Mensen bekritiseren je leven omdat ze geen eigen leven hebben

Er zijn mensen die de gewoonte hebben om mee te wegen en te beoordelen hoe anderen hun leven leiden, hun prestaties en de beslissingen die ze nemen. Waarom doen ze dat?
Mensen bekritiseren je leven omdat ze geen eigen leven hebben
Gema Sánchez Cuevas

Geschreven en geverifieerd door de psycholoog Gema Sánchez Cuevas.

Laatste update: 27 maart, 2022

Er zijn mensen die gewoonlijk meewegen en beoordelen hoe anderen hun leven leiden, hun prestaties en de beslissingen die ze nemen. Dit gebeurt ondanks dat niemand om hun mening heeft gevraagd, aangezien hun inbreng meestal niet per se positieve bedoelingen bevat. Maar waarom bekritiseren mensen je leven zo vaak?

Hoewel we weten dat dit gebeurt en we kwaadaardige kritiek kunnen ontdekken onder vriendelijke opmerkingen, is het nooit gemakkelijk om de effecten die ze op ons kunnen hebben te vermijden. Wanneer kritiek en minachting constant zijn, schaadt het ons zelfrespect.

Normaal gesproken zijn mensen die zich inleven in het leven van anderen degenen die een groot deel van hun eigen emotionele conflict hebben. Ze aarzelen vaak tussen een laag zelfbeeld, afwijzing en hun eigen persoonlijke problemen.

Soms kunnen we deze mensen helpen om zich bewust te worden van het feit dat ze een fout maken door het leven van anderen te beoordelen. Andere keren moeten we afstand nemen van deze mensen om onze eigen emotionele gezondheid te beschermen.

Wat andere mensen van je denken is hun realiteit, niet de jouwe

Waarschijnlijk hebben de meningen en oordelen van anderen je op een bepaald moment doen twijfelen aan je eigen realiteit. Toch is dit niet allemaal slecht. Je kunt dit soort twijfel gebruiken om jezelf opnieuw te bevestigen. Onthoud dat anderen je naam kunnen kennen, maar niet je verhaal. Ze hebben jouw leven niet geleefd, noch hebben ze een dag in jouw schoenen gelopen.

We weten het zelf soms niet eens. Dus anderen kunnen ons onmogelijk volledig kennen of begrijpen. Wees je dus bewust van het feit dat hun woorden alleen in lijn zijn met een denkbeeldige realiteit die hun geest heeft gecreëerd.

Wacht niet tot andere mensen je persoonlijke reis begrijpen, vooral niet als ze nog nooit in jouw schoenen hebben gestaan.

Meisje knuffelt boom

Geef het oordeel van anderen door je eigen filters

“De jonge leerling van een wijze filosoof komt thuis en zegt tegen hem:

– Leraar, een vriend sprak slecht over je…
– Wacht! – onderbreekt de filosoof. – Heb je wat je me gaat vertellen door de drie filters gehaald?
De drie filters? – vroeg zijn leerling.
– Ja. De eerste is de waarheid. Weet je zeker dat wat je me wilt vertellen absoluut waar is?
– Nee. Ik heb het van een paar buren gehoord.
– Je had het ten minste door het tweede filter moeten halen, wat vriendelijkheid is. Dat wat je me wilt vertellen… is het goed voor iemand?
– Nee, eigenlijk niet. Het is het tegenovergestelde…
– Ah, daar gaan we! Het laatste filter is noodzaak. Is het nodig dat ik weet wat je zo bezorgd maakt?
– Om je de waarheid te zeggen, nee dat is het niet.
– Daarom – zei de wijze man glimlachend, – als het niet waar, vriendelijk of noodzakelijk is, laten we het dan in de vergetelheid begraven.

Alleen jij kunt de woorden en daden van anderen valideren. Daarom is het belangrijk om de informatie die feitelijk constructief is te filteren en te scheiden van de destructieve informatie.

Als we het door de filters van waarheid, vriendelijkheid en noodzaak halen, blijven we alleen bij dat wat onze aandacht en ons geluk verdient, en geen ellende. Alleen als we onszelf en ons leven accepteren, ondanks wat anderen zeggen, kunnen we ons goed voelen over onszelf.

Smileys

Omring jezelf met mensen die je helpen, niet je leven bekritiseren

Omring jezelf met de mensen die iets toevoegen aan je leven en niet met degenen die er iets van afnemen. Laat anderen je niet vernietigen met kritiek, kwetsende opmerkingen en oordelen die je op geen enkele manier helpen. Weg met die woorden die proberen je capaciteiten te verminderen of je dromen en ambities in te korten.

Omring jezelf met die mensen die oprecht zijn. Zij zijn degenen die zullen begrijpen en respecteren wie je bent en wat je voelt. Zij zijn de mensen op wie je kunt steunen. Het zijn de mensen die je rust bieden zonder lawaai te maken, zonder de werkelijkheid te verdraaien en bovendien zonder verborgen bedoelingen.

Kortom, let niet op kwaadaardige ironie en sarcasme. Werk aan het bouwen van een plek in jullie wereld die ver verwijderd is van emotionele chantage, ver van vernietiging en van de giftigheid die bepaalde mensen en omgevingen kenmerkt.

Vergeet niet dat de meest ongelukkige mensen in deze wereld degenen zijn die zich te veel zorgen maken over wat anderen van hen denken. Mensen bekritiseren je leven omdat ze geen eigen leven hebben.


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.