Beeldschermen overprikkelen kinderen en veranderen hun stemming

Veel ouders vermaken hun kinderen met beeldschermen, ook al overprikkelen ze hen. Tegenwoordig zijn veel kinderen hyperactief, prikkelbaar en apathisch vanwege het voortdurende gebruik van nieuwe technologieën.
Beeldschermen overprikkelen kinderen en veranderen hun stemming
Valeria Sabater

Geschreven en geverifieerd door de psycholoog Valeria Sabater.

Laatste update: 14 december, 2023

De meeste mensen weten dat beeldschermen kinderen overprikkelen en humeurig, nerveus en nog twistzieker maken. Maar wat veel ouders vaak over het hoofd zien, is hoe het intensieve gebruik van deze technologieën hun kleintjes apathischer maakt. De stemmingen van kinderen veranderen.

Dit is vooral duidelijk op de basisschool en middelbare school. Prikkelbaarheid is bijna aan de orde van de dag bij sommige van deze kinderen, waarvan de meesten moeite hebben om met anderen om te gaan. Het uit zich ook in hun vermogen om academische taken uit te voeren en hun beperkingen in het vasthouden van informatie, creatief redeneren en het oplossen van eenvoudige problemen.

Sommigen zeggen dat moderne ouders de meest apathische generatie uit de geschiedenis opvoeden. Er zijn echter uitzonderingen, want veel tieners zijn nog bezorgder over het milieu en andere sociale oorzaken dan volwassenen.

Vanuit een psychologisch en klinisch standpunt zijn we er echter allemaal getuige van hoe kinderen tussen negen en 15 jaar lijden aan angst, slaapstoornissen en depressieve of bipolaire stoornissen. Sommigen wijzen erop dat het effect van het intensieve en inadequate gebruik van nieuwe technologieën aan de basis ligt van deze aandoeningen.

“Ik dwing mensen om koffie met me te drinken, gewoon omdat ik er niet op vertrouw dat een vriendschap kan worden onderhouden zonder andere zintuigen dan een computerscherm of mobiele telefoon.”

John Cusack

Jong kind op gebruikt een tablet

Beeldschermen overstimuleren kinderen en maken ze chagrijnig

De gegevens zijn op zijn zachtst gezegd opvallend. Volgens bepaalde bronnen heeft bijna de helft van de kinderen onder de acht jaar een eigen tablet. Ze gebruiken deze gemiddeld 2,5 uur per dag.

De American Academy of Pediatrics stelt echter dat kinderen tussen twee en acht jaar niet meer dan één uur per dag schermtijd zouden moeten hebben, altijd met een volwassene erbij en nooit tijdens de maaltijd.

Maar kinderen onder de drie jaar gebruiken deze apparaten dagelijks als entertainment. Dit is een leeftijd waarop handmatige interactie en sociale omgang essentieel zijn. Toch staan sommige ouders toe dat hun kleintjes eenzame digital natives worden op een leeftijd waarop hun hersenen andere prikkels nodig hebben.

Nieuwe technologieën zijn op zich geen probleem zolang ze goed gebruikt worden, want het zijn krachtige bondgenoten van kennis. Het probleem is echter hoeveel tijd kinderen eraan besteden.

Onderzoeker Domingues-Montanari stelde dat kinderen meer dan drie uur per dag op hun mobiele telefoon of tablet doorbrengen. De gevolgen hiervan komen voort uit het feit dat schermen kinderen overprikkelen en prikkelbaar maken.

Stemmingsstoornissen en intensief gebruik van schermen

Meer kinderen dan ooit worden gediagnosticeerd met aandachtstekortstoornis (met of zonder hyperactiviteit), angststoornissen, ernstige depressie en zelfs bipolaire stoornis bij kinderen. De meeste van deze aandoeningen verdwijnen echter als kinderen een “digitaal vasten” ondergaan.

Met andere woorden, stemmingsstoornissen verdwijnen als het gebruik van elektronische schermen wordt verminderd of helemaal wordt uitgebannen. De hyperactiviteit van de hersenen die gepaard gaat met het intensieve gebruik van schermen heeft dus ernstige gevolgen voor het gedrag en de stemming.

Onderzoeken zoals dat van de Universiteit van Pennsylvania ondersteunen deze relatie ook. Het eerder genoemde onderzoek (Engelse link) toonde aan dat meer dan een uur schermtijd per dag vanaf jonge leeftijd tot aan de adolescentie invloed heeft op het psychologisch welzijn.

Dit zorgt ervoor dat kinderen minder nieuwsgierig zijn en minder zelfbeheersing hebben, moeite hebben met het reguleren van hun emoties en niet weten hoe ze moeten socialiseren.

Het verminderen van de schermtijd van kinderen kan hun welzijn direct verbeteren.

Beeldschermen overprikkelen kinderen en beïnvloeden hun slaap

Kinderen zouden meer moeten slapen dan volwassenen. Veel kinderen vinden het echter moeilijk om in slaap te vallen en krijgen niet de hele nacht rust.

Wat is de oorzaak van dit probleem? De oorzaak is het licht van elektronische apparaten. Deze hyperactiveren de hersenen, verminderen de afgifte van melatonine en veroorzaken ernstige hormonale onevenwichtigheden.

Zoals je kunt zien, overprikkelen beeldschermen kinderen en maken ze hen prikkelbaarder, apathischer, trager om te reageren en ongemotiveerder.

Klein kind met mobieltje

Mobiele telefoons en tablets putten de energie van de hersenen uit

Kinderen, en vooral tieners, leven ondergedompeld in een digitaal universum dat al hun aandacht opeist. Niet alleen dat, maar hun hele cognitieve en visuele focus staan op 100% wanneer ze worden blootgesteld aan schermen. Hun mentale niveau is dus minimaal als ze terugkeren naar de echte wereld.

Het intensieve gebruik van mobiele telefoons en tablets slokt alle aandacht en energie van jongeren op. Daardoor hebben ze geen motivatie of aanmoediging meer om hun huiswerk te maken of buiten te gaan spelen als ze de drempel van de technologie verlaten en hun apparaten uitzetten.

Kinderen die verslaafd zijn aan schermen

Schermen overstimuleren kinderen en veranderen ze in adrenalinejunkies. Wat betekent dit? Betekent dit bijvoorbeeld dat een zes-, zeven- of twaalfjarige daadwerkelijk “verslaafd” kan zijn?

Om deze relatie te begrijpen, moet je begrijpen dat online gaming en platforms zoals TikTok een dopamine-afgifte in jonge hersenen veroorzaken.

Het gevoel van welzijn en vermaak wordt verslavend. Ze hebben dus steeds meer uren van blootstelling nodig voor dezelfde stimulus om hetzelfde niveau van plezier te produceren. Je kunt je voorstellen dat ze in een staat van ontwenningsverschijnselen raken. Ze zijn constant geïrriteerd, gefrustreerd en boos als ze die “dopaminestoot” niet krijgen.

Het meest problematische is dat we kinderen opvoeden die vrije tijd zonder schermen niet meer begrijpen. Het worden mensen die hun realiteit filteren door middel van technologie en directe socialisatie in de echte en directe wereld links laten liggen.

Tot slot, hoewel nieuwe technologieën geweldige hulpmiddelen zijn, werken ze alleen in je voordeel als je ze op de juiste manier gebruikt.


Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.


  • Domingues-Montanari, S. (2017). Clinical and psychological effects of excessive screen time on children. Journal of Paediatrics and Child Health53(4), 333–338. http://doi.org/10.1111/jpc.13462
  • Hutton, J. S., Dudley, J., Horowitz-Kraus, T., Dewitt, T., & Holland, S. K. (2020). Associations between Screen-Based Media Use and Brain White Matter Integrity in Preschool-Aged Children. JAMA Pediatrics174(1). https://doi.org/10.1001/jamapediatrics.2019.3869
  • Twenge, J. M., & Campbell, W. K. (2018). Associations between screen time and lower psychological well-being among children and adolescents: Evidence from a population-based study. Preventive medicine reports12, 271–283. https://doi.org/10.1016/j.pmedr.2018.10.003
  • Zivan, M., Bar, S., Jing, X., Hutton, J., Farah, R., & Horowitz-Kraus, T. (2019). Screen-exposure and altered brain activation related to attention in preschool children: An EEG study. Trends in Neuroscience and Education17. https://doi.org/10.1016/j.tine.2019.100117

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.