Besteed je te veel tijd aan sociale media? Leer 10 strategieën om het te verminderen

Ga wandelen, begin aan een nieuw boek of ga sporten. We delen enkele tips zodat geen enkel internetnetwerk waardevolle uren steelt die je aan andere taken zou kunnen besteden.
Besteed je te veel tijd aan sociale media? Leer 10 strategieën om het te verminderen
Sara González Juárez

Geschreven en geverifieerd door de psycholoog Sara González Juárez.

Laatste update: 25 februari, 2024

Het kan soms moeilijk zijn om de tijd die wordt doorgebracht op sociale media te beperken. Deze platforms maken namelijk onmiskenbaar deel uit van het dagelijks leven en zijn voor veel mensen zelfs een fundamenteel hulpmiddel op de werkplek geworden.

Maar net als alles kunnen sociale media bij overmatig gebruik en slecht beheer een gewoonte worden die schadelijk is voor je gezondheid; het is daarom raadzaam om het gebruik ervan te beperken. Daarom volgen hier enkele nuttige tips om er vanaf te blijven en in plaats daarvan te profiteren van andere activiteiten die je psychologische en emotionele welzijn bevorderen.

Wat zijn de voordelen van het beperken van je tijd op sociale media?

Netwerken worden een ondeugd, vooral als ze succesvolle interacties genereren (veel likes, positieve reacties, enz.), omdat ze het beloningscircuit van de hersenen stimuleren (Engelse link).

In die zin is een beperkte blootstelling, in combinatie met persoonlijke sociale ontmoetingen, een manier om verslaving te voorkomen, omdat het de stortvloed aan giftige berichten, pesterijen en de visualisatie van esthetische modellen en onmogelijk na te bootsen gedrag tegengaat.

De informatie die op deze platforms wordt gedeeld is vaak bevooroordeeld, wat leidt tot vergelijkingen die het gevoel van eigenwaarde van elk individu aantasten, zoals wordt vermeld in een onderzoek (Engelse link)  dat is gepubliceerd in het tijdschrift Depressie en angst.

Mensen die veel tijd doorbrengen op sociale media hebben vaker last van angststoornissen en depressies.

Daarnaast draagt een pauze van het internet bij aan een minder hectisch en natuurlijker levenstempo. De hoeveelheid gegevens die je ontvangt en de onmiddellijkheid van de reacties die deze toepassingen bieden, zorgen ervoor dat je die snelheid, zonder dat je het beseft, overbrengt op de rest van je leven.

Daarom is het gemakkelijk voor angsten om controle te krijgen over je dagelijkse leven, het gevoel dat er nergens tijd voor is ontstaat en je raakt jezelf op psychologisch niveau. Dit is iets dat overwonnen kan worden als je erin slaagt om de tijd die je besteedt aan sociale media te verminderen.

Strategieën om minder tijd te besteden aan sociale media

Als je hebt besloten om je mobiele telefoon vaker los te laten en bewuster gebruik te maken van sociale media, zijn hier enkele ideeën om je te helpen het lege gevoel te compenseren dat je zou kunnen krijgen door weg te blijven van deze toepassingen.

1. Verwijder ongebruikte sociale media

Als je jezelf beperkt tot het af en toe controleren van de apps die je wel gebruikt, minimaliseer je de totale tijd dat je op internet bent; verwijder van je telefoon de apps die alleen maar geheugenruimte innemen, omdat je ze meestal niet bezoekt. Aan de andere kant installeer je misschien platforms die je alleen opent om te doomscrollen Als het mogelijk is, gooi ze dan ook weg.

Je kunt jezelf dwingen om de apps te openen via hun webversie, omdat het een extra moeilijkheidsgraad toevoegt die vecht tegen die opgewekte drang om ze te bekijken. Met deze truc speel je met je eigen luiheid en minimaliseer je de tijd die je aan sociale media besteedt.

2. Probeer nieuwe hobby’s

Sommige hobby’s zijn echt absorberend en vereisen geen scherm. Tekenen, naar het platteland gaan, bordspellen, dansen en nog veel meer activiteiten stellen je in staat om van gezelligheid te genieten zonder dat je apps op je mobiel hoeft te openen.

3. Maak plannen met je vrienden en stel voor om niet op je mobiele telefoon te kijken als je bij elkaar bent

Misschien wil je minder tijd besteden aan sociale media, maar heb je vrienden met wie je alleen communiceert via memes. Wat als je ze eens uitnodigt voor een hapje? Face-to-face interactie met andere mensen levert altijd plezier op en is verrijkender. Beloof gewoon dat je niet op je telefoon zit en zorg ervoor dat deze ontmoetingen ruimtes zijn waar sociale media niet zijn toegestaan.

4. Reguleer je tijd op apps

Besteed je al je tijd aan het surfen op Facebook of Instagram? Het meten van de tijd die je op de sociale media doorbrengt zal je helpen om het bij te houden, je er bewust van te worden en het beetje bij beetje te verminderen.

Het kan voor jou ook werken om verschillende specifieke gebruikstijden in te plannen. Dit geeft je meer controle en een nauwkeuriger en realistischer beeld van de hoeveelheid tijd die je besteedt aan sociale media. Dit is een gunstige strategie, vooral voor mensen die blootgesteld moeten worden aan sociale media, zoals community managers.

Een geleidelijke vermindering van de blootstelling aan sociale media helpt om andere activiteiten te introduceren, zonder al te abrupte veranderingen in je routine.

5. Lees elke keer dat je wilt surfen op sociale media

De gewoonte om te lezen is een van de beste oefeningen voor je hersenen: het verbetert de spelling, stimuleert de verbeelding en bevordert het concentratievermogen, naast andere voordelen.

Waar je hier echter naar op zoek bent, is om jezelf onder te dompelen in verhalen die voldoen aan de behoefte die wordt gegenereerd door de apps in kwestie, dus aarzel niet om boeken te zoeken en te verslinden die je verslaafd maken.

6. Stel je telefoon in op zwart-wit

Kleuren hebben een bewezen effect op de stemming. In de toegankelijkheidsinstellingen van je telefoon vind je de optie om hem op grijstinten in te stellen; door deze eenvoudige verandering door te voeren, zul je het saai vinden om naar het scherm te kijken.

7. Laat je mobiele telefoon ‘s nachts uit de slaapkamer

Sociale media

Juist ‘s nachts, als je naar bed gaat, is er de verleiding om van het ene netwerk naar het andere te springen terwijl je in slaap valt. Maar in plaats van dat deze afleiding je helpt om een rustige slaap te vinden, houdt het je wakker en maakt het je moeilijk om uit te rusten, vanwege de effecten van het blauwe licht op het scherm.

Het is beter om een boek te lezen of naar zachte muziek te luisteren tot je in slaap valt.

8. Doe aan sport

Lichaamsbeweging heeft enorme voordelen (Engelse link) voor de geestelijke gezondheid. Deze omvatten het verbeteren van je stemming en concentratievermogen. Dus wanneer je verstrikt raakt in sociale media, probeer dan thuis of buiten te sporten.

Het is een goede optie om lid te worden van een sportschool of bewegingsles.

9. Zet alle meldingen uit

Het is alarmerend hoe vaak meldingen onze aandacht afleiden van ons mobiele apparaat. Een goede manier om de tijd die je besteedt aan sociale media te verminderen, is om meldingen uit te schakelen. Wees geduldig, want het zal in het begin moeilijk zijn om te stoppen met controleren om te zien dat er inderdaad niets te zien is.

10. Maak contact met de natuur

Een van de problemen van te veel tijd doorbrengen op sociale media (en kijken naar je mobiele telefoon in het algemeen) is dat we ons loskoppelen van onze omgeving.

Hoewel steden meestal geen prettige zintuiglijke omstandigheden hebben, kun je er altijd op uit trekken naar groene ruimten zoals parken of het plattelandDe stilte, frisse lucht en natuurlijke geluiden in je opnemen is een geweldig alternatief voor je aandacht.

De dunne lijn tussen hobby en verslaving

Als je serieus je strategieën voor het stoppen met sociale media wilt versterken, zoek dan naar informatie over hoe het je stemming, je beslissingen en je aandacht beïnvloedt. Het kan helpen om te weten hoe bedrijven met je gegevens omgaan of hoe hun algoritmes werken.

Ook kan het gevoel van behoefte verward raken met het gevoel van plezier. Dit is geen toeval. Zoals deskundigen melden in de documentaire Het dilemma van sociale netwerken zijn sociale media opzettelijk ontworpen om verslavend te zijn. Hoewel dit niet betekent dat iedereen verslaafd zal raken, is het belangrijk om er bewust gebruik van te maken.

Tekenen zoals intense angst wanneer je geen toegang hebt tot sociale media, overmatige preoccupatie met interacties of sociale isolatie moeten serieus worden genomen. Dus als je denkt dat jij of iemand die je kent verslaafd is aan sociale media, is het cruciaal om professionele hulp te zoeken.


Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.