Vier bepalende factoren voor agressie

Agressie is een diepgewortelde vorm van sociale interactie. Soms kan het echter voorkomen, niet alleen vanwege woede-uitlokkende factoren, maar ook vanwege omgevingsfactoren. Dit artikel gaat over de relatie tussen agressie en temperatuur, overbevolking en lawaai.
Vier bepalende factoren voor agressie

Laatste update: 31 januari, 2024

Geweld is een vorm van sociale interactie die gebaseerd is op agressie. Ondanks de negatieve connotaties blijft de waarheid dat geweld diep geworteld is in onze samenleving. Het is zelfs een vitaal radertje geweest in de ontwikkeling van de beschaving. Zou dit een aanwijzing kunnen zijn voor de reden waarom mensen zo tekeer gaan?

Agressie en geweld komen in mindere of meerdere mate bij alle mensen voor. Je hoeft alleen maar te kijken naar de enorme kijkcijfers voor het uitgebreide aanbod aan bloederige films.

Bovendien hebben alle bevolkingen de diensten van politie en leger nodig. Misschien komt dit omdat mensen impulsief zijn. Maar over het algemeen lijken we deze diensten meer nodig te hebben als preventieve maatregel. Met andere woorden, om te voorkomen dat situaties escaleren in geweld.

Soorten agressie

Sommige deskundigen definiëren agressie als gedrag dat een ander levend wezen schade toebrengt. Leonard Berkowitz voegde intentionaliteit toe aan deze definitie. Met andere woorden, hij beschouwde agressie als gedrag dat bedoeld is om een ander kwaad te berokkenen.

Het doel om een ander aan te vallen kan worden beschouwd als een doel op zich, waarbij het doel is dat het slachtoffer lijdt of dat de agressor iets bereikt via zijn agressie. In feite is dit de meest voorkomende vorm van agressie. Er zijn twee soorten die we hieronder beschrijven.

Affectieve agressie

In dit geval reageert de agressor emotioneel. Hun belangrijkste doel is om de ander kwaad te doen. Hun gedrag is meestal impulsief en niet voorbedacht.

Instrumentele agressie

Iemand voert dit soort agressie uit om andere doelen te bereiken. Deze kunnen uiteenlopend zijn. Het kan bijvoorbeeld te maken hebben met zelfverdediging, zodat de ander hem geen pijn doet. Het kan ook te maken hebben met materieel gewin, door het slachtoffer zijn geld te laten afgeven. Of om symbolische redenen, omdat de sociale kring van de agressor het zal zien als een teken van kracht.

Schreeuwend stel

Hoe ontstaat agressie?

Miller (1939) suggereerde dat agressie het resultaat is van frustratie, instinct of een onvermijdelijke ontlading van energie (Engelse link). Daarom zullen er gevallen zijn waarin mensen meer kans hebben om aangevallen te worden. Zo zijn er ook situaties waarin mensen meer geneigd zijn om aan te vallen.

Deze situaties hebben niets te maken met de agressors zelf of de mensen met wie ze geconfronteerd worden. In feite zijn de redenen omgevingsfactoren. Factoren zoals temperatuur of overbevolking kunnen er bijvoorbeeld toe leiden dat mensen steeds agressiever worden. Er zijn vier van deze determinanten. We zetten ze hieronder op een rij.

Nauwe situaties en overdracht van emoties

Zillman ontwikkelde de excitatie-overdracht theorie. Hij stelde voor dat emotionele activatie voorafgaand aan het moment dat de agressie veroorzaakt, bepaalt of de persoon ervoor kiest om aan te vallen of niet.

Zillman beweerde dat een persoon niet zomaar aanvalt vanwege niet-specifieke emotionele activatie en de cognitieve processen die worden gegenereerd met betrekking tot de onmiddellijke ervaring.

Hij suggereerde dat ze zouden kunnen aanvallen vanwege de effecten van een situatie uit het verleden. In feite stelt zijn theorie dat een deel van de activering van een eerdere emotie kan worden overgebracht naar elke nieuwe situatie.

Wanneer iemand een situatie verlaat die hem emotioneel activeerde, neemt die activering af. Uiteindelijk lijkt het helemaal te verdwijnen. Uiteindelijk lijkt het helemaal te verdwijnen. Maar hoewel de persoon die activering niet meer voelt, is de kans veel groter dat hij opnieuw zal aanvallen dan iemand die niet is geactiveerd.

Met andere woorden, er is een echo van de vorige situatie. Dit betekent dat ze vrij snel terugkeren naar hun vorige emotionele toestand. Om een voorbeeld te geven: stel dat iets je boos maakt. Deze emotionele activering wordt dan toegevoegd aan een eerdere activering van jou. Daarom zul je je uiteindelijk bozer voelen.

We moeten vermelden dat de vorige emotionele activatie niet negatief hoeft te zijn. Stel bijvoorbeeld dat je je net daarvoor extreem gelukkig voelde. Die activatie zal worden overgedragen op je daaropvolgende woedereactie. Daarom zul je je opnieuw bozer voelen. Bovendien suggereerde onderzoek dat mensen zelfs geactiveerd werden door lichaamsbeweging.

Temperatuur: hitte en agressie

We kennen allemaal uitdrukkingen als “een verhitte discussie hebben”. Het is gemakkelijk te zien hoe de relatie tussen hitte en agressie sociaal ingebakken is geraakt. Anderson stelde dat hitte een bron is van aversieve sensaties. Deze verhogen de kans op een agressieve reactie.

Anderson stelde echter ook dat dit net zo goed kan worden toegepast op lage temperaturen. Aan de andere kant stelt het negative-affect escape model van Baron en Bell (1976) voor dat het ongemak dat warmte veroorzaakt, in plaats van activering, verklaart waarom veel mensen de neiging hebben om agressief te zijn.

Deze theorie suggereert dat als iemand zich laag tot matig negatief beïnvloed voelt, hij zal aanvallen. Maar als ze zich sterk negatief beïnvloed voelen, zullen ze vluchten. Dit vermindert dus de kans op agressie.

Tot slot stelt het cognitieve neo-associatiemodel van agressie dat mensen bij onaangename temperaturen negatieve gedachten denken en agressief worden. Dit gebeurt ongeacht of er duidelijke oorzaken zijn voor de agressie.

Lawaai: een symptoom van stress en agressie

Lawaai is een andere reden waarom mensen agressief zijn. Sterker nog, deskundigen leggen een verband tussen hoge geluidsniveaus en lichamelijke en psychische aandoeningen, evenals stress en prestatieproblemen. Bovendien heeft lawaai de neiging om helpend gedrag te verminderen. Het versterkt ook agressief gedrag.

Auteurs als Geen en McCown (1984) voerden verschillende experimenten uit. Ze toonden aan dat mensen die blootgesteld werden aan hoge geluidsniveaus agressiever waren dan mensen in rustige omstandigheden.

Baron en Richardson (1993) noemen nog een andere variabele: controle. Zij bevestigen dat lawaai agressief gedrag verhoogt. Maar als mensen het gevoel hebben dat ze het lawaai kunnen beheersen, zijn ze minder agressief dan mensen die het gevoel hebben dat ze er niets aan kunnen doen.

Schreeuwende man

Overbevolking: controlemaatregelen

Deskundigen hebben de relatie tussen overbevolking en agressie niet helemaal bewezen. Ruback en Patnaik (1989) bestudeerden agressie in een overbevolkte omgeving. Ze concludeerden dat agressief gedrag niet volledig gemotiveerd werd door de afkeer van een individu voor een overbevolkte situatie.

Ze waren eigenlijk agressief omdat ze een gebrek aan controle voelden. In feite probeerden deze individuen controle te krijgen door vandalisme te plegen.

Experts suggereren dat overbevolking verband zou kunnen houden met psychologische processen zoals prestaties of geestelijke gezondheid. Ze zijn echter niet zeker over de relatie met agressie. Auteurs als Bagley (1970) beweren zelfs dat niet overbevolking het probleem veroorzaakt, maar andere elementen van de situatie.

Het lijkt erop dat er verschillende factoren zijn die mensen kunnen beïnvloeden om wel of niet aan te vallen. De vier elementen die we hier hebben genoemd, betekenen niet dat agressie zal plaatsvinden. Ze vergemakkelijken alleen het ontstaan ervan. Agressie ontstaat dus niet alleen omdat het 40 graden is. Maar die temperatuur vormt wel een risicofactor voor agressie.

Er zijn nog andere factoren die geweld in de hand werken. Dit kan het gedrag zijn van mensen met wie je omgaat, culturele determinanten zoals de cultuur van eer of emotionele beheersingsniveaus. Ook relevant zijn de processen met betrekking tot de socialisatie van geweld in jouw gemeenschap.


Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.


  • Enright, R. D., Freedman, S., y Rique, J., “The psychology of interpersonal forgiveness”, en Enright, R. D. y North, J. (eds.), Exploring forgivenessMadison, Wisconsin, University of Wisconsin Press, 1998, págs. 46-62.
  • McCullough, M. E. y Witvliet, C. V., “The psychology of forgiveness” en Snyder C. R. y Lopez S. J. (eds.), Handbook of positive psychologyLondon, Oxford University Press, 2002, págs. 446-458.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.