Blijf uit de buurt van drama en de mensen die het creëren

Drama is verre van een onderdeel dat jouw leven interessanter maakt, maar kan een echt probleem worden als het buitensporig is. Ontdek waarom dit zo is en de redenen waarom je weg moet blijven van dramatische mensen.
Blijf uit de buurt van drama en de mensen die het creëren
Cristina Roda Rivera

Geschreven en geverifieerd door de psycholoog Cristina Roda Rivera.

Laatste update: 23 oktober, 2023

“We laten vaak roddelaars, afgunstige mensen, autoritaire mensen, psychopaten, trotse, middelmatige, giftige mensen, verkeerde mensen toe in onze binnenste cirkel, die permanent evalueren wat we zeggen en wat we doen, of wat we niet zeggen en niet doen.”

-Bernardo Stamateas-

Omdat sommige mensen gewoon van drama houden

Het lijdt geen twijfel dat we omringd zijn door mensen die graag het leven van anderen kennen en bekritiseren.

Verveling, gebrek aan ambities en hobby’s, samen met een gebrek aan plezier in hun eigen leven betekent dat sommige mensen geen grotere voldoening vinden dan het leven van anderen onder de loep te nemen. In feite zijn ze op zoek naar die adrenalinestoot die ze in hun eigen leven niet ervaren.

Tekening van huilende mensen

Misschien is het iets waar we ons allemaal wel eens schuldig aan hebben gemaakt. Voor veel mensen wordt dit soort gedrag echter vaak een “manier van leven.”

Waarom worden we omringd door mensen die van drama houden?

In de meeste gevallen hebben we er niet voor gekozen om door dit soort mensen omringd te worden. Net zoals een hond niet voor zijn mishandelende baas heeft gekozen. Het is gewoon iets dat ons overkomt in deze loterij die we het leven noemen.

Deze mensen zijn misschien al sinds je kindertijd in je leven. Het kunnen oude schoolvrienden zijn. Misschien is het je baas op het werk. Misschien wel allebei. Wellicht heb je ze maar één keer ontmoet. Misschien heb je het geluk dat je ze nooit hebt ontmoet. Hoe dan ook, wat je moet onthouden is dat het nooit jouw schuld is als je dit soort mensen in je leven hebt toegelaten.

Een wenteltrap

Sommige mensen beweren dat wie je aantrekt een weerspiegeling van jou is. Soms heb je echter geen andere keuze dan bepaalde mensen in je leven toe te laten. Toch betekent dit niet dat je je leven met hen moet blijven delen.

Maak van je leven geen drama

Hartelijkheid, respect en emotionele afstand zijn in dit geval altijd je beste wapens. Wat je in feite moet doen is je geleidelijk terugtrekken van deze mensen.

Je kunt er zeker van zijn dat de beslissing om weg te lopen een verstandige is. Dat komt omdat schadelijk gedrag zeer besmettelijk is en je er nooit beter van wordt.

Denk geen twee keer na. We weten allemaal wie we in ons leven willen en wie niet. Het nemen van dit soort beslissingen is waar het in het leven om draait.

Sterker nog, om gelukkig te zijn moet je beslissingen nemen, zonder aarzeling en zonder spijt. Je emotionele welzijn is de basis van alles, zowel voor jou als voor de mensen om je heen. Daarom is het altijd een goede beslissing om weg te gaan bij mensen die je ongezond vindt.Tekenen van een dramaliefhebber

  • Ze onthullen privégesprekken uit het verleden. De persoon die ooit naar je luisterde, kan, wanneer hij zich realiseert dat je je niet langer op je gemak voelt, vuil spel gaan spelen. Toch moet je onthouden dat, ook al willen ze je kwellen en schade toebrengen, het jouw keuze is of je het je laat beïnvloeden of niet.
  • Ze creëren ongemak in je omgeving. Negeer wat deze persoon zou kunnen zeggen over de mensen om je heen. De werkelijkheid is wat je er zelf van vindt.
  • Ze proberen voor jou te spreken. Wat je relatie met hen ook is, vermijd dat je gezien wordt als te nauw met hen verbonden. In feite moet je beginnen de wereld te laten zien dat je in een parallel universum leeft met deze mensen.
Vrouw kijkt uit over een weiland met paarden

Als je niet tot hun kring behoort en je van hen onderscheidt, zal het veel gemakkelijker zijn om je zowel fysiek als emotioneel van hen terug te trekken.

Sterker nog, streef naar een zo minimaal mogelijke relatie met dit soort mensen. Als de relatie uiteindelijk niet bestaat, des te beter. Het voordeel voor je mentale en fysieke gezondheid door het vermijden van drama zal groot zijn.

Het is een onmiskenbaar feit dat sommige mensen in je leven verschijnen om je een voorbeeld te geven van hoe je niet moet zijn. In feite is het beste wat ze ooit voor je kunnen doen weglopen.


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.