Bruxisme: waarom knarsen mensen met hun tanden?

Bruxisme: waarom knarsen mensen met hun tanden?

Laatste update: 07 december, 2017

Heeft iemand je ooit verteld dat je ‘s nachts met je tanden knarst? Heb je ooit pijn in je kaak gevoeld toen je ‘s ochtends wakker werd? Zo ja, dan lijd je wellicht aan bruxisme, oftewel tandenknarsen, een onbewuste nachtelijke gewoonte. Bruxisme is onvrijwillig en komt vaak voor als gevolg van stress  of andere problemen waardoor het hoofd overuren maakt. Tandenknarsen veroorzaakt problemen en uitputting wanneer men op hard voedsel kauwt.

Je tanden knarsen lijkt zo op het eerste gezicht geen serieuze aandoening. Echter kan chronisch bruxisme je tanden en je kaak aantasten. Daarom is het belangrijk om bepaalde methodes te gebruiken om dit te helpen voorkomen en om erachter te komen waarom het überhaupt gebeurt.

Bruxisme kan niet worden beheerst

Bruxisme kan niet op dezelfde manier worden beheerst als de manier waarop je je hand opent en sluit, aangezien het vaak ‘s nachts voorkomt en je je er niet bewust van bent. Je tanden  schuren onbewust over elkaar heen, waardoor ze slijten en gevoeliger worden. Na verloop van tijd passen je tanden wellicht niet meer zo op elkaar als dat ze zouden moeten doen.

Dit alles kan serieuze kaakpijn in de ochtend veroorzaken. Het kan echter ook in sommige gevallen overdag voorkomen. Beeld je in dat je een opdracht hebt die je last minute moet inleveren. Je staat stijf van de concentratie en nervositeit over het op tijd afkrijgen van de taak, waardoor je niet eens doorhebt dat je je tanden te hard op elkaar aan het duwen bent.

Man die last heeft van bruxisme en daardoor pijn voelt in zijn kaak

In deze staat ben je je niet bewust van het feit dat je je tanden lichtelijk beweegt, waardoor ze over elkaar heen wrijven. Je merkt slechts een stijf gevoel en sterke pijn in je kaak op. Je krijgt wellicht ook hoofdpijn. Er zijn gevallen bekend waarin de persoon zoveel druk op zijn kaak zet dat hij problemen creëert met het normaal openen en sluiten van zijn mond.

Tandenknarsen is een waarschuwingssignaal voor stress of angst.

Bruxisme kan zelfs nog verder gaan en problemen veroorzaken zoals oorpijn, problemen met eten en tandgevoeligheid. Ook al ben je in staat om deze symptomen te identificeren, de enige persoon die echt kan verifiëren of je lijdt aan bruxisme, is je tandarts, dus je zou een afspraak moeten maken om een juiste diagnose te krijgen.

Psychologische oorzaken van bruxisme

Zoals we eerder benoemden, lijkt stress een grote rol te spelen bij tandenknarsen. Een te zware werklast  of problemen in je persoonlijke leven kunnen mogelijke oorzaken zijn. Maar wat als je de oorzaak niet weet? Wat als je ‘s nachts met je tanden knarst zonder te weten waarom?

Bruxisme kan ook een duidelijke neurologische component hebben. Het kan worden veroorzaakt door een ziekte zoals multiple sclerose (MS). Andere keren is de manier waarop de kaak en tanden gepositioneerd zijn de oorzaak van het tandenknarsen.

Afbeelding van een hoofd met schroeven in de kaak als symbool voor bruxisme

Maar de meest voorkomende oorzaken zijn gerelateerd aan onopgeloste problemen en ervaringen  die hun sporen op je hebben achtergelaten, maar waarvan je dacht ze te hebben verwerkt. Ze zijn er echter nog steeds en dit is de manier waarop ze zich manifesteren.

Genegeerde spanning en problemen die er op een of andere manier uit moeten, want ze bevatten een hoop energie die niet in je lichaam opgehoopt zou moeten worden. Het lichaam heeft verschillende manieren om spanning kwijt te raken, maar tandenknarsen is een manier die moeilijk bewust te beheersen valt. Dus als je vatbaar bent voor nervositeit, angst of niet goed met stress om kunt gaan, dan ben je wellicht ook vatbaar voor bruxisme.

Yoga, meditatie en andere ontspanningstechnieken kunnen je helpen relaxen en je bruxisme onder controle houden.

Er zijn vele manieren om jezelf te bevrijden van deze gewoonte. Yogalessen volgen, ontspanningstechnieken beoefenen en je symptomen beschrijven aan een specialist die jou kan helpen.

Wellicht is de meest gebruikte oplossing een gebitsbeschermer, die de negatieve effecten op je dentale gezondheid kan verminderen, ook al lost het de oorzaak niet op.

Vrouw die een bitje in doet omdat ze last heeft van bruxisme

Als je lijdt aan bruxisme is het belangrijk om erachter te komen wat de oorzaak kan zijn. Het is belangrijk om goed te zorgen voor je geest en gemoed en tandenknarsen kan een roep om aandacht van je lichaam zijn om te reflecteren op je leven. 


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.