Het beste moet nog komen

Het beste moet nog komen

Laatste update: 01 september, 2016

Het is niet moeilijk om je voor te stellen waarom bepaalde populaire uitdrukkingen zo populair zijn, zoals “alles was vroeger beter”. Deze uitdrukking, het tegenovergestelde van “het beste moet nog komen“, is een nostalgisch idee, vooral afkomstig van oudere mensen die al vele, vele jaren hebben geleefd. Ze zeggen het uit nostalgie voor alles wat er in hun leven is gebeurd.

Het verlangen naar iets wat verloren is voorkomt dat we van de dingen kunnen genieten die nog moeten komen. Dat is waarom het verleden niet altijd beter is – in plaats daarvan moet het beste nog komen.

We hebben de geweldige eigenschap om steeds opnieuw verrast te worden. Dit is iets dat we niet als vanzelfsprekend moeten beschouwen. Er zijn altijd nieuwe dingen om te leren, te ontdekken en op onze huid te voelen.

“Ik geloof niet dat het verleden beter was. Begin met het ontdekken van het verleden en je zal verschrikkelijke dingen vinden.”

-Jorge Amado-

Ik wil dat het leven gaat zoals ik dat wil

We willen allemaal gelukkig zijn, waardoor we vaak de fout maken te vergeten dat geluk ook wat verdriet vereist. Met andere woorden: het moet eerst regenen voordat de regenboog verschijnt. Beiden maken onderdeel uit van de natuur. Geluk en tranen vullen elkaar aan en zijn beide net zo echt en onontkoombaar.

Vrouw met Bloemtakken

We willen dat het leven gaat zoals wij dat willen, maar we accepteren niet dat dit ieder moment inhoudt: goed en slecht, het steeds maar weer van de berg naar beneden vallen totdat je de top hebt bereikt.

We accepteren gewoonlijk niet dat het leven ons volledig laat leven totdat we al het positieve dat het ons geeft leren te waarderen. Het houdt ons alert en laat ons groeien. Dat is waarom het beste nog moet komen. Omdat de bergen, net als emoties, oneindig zijn, totdat wij niet meer bestaan.

Het leven begint bij veertig

Ze zeggen dat het leven pas echt begint bij veertig. Op deze leeftijd hebben we genoeg gezien om toe te geven dat het verleden uit lessen en soms uit nostalgie bestaat.

Het is dan dat we begrijpen dat de toekomst een illusie is, omdat het afhankelijk is van het heden en dat dit heden het enige is dat vormt wat er nog komt. We hebben de kans om continu te verbeteren en om niet achteruit te gaan.

“De toekomst kent vele namen. Voor de zwakkeren is hij onbereikbaar. Voor de bangeriken is hij onbekend. Voor de dapperen is hij een mogelijkheid.”

-Victor Hugo-

Op ons veertigste beginnen we te zien dat geluk niet afhankelijk is van iemand anders dan onszelf. We beginnen dan ook van het leven te verlangen wat we ook verdienen: we houden een beetje meer van onszelf, we zijn meer bescheiden en onze dromen zijn meer samenhangend. Dat betekent dat we onze grenzen begrijpen en genoeg fouten hebben gemaakt om te weten dat er altijd iets beters is.

Leg je niet neer bij herinneringen, maar maak nieuwe: het beste moet nog komen

Als we de puberteit en onze jeugd achter ons laten, hebben we misschien de neiging om de momenten uit het verleden steeds maar weer opnieuw te herbeleven. Herinneringen worden steeds frequenter als we ouder worden en dat is niet iets slechts. Het negatieve hieraan speelt pas als je erin blijft hangen, je je alleen de slechte dingen herinnert en “vandaag” vergeet.

We kunnen het hier en nu niet vergeten, want zoals we al hebben gezegd, dat is de enige plaats waar je de noodzakelijke principes voor morgen kunt ontwikkelen. Eveneens is het herinneren geen slechte zaak en dromen is dat ook niet. We hebben dromen nodig die ons hoop en leven geven. Maar we kunnen dromen ons niet laten verdwalen in onze eigen realiteit.

“Leef niet zesenvijftig keer in hetzelfde jaar en noem dit leven.”

-Robin Sharma-

Dromen

Het beste moet nog komen vanaf het moment dat je dit accepteert: een verleden dat dient als een handvat om jezelf te ondersteunen in het heden en een toekomst die onze nieuwsgierigheid vasthoudt, maar die ook onze voeten op de grond houdt.

Het beste moet nog komen. Er is altijd een sprankje mogelijkheid dat ons helpt om te groeien en niet vast te komen staan.


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.