Ben je verslaafd aan onrust en angst?

Was je jeugd gevuld met stressvolle en verontrustende situaties? Zo ja, dan ben je een kandidaat om een verslaving aan onrust en angst te ontwikkelen.
Ben je verslaafd aan onrust en angst?
Gema Sánchez Cuevas

Beoordeeld en goedgekeurd door de psycholoog Gema Sánchez Cuevas.

Geschreven door Raquel Lemos Rodríguez

Laatste update: 27 december, 2022

Verveel je je in je relatie? Heb je de neiging tot zelfsabotage als alles goed gaat? Als je op deze vragen “ja” antwoordde, dan ben je misschien verslaafd aan onrust en angst. Je moet dus je familiegeschiedenis opnieuw bekijken om die te bevestigen of te verwerpen.

Veel mensen hebben de neiging het gezelschap van anderen op te zoeken die giftig zijn, omdat aardigere mensen hen vervelen. Deze tweedeling is helemaal niet absurd. Het antwoord heeft te maken met je vroege jeugd en je eerste relatiemodellen: je ouders. Je kunt blootgesteld geweest zijn aan veel gezinssituaties, zoals ontrouw, geschreeuw, stress, en eigenlijk veel drama.

Op een volkomen onbewuste manier verklaren het relatiemodel dat je had en je jeugdervaringen de reden waarom je naar sommige mensen kijkt en anderen afwijst als het gaat om de keuze van een levenspartner. Dus, wie zou je kiezen om mee te paren als je verslaafd bent aan stress en angst?

Op zoek naar onrust en angst

Verdrietig persoon

Als je aan verslaving aan stress en angst lijdt, kan dat komen omdat je ouders een nogal stormachtige relatie hadden. Op z’n minst kun je dat zo ervaren hebben. Wat duidelijk is, is dat je opgroeide rond veel drama.

Waarschijnlijk waren je ouders twee emotioneel onvolwassen mensen die niet beseften dat stress en angst de hele ruimte doortrokken en dat het iedereen eromheen beïnvloedde. Was je angstig omdat ze ruzie maakten? Probeerde een van hen je tegen de ander op te zetten? Vertoonden ze passief-agressieve houdingen over en weer?

Ondanks dit alles hou je van je ouders. Sterker nog, als een van hen zich misdroeg, zei de andere echtgenoot tegen je, bijvoorbeeld: “Je moet wel van papa houden, diep vanbinnen is hij een goed mens.” Dit is precies wat je als kind over liefde geleerd hebt: hou van iemand die net zo is.

Elke vorm van verslaving is slecht.”

Carl Gustav Jung

Het aanjaag-beloningsmechanisme

Als je geboren wordt in het soort gezin dat we hierboven beschreven, ontwikkel je hoogstwaarschijnlijk een aanjaag-beloningsmechanisme waarin angst, leed en adrenaline aanwezig zijn telkens als je ouders ruzie maken; hetzij als ze tegen elkaar schreeuwen, hetzij als er mishandeling is.

Daarentegen is er rust en kalmte als alles goed gaat. Dat leidt tot afscheiding van serotonine en dopamine waardoor je een verslaving aan angst ontwikkelt.

Verslaving aan onrust en angst – verveling

Het probleem met een verslaving aan onrust en angst is dat iedereen die van je houdt en je goed behandelt, uiteindelijk saai wordt. Zo denk je dat je niet echt van die persoon houdt en verlaat je hem of bedrieg je hem.

Dit is een vergissing. Weet je zeker dat je niet echt van hem of haar houdt? Want meestal hou je wel degelijk van die persoon. Het punt is dat je aardigheid niet met liefde identificeert en als saai ervaart.

Veel mensen met een verslaving aan onrust en angst associëren liefde met voortdurende adrenalinestoten, niet met rust en zelfs verveling. Daarom zijn ze vaak boos zonder reden, zijn ze ontrouw, en vinden ze elk excuus om adrenaline in hun relatie te brengen omdat ze ermee opgegroeid zijn.

Dit is ongetwijfeld een groot probleem. Vooral omdat het je ervan weerhoudt een gezonde relatie op te bouwen en je er goed bij te voelen. Maar hoewel het heel moeilijk lijkt om een verslaving aan angst te overwinnen, kun je het als je hulp zoekt.

Verslaving aan angst kan je ertoe brengen goede relaties te verlaten om andere te zoeken die je in een emotionele achtbaan storten.

Bewustwording

Huilende vrouw

Verslaving aan onrust en angst is slechts dat: een verslaving. Daarom zal bewustwording, het evalueren van de situatie vanuit andere perspectieven, en het raadplegen van een psycholoog je helpen te herkennen wanneer je in je eigen val trapt.

Als een persoon je verveelt en je je ervan bewust bent dat het een val is, zul je beter weten dan een overhaaste beslissing te nemen en de relatie te beëindigen. Je zult die persoon niet gemakkelijk ontvluchten of in de steek laten voor iemand anders die je helpt de adrenalinestoot, de stress en het ongemak te produceren die je denkt nodig te hebben.

Verslavingen zijn moeilijk te overwinnen maar niet onmogelijk. Veel mensen blijven in giftige relaties die hen duidelijk niet gelukkig maken. Relaties waarin leugens, ontrouw en manipulatie de gebruikelijke norm zijn en geen ruimte laten voor rust en vrede.

Het is normaal dat je deze verslaving ontwikkelt als je jeugd schrijnend was. Je kunt de schadelijke opvatting die je van liefde hebt echter met professionele hulp herprogrammeren.


Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.


  • Becoña Iglesias, E., & Cortés Tomás, M. (2016). Manual de adicciones para psicólogos especialistas en psicología clínica en formación.
  • Cuervo Martínez, Á. (2010). Pautas de crianza y desarrollo socioafectivo en la infancia. Diversitas: Perspectivas en psicología6(1).
  • Newman, K., Harrison, L., Dashiff, C., & Davies, S. (2008). Relaciones entre los tipos de padres y comportamientos de riesgo en la salud del adolescente: una revisión bibliográfica integrada. Rev. Latino-Am. Enfermagem16(1), 142-150.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.