting zijn. Dit kan vervolgens bijdragen aan het verbeteren van het vermogen om een algemeen idee te ontwikkelen en te begrijpen zonder in detail te treden.

Cognitieve remediatietherapie is ongetwijfeld een cruciaal hulpmiddel om je uitvoerende denkvermogen te verbeteren. Dit geldt vooral voor mensen die aan obesitas lijden. Het kan hen zelfs helpen om hun toestand op de lange termijn effectief te beheersen.


Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.


 • Hilbert, A., Blume, M., Petroff, D., Neuhaus, P., Smith, E., Hay, P.J. & Hüber, C. (2018). Group cognitive remediation therapy for adults with obesity prior to behavioural weight loss treatment: study protocol for a randomised controlled superiority study (CRT study). BMJ open, 8(9). Consultado el 31/10/2019. Recuperado de: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/30224391

 • Raman, J., Hay, P., Tchanturia, K. & Smit, E. (2018). A randomised controlled trial of manualized cognitive remediation therapy in adult obesity. Appetite, 123: 269-279. Consultado el 31/10/2019. Recuperado de: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/29278718

 • Segura, M., Roncero, M., Oltra Cucarella, J., Blasco, L., Ciscar, S., Portillo, M., Malea, A., Espert, R. & Perpiñà, C. (2017). Entrenamiento en remediación cognitiva y habilidades emocionales en formato grupal para pacientes con obesidad: un estudio piloto. Revista de Psicopatología y Psicología clínica, 22(2): 127-138. Consultado el 31/10/2019. Recuperado de:  http://revistas.uned.es/index.php/RPPC/article/view/19115

 • Smith, E. & Whittingham, C. (2017). Cognitive remediation therapy plus behavioural weight loss compared to behavioural weight loss alone for obesity: study protocol for a randomised controlled trial. Trials, 18(42). Consultado el 31/10/2019. Recuperado de: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5270361/


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.