Vijf mooie citaten van Charles Bukowski
In de citaten van Charles Bukowski zal je een dichter kunnen zien die gekweld werd door het gebrek aan betekenis, authentieke waarden en eerlijkheid in de hedendaagse maatschappij. Hij gebruikte zijn woorden om de wereld waarin we leven, af te wijzen en aan te klagen.
Sommige citaten van Charles Bukowski zijn omstreden. Deze Duitse schrijver die ook Amerikaans burger werd, was heel kritisch. Hij hield ervan om de tegenstrijdigheden van de moderne samenleving bloot te leggen. Dat deed hij ook met de schijnheiligheid en het gebrek aan gebrek aan betekenis in de maatschappij.
Bukowski wordt beschouwd als één van de grootste vertegenwoordigers van het rauwe realisme. Deze beweging heeft als doel de meest decadente dingen in de samenleving te weerspiegelen. Het dook op als een reactie op de ontgoocheling en het gebrek aan betekenis die kenmerkend waren voor het leven na de gruwelen van Wereldoorlog II.
Zijn citaten zijn een samenvoeging van aanklachten en lyriek. Hij sprak over het menselijke egoïsme, sociale wreedheid en politieke schijnheiligheid. Bukowski geloofde niet in idealen of utopieën. Hij beweerde integendeel openlijk dat hij een pessimist was en geen vertrouwen had in de toekomst. Toch is zijn werk ongelooflijk ontroerend. Dit zijn enkele van zijn beste citaten
“Soms keek ik naar mijn handen en besefte ik dat ik een geweldige pianist of zoiets had kunnen zijn. Maar wat hebben mijn handen gedaan? Aan mijn ballen gekrabd, cheques uitgeschreven, schoenen geknoopt, toilethendels ingedrukt, enzovoort. Ik heb mijn handen verspild. En mijn geest.”
-Charles Bukowski-
Citaten van Charles Bukowski
1. De intellectueel en de kunstenaar
“Een intellectueel zegt iets eenvoudigs op een moeilijke manier. Een kunstenaar zegt iets moeilijks op een eenvoudige manier.”
Sommige van de citaten van Charles Bukowski zijn grappig. In dit citaat speelt hij bijvoorbeeld met woorden om een elegante boodschap met sarcasme over te brengen.
Het is duidelijk dat hij door de intellectueel met de kunstenaar te vergelijken ook de rede en de gevoeligheid tegenover elkaar stelt. Hij stelt dus dat een kunstenaar meer wijsheid bezit.
2. De maatschappij
“We hebben onze maatschappij met ons gebrek aan geestdrift gevormd; het is zoals we het verdiend hebben.”
Dit is nog een ander citaat van Charles Bukowski dat zijn gedachten op een perfecte manier weerspiegelt. Als criticus van de Noord-Amerikaanse maatschappij hield hij nooit op met op de gebreken van deze samenleving te wijzen. Hij had het ook vaak over de grote tegenstrijdigheden in de Amerikaanse samenleving.
In dit citaat legde hij de tegenstelling bloot in het feit dat de maatschappij eigenlijk niet gevormd was door de daden van zijn leden maar daarentegen door hun gebrek aan daden. En hij vond dat hij ook zelf behoorde tot diegenen die dingen doen bij gebrek aan beter.
3. Intelligente mensen
Dit citaat werd erg populair. Met deze uitspraak beklemtoonde Bukowski het feit dat oprechte intelligentie zekerheid belet. Iedereen die voorbij het schijnbare kijkt, heeft twijfels over wat werkelijk is en over hoe ver de werkelijkheid reikt en wat zijn gevolgen zijn.
Diegenen die niet denken, kijken daarentegen niet of willen niet zien. Ze hechten zich gemakkelijk aan kleine absolute waarheden. Over veel dingen zijn zij zeker van hun zaak. Ze stellen ze dus niet in vraag of testen ze uit. Dat is wat hen “dom” maakt en tegelijkertijd vervuld met vertrouwen.
4. Sterven om werkelijk te leven
“Je moet een paar keer sterven vóór je echt kan leven.”
Deze uitspraak weerspiegelt de dichterlijke en gevoelige kant van Charles Bukowski. Dit is ook één van de weinige hoopvolle citaten van Bukowski. Het klinkt pessimistisch. Toch eindigt het op een optimistische manier.
Dit citaat gaat over het leven als iets dat de rechtlijnigheid uitdaagt. Je wordt geboren en je sterft enkele keren. Om werkelijk te leven moeten we de cyclus meerdere keren doorlopen. Het betekent dat we iets moeten beëindigen om opnieuw geboren te worden. Dit is de enige manier om echt te leven.
5. Wat echt belangrijk is
“Wat het belangrijkste is, is hoe goed je door het vuur loopt.”
In dit citaat liet Charles Bukowski zijn didactische kant en zijn verborgen goedheid naar boven komen. In dit geval verwijst het vuur naar wat schade berokkent, vernielt of onze integriteit aanvalt.
Door het vuur lopen betekent dus het vermogen bezitten om te blijven verdergaan te midden van de destructieve krachten die menselijke wezens kwellen. Volgens hem is dat het belangrijkste: door die paden van vuur gaan zonder jezelf te verbranden.
Charles Bukowski heeft ons omstreden en stoutmoedige citaten nagelaten die een volmaakte weerspiegeling geven van een bedorven maatschappij.
Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.
- Bukowski, C. (2006). Escritos de un viejo indecente (Vol. 84). Anagrama.