Bittere mensen begrijpen

Je hebt waarschijnlijk in je leven bepaalde mensen ontmoet die giftig gedrag jegens anderen vertoonden, en je vroeg je af waarom ze zo verbitterd waren. Maar wat zit er achter deze bitterheid en hoe kun je dit soort mensen beter begrijpen?
Bittere mensen begrijpen
Laura Ruiz Mitjana

Geschreven en geverifieerd door de psycholoog Laura Ruiz Mitjana.

Laatste update: 11 september, 2023

Omgaan met verbitterde mensen kan ongemakkelijk en zelfs intimiderend zijn. In feite zijn dit complexe situaties waarin je vaak niet weet hoe je moet handelen. Het is echter niet per se zo moeilijk als je zou denken.

Net als iedereen heb je slechte dagen waarop je houding niet de beste is. Toch zijn er mensen die voortdurend in deze toestand leven en de hele tijd bitterheid projecteren, zelfs op de momenten dat ze gelukkig ‘zouden’ moeten zijn. Laten we eens wat meer over hen te weten komen.

“Al onze ontevredenheid over wat we willen, bleek voort te komen uit het gebrek aan dankbaarheid voor wat we hebben.”

Daniel Defoe

Hoe zien bittere mensen eruit?

Ongetwijfeld heb je in je leven wel eens bittere mensen ontmoet. Waarschijnlijk ben je zelf ook niet altijd het toonbeeld van zoetheid en licht. Maar weet je eigenlijk wel wat bitterheid is? Laten we het uitleggen.

Bitterheid is een vrij complexe mengeling van emoties, waaronder verdriet en boosheid eruit springen. Dit betekent echter niet dat iedereen bitter wordt als hij zich boos of verdrietig voelt. Het gebeurt wanneer ze hun emoties niet assertief kunnen beheersen. In plaats van ze los te laten, blijven ze eraan hangen. Gaandeweg veranderen deze emoties dan in gevoelens van wrok.

Man praat met een bittere vrouw

Wat veroorzaakt bitterheid?

Gevoelens van teleurstelling, verraad of onrechtvaardigheid, of het niet uitkomen van verwachtingen kunnen leiden tot bitterheid. Dit beïnvloedt direct alle gebieden van iemands leven en heeft een negatieve invloed op hun interpersoonlijke relaties.

Dit soort mensen probeert vaak anderen een schuldgevoel aan te praten. In feite proberen ze andere mensen in hun omgeving de schuld te geven van hun eigen tegenslagen.

Waarom zijn bittere mensen zo?

Begrijpen waarom iemand bitter is, kan een behoorlijk complexe taak zijn. Er zijn namelijk verschillende factoren die bitterheid beïnvloeden. Bovendien zijn deze mensen vaak nogal terughoudend en aarzelen ze om zich open te stellen voor anderen.

Toch hebben ze allemaal één ding gemeen: ze gaan niet goed om met hun emoties. In feite is bitterheid vaak een vorm die boosheid, teleurstelling of verdriet aanneemt.

Andere oorzaken

Onderdrukte en genegeerde boosheid kan ook een belangrijke factor zijn bij het ontstaan van bitterheid. Bovendien kan het meemaken van onrechtvaardige situaties die onopgelost blijven bijdragen aan het ontstaan van gevoelens van bitterheid.

Bittere mensen blijven in feite verankerd in gebeurtenissen uit hun verleden waarin ze emoties ervoeren die hen een slecht gevoel gaven. Door niet vaardig om te gaan met dit ongemak, zitten ze gevangen in een toestand waaruit ze niet kunnen ontsnappen.

“Ongetwijfeld heb je gelijk… er zou veel minder lijden zijn onder de mensheid als mensen… hun verbeelding niet zo ijverig zouden gebruiken om de herinnering aan verdriet uit het verleden op te roepen, in plaats van hun huidige lot met gelijkmoedigheid te dragen.” -Goethe-.

Goethe

Veel voorkomende houdingen en psychologische kenmerken van bittere mensen

Bittere mensen vertonen vaak repetitief gedrag, zoals:

  • Anderen de schuld geven van alles wat hen overkomt.
  • Bij voorbaat geloven dat alles wat ze doen extreem slecht zal aflopen.
  • Constant klagen over van alles en nog wat.
  • Zichzelf in alle situaties als slachtoffer zien.
  • Voortdurend praten over negatieve dingen en problemen.
  • Afstand nemen van anderen. Dit betekent dat ze over het algemeen extreem eenzaam zijn.
  • Anderen emotioneel kwetsen. Vaak zonder duidelijke reden.
  • Voortdurend ruzie maken met hun partners en familieleden.
  • Egoïstisch (Spaanse link) gedrag vertonen. Met andere woorden, ze vinden hun eigen belangen veel belangrijker dan die van anderen.
  • Thuis en op het werk een vijandige omgeving creëren.
Stel in gesprek

Wat kun je doen?

Elke vorm van interactie met een verbitterd persoon is best moeilijk en kan je ook behoorlijk ongemakkelijk laten voelen. Het is echter belangrijk om in gedachten te houden dat verbitterde mensen meestal niet permanent in die toestand verkeren. Hier zijn wat tips om met ze om te gaan.

  • Er zijn specifieke momenten waarop hun bitterheid veel erger zal zijn. Op die momenten kun je ze het beste vermijden.
  • Begrijp dat verbitterde mensen niet alleen problemen met jou hebben, het is hun manier van relateren. Vat het daarom niet persoonlijk op.
  • Probeer empathisch te zijn. Het is begrijpelijk dat het moeilijk is om met iemand die verbitterd is om te gaan, maar probeer verder te kijken dan hun negatieve houding. Begrip is de sleutel om te weten dat ze het niet doen omdat ze een slecht persoon zijn.
  • Gedraag je niet passief-agressief. Dit is een van de meestvoorkomende eigenschappen van verbitterde mensen en het is belangrijk dat je er een eind aan maakt om problemen te voorkomen.
  • Spreek altijd met begrip, maar wees streng. Stel grenzen aan hun houding tegenover jou, maar met een open geest. Probeer zelfs te begrijpen waarom ze doen zoals ze doen.

Door dit soort mensen kun je je erg ongemakkelijk voelen. Daarom kun je in de verleiding komen om helemaal uit hun buurt te blijven.

In dit artikel heb je echter een aantal strategieën geleerd die je kunt gebruiken als je het gevoel hebt dat je wilt proberen om hun humeur te verbeteren.


Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.


  • Goleman, D. (1996) Inteligencia emocional. Editorial Kairós.
  • Moya-Albiol L, Herrero N & Bernal MC. (2010). Bases neuronales de la empatía. Rev Neurol, 50, 89-100.
  • Pedrajas, N. et al. (s.f.). Gestión emocional: los primeros pasos desde la infancia.
  • Sober, E. (1998). El egoísmo psicológico. Isegoría, (18), 47-70

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.