Als we in onze negatieve ervaringen blijven hangen, zullen ze meer kracht hebben

Als we in onze negatieve ervaringen blijven hangen, zullen ze meer kracht hebben

Laatste update: 24 augustus, 2017

We houden situaties die we hebben meegemaakt in gedachten door middel van onze herinneringen, woorden en plekken. Wanneer we ons richten op negatieve herinneringen, op wat niet zo ging zoals we gehoopt hadden, op de dingen die ons ongemakkelijk lieten voelen, op iets wat niet kan worden opgelost, en we hier niet mee stoppen, dan geven we deze dingen de mogelijkheid om terugkerende en eindeloze schade aan te richten.

Vandaag de dag kunnen zorgen als een epidemie worden gezien. Ongeveer 60% van de patiënten die hun huisarts benaderen klaagt over problemen gerelateerd aan angst. We hebben zeker een hoop om ons zorgen om te maken, maar misschien voegen we zelf een aantal waanbeelden aan deze zak met zorgen toe die toch al zo vol zit.

Onderzoek wijst uit dat 40% van onze zorgen gerelateerd is aan zaken die nooit zullen plaatsvinden, 30% aan zaken die al gebeurd zijn en 22% aan dingen die staan te gebeuren.

Zoals studies hebben laten zien, ligt het probleem in het feit dat de meesten van ons zich zorgen maken over dingen die niet of nooit zullen plaatsvinden of al zijn gebeurd. Wanneer we stoppen in onze tegenslagen, veroorzaken we een verandering in onze huidige gemoedstoestand, met vele vervormingen die risicofactoren zijn voor ziektes als een angststoornis of depressie.

Negatieve situaties waren, zijn en zullen altijd een constante factor zijn in onze levens; er zal altijd wel iets zijn wat ons niet zint. De sleutel ligt echter in het weten hoe we dit soort situaties kunnen aanpakken en overwinnen met gedachtes die zijn aangepast op onze realiteit.

“Het leven is een schipbreuk, maar we moeten niet vergeten om te zingen op de reddingsboten”
-Voltaire-

Wanneer we het leven in het verleden stoppen

Volgens Antonio Jorge Larruy, is een van de grootste obstakels om geluk te vinden, het zoeken op de verkeerde plek. Een voorbeeld kan gevonden worden in een Filipijns dorp, een dorp met veel armoede en dat gelegen is in een gebied dat vaak wordt getroffen door natuurrampen. Volgens het Center of Research on Epidemiology of Disasters, is het echter het gelukkigste dorp ter wereld, ver boven rijke steden als Monte Carlo.

Negatieve Ervaringen

Misschien ligt het geheim in het vermogen om te leven in het moment, zonder je druk te maken over de orkaan die jouw huis liet schudden of zal gaan laten schudden. Waarbij we leren om ons bestaan te baseren op een groot netwerk aan sociale ondersteuning en familie. Terwijl de druk van het consumeren, het gebrek aan communicatie, stress en het belang dat we hechten aan het verleden en de toekomst in onderling verbonden maatschappijen ons er juist van weerhouden om te genieten van het nu.

“We hebben in elk moment meer mogelijkheden tot onze beschikking dan we ons realiseren”
-Thich Nhat Hanh-

Onze gedachtes over het heden trainen

Wanneer onze geest verloren raakt in het verleden of in de toekomst, wordt ons brein verlamd en activeren we de rechter prefrontale cortex, waar onze negatieve emoties zich bevinden. Amerikaanse universiteiten zoals MIT of Harvard merken op dat wanneer we ons richten op gedachtes over het heden er nieuwe kanalen in onze linker prefrontale cortex geopend worden, wat ertoe leidt dat we meer positieve emoties ervaren.

Negatieve Ervaringen

Thich Nhat Hanh, zenleraar, vredesactivist en genomineerde voor de Nobelprijs, is ervan overtuigd dat je berusten in het heden het enige pad vormt naar het vinden van vrede binnen jezelf en in de wereld. Een groot deel van de pijnen waaraan we lijden is een gevolg van emotionele pijn en ons gebrek aan controle over onze gedachtes, die denkbeeldige werelden creëren die ver weg staan van het heden en zelfs bijna destructief zijn.

Om onze gedachtes te trainen is het noodzakelijk om de dingen die er in ons hoofd omgaan te observeren zonder te oordelen of te veel te hangen in onze gedachtes. Als we compleet in het nu zijn, zoals Thich Nhat Hanh zegt, “dan voel je geen behoefte om achter je cravings aan te rennen, zoals macht, faam, sensueel plezier, etc.”.

“Ware liefde is gemaakt uit begrip”
-Thich Nhat Hanh-


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.