Carol Ryff en haar zes factor model van psychologisch welzijn

Het meest interessante aan Carol Ryff is dat zij een nauwkeurig en eenvoudig model van welzijn voorstelt. Het stelt ons in staat de algemene toestand van psychologische gezondheid van een persoon te evalueren en zelf te beoordelen. Haar werk is over de hele wereld bekend.
Carol Ryff en haar zes factor model van psychologisch welzijn

Laatste update: 19 mei, 2022

Carol Ryff is een Amerikaanse psychologe. Ze heeft haar professionele leven gewijd aan het bestuderen van welzijn en veerkracht. In feite is haar wellnessmodel een van de meest interessante en innovatieve. Ze is momenteel directeur van het Institute on Aging en daarnaast hoogleraar psychologie aan de Universiteit van Wisconsin-Madison (VS).

Het onderzoek van Carol Ryff richt zich op alle dimensies van psychologisch welzijn. Ze heeft multidimensionele evaluatieschalen ontwikkeld die zeer succesvol zijn gebleken. Ze zijn zelfs vertaald in meer dan 25 talen. Haar werk is ook gebruikt in onderzoek op verschillende wetenschappelijke gebieden.

Carol Ryff’s werk over welzijn gaat in op de invloed van aspecten zoals leeftijd, geslacht, sociaaleconomische status, etnische en minderheidsstatus, en culturele context. Bovendien heeft ze de invloed bestudeerd van bepaalde levensgebeurtenissen, uitdagingen en overgangen die we in de loop van ons leven meemaken. Laten we deze fascinerende psychologe eens nader bekijken.

Alleen vreugde is een garantie voor gezondheid en een lang leven.”

Santiago Ramon y Cajal

Blije vrouw
Een ander onderwerp waarin Carol Ryff bekendheid verwerft, is in de studie van veerkracht.

De carrière van Carol Ryff

Carol Ryff werd in 1950 in de Verenigde Staten geboren. Ze studeerde psychologie aan de Pennsylvania State University, waar ze in 1978 promoveerde. Daarna werd ze docent aan de Universiteit van Wisconsin. Sindsdien houdt ze zich bezig met onderzoek naar welzijn.

Tussen 1989 en 1998 ontwikkelde ze een model van psychologisch welzijn dat haar naam en werk populair maakte. In feite werd het beschouwd als een van de belangrijkste voorlopers van de ontwikkeling van de positieve psychologie.

Ryff definieert psychologisch welzijn als optimaal menselijk functioneren, waarbij een hoog aantal positieve emoties (Spaanse link) wordt geproduceerd. Op basis van haar onderzoek ontwikkelde ze ook verschillende instrumenten om de toestand van welzijn te beoordelen. Daarnaast heeft zij zich verdiept in het begrip veerkracht. Dit staat immers centraal in haar theorie.

Carol Ryff en haar zes factor model van psychologisch welzijn

Het meest prominente product van Carol Ryff’s werk is haar Six-factor Model of Psychological Well-being. Het omvat verschillende takken, zoals de sociale, persoonlijke, psychologische, evenals gedragingen geassocieerd met gezondheid in het algemeen. Het gaat over de manier waarop we reageren op onze dagelijkse uitdagingen, ervan leren, en onze betekenis van het leven verrijken.

De zes dimensies van haar model zijn als volgt:

  • Autonomie. De mogelijkheid om voor onszelf te kiezen en beslissingen te nemen, zonder daarbij afhankelijk te zijn van de goedkeuring van anderen. Ook de regulering van gedrag en weerstand tegen sociale druk.
  • Omgevingsmeesterschap. Ons vermogen om te reageren op onze omgeving en onze dagelijkse zaken te beheren. Ook, ons vermogen om situaties te creëren die onze persoonlijke behoeften ten goede komen.
  • Persoonlijke groei. Ons vermogen om het beste te maken van onze talenten en bekwaamheden. Dit houdt in dat we intensief gebruik maken van al onze mogelijkheden en capaciteiten. In feite stelt het ons ook in staat om vooruit te komen te midden van moeilijkheden.
  • Positieve relaties met anderen. Ons vermogen om betekenisvolle relaties met anderen aan te gaan die gebaseerd zijn op empathie, intimiteit en liefde. Het is gebaseerd op een gezond vermogen om zowel  te geven als te ontvangen.
  • Doel in het leven. Het doel dat wij aan ons bestaan geven. Het impliceert ons vermogen om dromen, doelstellingen en doelen op te bouwen om onze acties te leiden. Ook, ons vermogen om betekenis te geven aan ons heden, verleden, en toekomst.
  • Zelf-aanvaarding. Het hebben van een positieve houding ten opzichte van onszelf. Dit omvat onder andere onze negatieve aspecten en de moeilijke ervaringen uit ons verleden die, met zelfaanvaarding, ons geen ongemak bezorgen.
Lachende vrouw
Carol Ryff definieert psychologisch welzijn op basis van niet-hedonische elementen.

Een welzijnspsycholoog

Op basis van de zes dimensies van haar model, ontwierp Carol Ryff een beoordelingsschaal om psychologisch welzijn te meten. Deze schaal meet namelijk lichamelijk welzijn aan de hand van niveaus van cortisol en cytokinen. Ook uit de toestand van het cardiovasculaire systeem en de kwaliteit van de slaap.

Carol Ryff heeft meer dan 120 onderzoeksartikelen over haar werk geschreven. De gebieden van klinische psychologie, psychiatrie, en zelfs psychosomatische geneeskunde hebben gebruik gemaakt van haar bijdragen.

Zij leidt momenteel de Midlife in the United States (MIDUS) longitudinale studie. Het doel van deze studie is een grote steekproef van mensen te bestuderen en iets toe te voegen aan het bestaande onderzoek naar welzijn en veerkracht.


Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.


  • Díaz, D., Rodríguez-Carvajal, R., Blanco, A., Moreno-Jiménez, B., Gallardo, I., Valle, C., & Van Dierendonck, D. (2006). Adaptación española de las escalas de bienestar psicológico de Ryff. Psicothema18(3), 572-577.
  • Ryff, C. D., Singer, B. H., & Dienberg Love, G. (2004). Positive health: connecting well–being with biology. Philosophical Transactions of the Royal Society of London. Series B: Biological Sciences, 359(1449), 1383-1394.
  • Vecina Jiménez, M. L. (2006). Emociones positivas. Pap. psicol, 9-17.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.