De beste reactie op wreedheid is vriendelijkheid

De beste reactie op wreedheid is vriendelijkheid

Laatste update: 08 september, 2017

Om de een of andere reden gaan sommige mensen door het leven met het idee dat ze kunnen profiteren van het leed dat anderen ondergaan, waardoor ze al gelukkig worden bij de gedachte eraan en zelfs bereid zijn om dit leed zelf te veroorzaken. De beste manier om op deze mensen te reageren is door ze een lesje te leren in vriendelijkheid. Dit is de beste manier om te handelen en respect te tonen.

Het idee van goed en kwaad is door de hele geschiedenis heen een interessant gespreksonderwerp geweest voor een hoop mensen, met name doordat de menselijke ziel beide kanten kan kiezen. Daarnaast verschillen de definities van goed en kwaad vaak enigszins per cultuur, maatschappij en andere factoren waarover gediscussieerd kan worden.

Met dit artikel willen we geen technische of wetenschappelijke bijdrage leveren aan deze discussie, maar pogen we gewoon om iedereen individueel even aan het denken te zetten. We beginnen met een concrete en abstracte situatie waarin iemand zich lelijk gedraagt en schade aanricht. Hoe zouden we hierop moeten reageren?

Waarom vriendelijkheid een les is

Er zijn genoeg redenen waarom vriendelijkheid kan worden gezien als een geweldige les, hoewel we misschien nooit in staat zullen zijn om te begrijpen waarom sommige mensen ervoor kiezen om anderen kwaad te doen. Wanneer je ervoor kiest om vriendelijk te reageren op dit soort gedrag, bevrijd je de andere persoon niet van de dingen die hij heeft gedaan, maar bevrijd je wel jezelf van de negatieve emoties die dit bij jou heeft opgewekt.

Wreedheid Vriendelijkheid

Vaak is het vrij lastig om de ander te vergeven, en dit is volkomen begrijpelijk. Probeer echter te onthouden dat het mogelijk is om iemand te vergeven, zonder de dingen die gebeurd zijn te vergeten of de ander weer te vertrouwen. Vergeving maakt jou niet naïever of kwetsbaarder, het ontdoet je alleen van het drukkende gewicht dat ervoor zorgt dat je wond open blijft.

“We zouden de opgelegde beperkingen, elke nieuwe wrede daad, tegemoet moeten komen met steeds meer liefde en goedheid die we uit onszelf kunnen halen.

-Etty Hillesum-

Vriendelijkheid dient als les omdat het bevredigend is, het bevordert solidariteit, verbetert het zelfvertrouwen en maakt de weg vrij om te leren van de pijn. Wanneer we vriendelijkheid tonen, zorgen we niet alleen voor het welzijn van anderen, maar ook ons eigen welzijn. Wreedheid, daarentegen, is alleen bezig met zichzelf, dient alleen maar zijn eigen belangen.

Vriendelijkheid komt vanuit het hart

Een van de dingen die je vaak hoort is dat we als mensen noch goed noch slecht geboren worden, maar dat we in plaats daarvan vriendelijkheid of wreedheid cultiveren naarmate we emotioneel groeien. Je zou dus kunnen zeggen dat vriendelijkheid voortkomt uit het hart, en ook door het hart gevoed wordt. Als het dus je doel is om door het leven te gaan zonder andere mensen kwaad te doen, hoe kun je dan wraakzuchtig reageren op iemand die er alleen maar op uit is om schade aan te richten?

Wreedheid Vriendelijkheid

Jezelf verlagen tot zijn niveau van wreedheid zal niets veranderen. Het zal de schade niet herstellen, en het biedt maar tijdelijk genoegdoening. Wrok is destructief. Het verandert je en het brengt helemaal geen positieve resultaten voort voor jezelf. En die andere persoon zal toe blijven kijken hoe jij steeds dichter in de buurt komt van zijn niveau. En wanneer je dit niveau bereikt, zul je niet alleen alles verloren hebben, maar je zal ook nog eens niets verkregen hebben.

“Toch beschikte hij over een grotere, ongeleerde vaardigheid, en dit was de kunst van vriendelijkheid.”

-Ursula K. Le Guin-

Net zoals Gandhi ooit eens zei, het zou gunstig zijn als we zelf de verandering zouden zijn die we willen zien in de wereld, hoe groot, ingewikkeld, lastig, of klein de situatie ook is. We kunnen hierbij ook verwijzen naar de ethiek van Kant, die stelde dat deugdzaamheid gevonden kan worden wanneer we ons eigen werk omzetten in universeel werk.

Tolereer geen wreedheid om je heen

We worden omringd door haat, geweld en angst, en daarom is het belangrijk om onszelf waarden bij te brengen die bijdragen aan ons sociale en individuele welzijn. Waarden die ervoor zorgen dat het afschuwelijke gedrag waarmee we omringd worden niet kan escaleren. De mensen die het zelf hebben meegemaakt, zijn erachter gekomen dat het standpunt ‘oog om oog, tand om tand’ nergens toe leidt, aangezien het de hele wereld blind maakt.

Wreedheid Vriendelijkheid

We mogen de wreedheid om ons heen niet tolereren, en we kunnen ook anderen niet straffen met wreedheid. Vriendelijkheid is het juiste voorbeeld, en het staat geen giftige gevoelens toe. Het zorgt ervoor dat gevoelens op een duidelijke manier gestuurd worden: wis de gebeurtenissen niet uit je geheugen, maar verban wel de negatieve gevoelens.

Wanneer je geconfronteerd wordt met wreed gedrag, reageer hier dan op met goed gedrag. En als de wreedheid zo kwetsend is dat je niet weet welk pad je moet kiezen, gun jezelf dan even de tijd om te helen. Niet om het te vergeten, maar om op rationele wijze richting te geven aan je handelingen, en niet vanuit woede of razernij. Als laatste redmiddel, kun je er altijd nog voor kiezen om jezelf af te zonderen zonder kwaad aan te richten, want dit is namelijk niet hoe jij in elkaar zit.

“De wereld is een gevaarlijke plek om in te wonen; niet vanwege de mensen die slecht zijn, maar vanwege de mensen die hier niets tegen doen.”

-Albert Einstein.

Oog om oog maakt de hele wereld blind


De inhoud van Verken Je Geest is uitsluitend bedoeld voor informatieve en educatieve doeleinden. Deze informatie vervangt niet de diagnose, het advies of de behandeling van een professional. Bij twijfel kun je het beste een betrouwbare specialist raadplegen.