Ben je bang om te zeggen wat je denkt? Het is tijd om te stoppen

Ben je bang om je mening te uiten? Wil je weten waarom het jou overkomt en hoe je het kunt overwinnen? In dit artikel leggen we het uit.
Ben je bang om te zeggen wat je denkt? Het is tijd om te stoppen

Laatste update: 16 november, 2023

Ben je bang om te zeggen wat je denkt? Zwijg je liever dan dat je je uitspreekt? Heb je het gevoel dat het iets is waar je maar niet overheen komt?

Geloof het of niet, maar deze angst komt vaak voor. Het hangt zelfs samen met een laag zelfbeeld, onzekerheid en een gebrek aan assertiviteit.

Hoe kun je het overwinnen? In dit artikel proberen we die vraag te beantwoorden. We geven je ook een aantal tips om te voorkomen dat deze angst een grote rol gaat spelen in je relaties met anderen.

Bang zijn om te zeggen wat je denkt

Bang zijn om te zeggen wat je denkt kan verschillende oorzaken hebben. Bijvoorbeeld een gebrek aan eigenwaarde, assertiviteit of zelfvertrouwen. We gaan de nadruk leggen op het gebrek aan assertiviteit. Dit is namelijk een van de belangrijkste angsten die een rol spelen bij de angst om je te uiten.

Nerveuze man

Gebrek aan assertiviteit?

Experts definieerden assertiviteit (Spaanse link) voor het eerst in de jaren 1940. Psycholoog Andrew Salter definieerde assertiviteit als het vermogen om persoonlijke meningen en wensen te uiten. Salter ontdekte in zijn onderzoek dat bijna iedereen in staat is om assertief te zijn. We ervaren echter niet allemaal dezelfde situaties.

Assertiviteit heeft veel te maken met de angst om te zeggen wat je denkt. Hoe assertiever je bent, hoe minder bang je bent om jezelf vrij te uiten. Salter stelde ook dat na verloop van tijd assertiviteit betekent dat je op een respectvolle, eerlijke en oprechte manier voor je rechten opkomt.

Het is echt bemoedigend dat je in staat bent om deze vaardigheid te ontwikkelen. Als je eraan werkt, zal je angst om te zeggen wat je denkt afnemen.

Professor Craig Malkin van Harvard University (VS) stelt een techniek voor om je te helpen assertiever te worden. Hij beweert dat je de volgende communicatiestructuur moet gebruiken:

“Ik voel A (gevoel), als je B (actie) doet. Ik zou me beter voelen als C (verzoek).”

Waarom gebeurt het?

Op dit moment zijn er verschillende verklaringen voor de oorzaken van angst om te zeggen wat je denkt. Hier zijn enkele van de meestvoorkomende:

Je hebt het gevoel dat je wordt afgewezen

Vaak zeg je niet wat je denkt uit angst voor afwijzing. De Universiteit van Michigan (VS) heeft een onderzoek (Engelse link) uitgevoerd waaruit bleek dat je lichaam dezelfde chemische stoffen aanmaakt wanneer je sociaal wordt afgewezen als wanneer iemand je slaat. Inderdaad, afwijzing doet echt pijn.

De realiteit is dat als je lang op deze weg doorgaat, je jezelf niet meer zult zijn. Dat komt omdat je niet afhankelijk moet zijn van de mening of goedkeuring van anderen om gelukkig te zijn. Daarom is het echt belangrijk om aan je eigenwaarde en assertiviteit te werken.

Je gelooft dat wat je denkt geen waarde heeft

Een andere mogelijke oorzaak achter deze angst is de (valse) overtuiging dat wat je denkt geen waarde heeft. Of dat je gedachten niets nuttigs of belangrijks bijdragen. Voor een deel heeft dit ook te maken met eigenwaarde en zelfvertrouwen.

Natuurlijk zullen je bijdragen soms niets nieuws zijn. Ze kunnen ook niet bijzonder “relevant” zijn. Je moet ze echter niet onderschatten of bagatelliseren. Want wat jij denkt heeft altijd waarde. Het is ook altijd uniek.

Je denkt dat je jezelf voor gek zult zetten

De angst om te zeggen wat je denkt kan ook voortkomen uit de angst om jezelf voor gek te zetten. Dat komt omdat je sterk gelooft (ten onrechte) dat je dat zult doen.

Het gevoel belachelijk te worden is een tweesnijdend zwaard. Aan de ene kant voorkomt het dat een situatie je schaadt. Maar aan de andere kant kan het verlammend werken. Dit is vooral relevant als je verlegen en onzeker bent.

Bovendien verhindert een gevoel van verlamming je om nieuwe uitdagingen aan te gaan en jezelf te zijn. Daarom ben je extra voorzichtig om jezelf niet voor schut te zetten.

Wat je zou moeten doen, is jezelf afvragen wat jezelf voor schut zetten eigenlijk zou betekenen. En bovendien, wat zou er gebeuren als je dat deed? Zou het echt zo ernstig zijn? Dit is een goede oefening in reflectie. Het is een trucje dat relativerend en de-dramatiserend werkt.

In feite zorgt het er uiteindelijk voor dat je ziet dat niets wat er zou kunnen gebeuren uiteindelijk zo erg zou kunnen zijn. Zelfs jezelf niet voor gek zetten!

“Er is moed voor nodig om jezelf voor gek te zetten.”

Charlie Chaplin

Hoe je kunt stoppen met bang zijn om te zeggen wat je denkt

Kun je stoppen met bang zijn om te zeggen wat je denkt? Natuurlijk kun je dat! Hoewel iedereen het op zijn eigen manier zal bereiken, zijn hier enkele algemene richtlijnen om eraan te beginnen:

  • Begin met makkelijke situaties. Je kunt beginnen door te zeggen wat je denkt met de mensen bij wie je je het meest zelfverzekerd voelt. Houd het ook bij onderwerpen die niet te gevoelig liggen of waarschijnlijk conflicten zullen veroorzaken. Beetje bij beetje zul je moeilijkere situaties aankunnen.
  • Vertrouw op jezelf. Het klinkt gemakkelijk, nietwaar? Maar je weet dat het dat niet is. Daarom is het iets waar je beetje bij beetje aan moet werken. Bijvoorbeeld met psychotherapie. Zelfvertrouwen is de sleutel tot het verminderen van de angst om voor je mening uit te komen.
  • Analyseer hoe je je voelt. Nadat je in makkelijke situaties hebt geprobeerd te zeggen wat je denkt (geleidelijk oplopend in moeilijkheidsgraad), vraag jezelf dan af hoe je je voelde en schrijf het op. Door na te denken over die emoties leer je jezelf beter kennen. Bovendien zul je eventuele angsten kunnen opsporen bij het uiten van wat je denkt.
Vrienden maken plezier

De weg naar jezelf zijn

Het overwinnen van de angst om voor je mening uit te komen is een open deur naar het pad van jezelf zijn.

Je eigen mening uiten is een teken van integriteit. Het maakt je zelfs aantrekkelijker. Dat komt omdat het je een air van oprechtheid geeft. De sleutel is om te werken aan je assertiviteit. Daarnaast moet je duidelijk maken dat jouw bijdragen altijd belangrijk zijn.

Als je echt iets waardevols wilt bijdragen, moet je logischerwijs niet per se alles zeggen wat in je opkomt. In feite moet je een kritische mening vormen over de situatie en goed nadenken over wat je zegt. Bovendien moet je altijd letten op de taal die je gebruikt.

“Het is niet erg als je me niet aardig vindt. Niet iedereen heeft een goede smaak.”

-Anoniem-

Het gaat er niet om dat je te openhartig bent en alles eruit flapt. In feite gaat het bij assertiviteit om het vermogen om op een respectvolle manier eerlijk te zijn. Er zijn veel manieren om dit te doen.

Onthoud echter altijd dat de manier waarop je jezelf uit extreem belangrijk is. Dat is omdat het invloed heeft op de manier waarop de persoon uiteindelijk op je boodschap reageert.


Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.


  • Castanyer, O. (1996). La asertividad. Expresión de una sana autoestima. Bilbao: Descleé de Brouwer, pp: 348.
  • Goleman, D. (2006). Inteligencia social, Barcelona, Kairós.
  • Naranjo Pereira, María Luisa (2008). Relaciones interpersonales adecuadas mediante una comunicación y conducta asertivas. Revista Electrónica “Actualidades Investigativas en Educación”, 8 (1), 1-27. [Fecha de Consulta 25 de Julio de 2021]. ISSN:. Disponible en: https://www.redalyc.org/articulo.oa?id=44780111
  • Romi Arellano, M.J. (2003). Cuando digo no, me siento culpable. Nuevas ediciones de bolsillo.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.