Anuptafobie: de irrationele angst om vrijgezel te zijn

Heb je wel eens gehoord van anuptafobie? In dit artikel leggen we uit wat de oorzaken en gevolgen ervan zijn en hoe het ons leven kan beïnvloeden.
Anuptafobie: de irrationele angst om vrijgezel te zijn
Elena Sanz

Geschreven en geverifieerd door de psycholoog Elena Sanz.

Laatste update: 11 september, 2023

Het leven als een stel kan prachtig, verrijkend en bevredigend zijn. We genieten er allemaal van geliefd te zijn, een levenspartner te hebben en emotionele steun te krijgen. Toch weten we ook dat een koppel niet voor iedereen geschikt is en dat eenzaamheid soms de beste optie is. Maar voor degenen die lijden aan anuptafobie is het niet hebben van een partner gewoonweg niet aanvaardbaar. Vrijgezel zijn is dan ook een ramp die ze koste wat kost proberen te vermijden.

Deze mensen zullen alles doen om ervoor te zorgen dat ze niet in de steek gelaten worden of dat hun relatie niet eindigt. Als ze op enig moment single zijn, zullen ze iedereen aan de haak slaan die ook maar de geringste blijk geeft van beschikbaarheid. In feite gaan ze, zonder zich daarvan bewust te zijn, op in een door angst ingegeven dynamiek.

Anuptafobie

Anuptafobie is het etiket dat gegeven wordt aan de irrationele angst om zonder partner te zitten of single te blijven. Het is de intense angst voor eenzaamheid en voor het niet romantisch verbonden zijn met een ander mens. Het wordt beschouwd als een fobie omdat de angst onevenredig en extreem beperkend is.

Met andere woorden, het is geen simpel verlangen om een relatie te hebben. Integendeel, voor een lijder aan anuptafobie is single zijn synoniem met mislukking, leegte en ongelukkig zijn. Deze opvatting leidt ertoe dat lijders een reeks opvallende en ongezonde handelingen verrichten.

Tekenen van anuptafobie

  • Patiënten houden schadelijke en onbevredigende relaties in stand om eenzaamheid te vermijden. Ze verdragen misbruik en herhaalde ontrouw en vinden zichzelf levend met partners die hen helemaal niet bevredigen. In feite doen ze alles om een relatie in stand te houden.
  • Voor hen is het hebben van een relatie een obsessie of een verplichting. Daarom hebben ze vrijwel geen normen in hun romantische bezigheden. Ze kunnen bijvoorbeeld besluiten een relatie aan te gaan uitsluitend om redenen van fysieke aantrekkelijkheid of alleen omdat de toekomstige partner instemt met een relatie. Daarnaast stellen ze geen criteria op en zoeken niet naar de nodige affiniteit of compatibiliteit.
  • Ze zien iedereen die ze ontmoeten als een toekomstige partner om hen te bevrijden van de dramatische toestand van single zijn. Deze mensen hebben dus de neiging zich te intens en snel te willen binden, en willen de relatie formaliseren zonder zelfs maar te weten of die levensvatbaar zal zijn. Sterker nog, kort nadat ze iemand ontmoet hebben, hebben ze de neiging te beweren dat ze verliefd zijn.
  • Ze gaan de ene relatie na de andere aan en hebben vaak elke maand een andere partner. Hun doel is gewoon een relatie te hebben omwille van de relatie, zo graag willen ze ontsnappen aan het etiket van single zijn.
Nadenkende man
Een laag zelfbeeld kan een van de oorzaken zijn van de angst om single te zijn.

De oorzaken van anuptafobie

Er zijn verschillende oorzaken en factoren die verklaren waarom anuptafobie optreedt. Hier leggen we de belangrijkste uit:

1. Peer pressure

Anuptafobie komt veel vaker (Engelse link) voor bij personen boven de 30 jaar. We kunnen inderdaad niet voorbijgaan aan het feit dat er een sterke sociale druk bestaat om tegen een bepaalde leeftijd een relatie te formaliseren, te trouwen en een gezin te stichten. Deze normen, die ons praktisch vanaf onze kindertijd worden ingeprent, kunnen voor sommigen echter een kwelling en een last worden.

Als iedereen in de omgeving aandringt op het vinden van een partner, wordt single zijn gezien als een toestand van gebrek of mislukking. Als gevolg daarvan krijgen degenen die geen relatie hebben een negatief etiket opgeplakt. Daardoor voelen ze zich vaak overweldigd en verontrust.

Op de een of andere manier nemen ze het idee over dat een volwaardig en goed leven alleen mogelijk is binnen een romantische relatie. Ze verwerpen de andere soorten liefde die ervaren kunnen worden en weigeren andere opties te overwegen dan deel uit te maken van een stel.

2. Lage eigenwaarde

Dit is een cruciale factor omdat iemand met een lage eigenwaarde externe validatie nodig heeft om zich belangrijk en adequaat te voelen. Door deel uit te maken van een stel krijgen ze dus erkenning , genegenheid en waarde die ze in hun eentje niet voelen.

Aan de andere kant, als ze single zijn, verliezen ze al deze elementen en voelen zich opnieuw ontoereikend. In feite opent zich een grote leegte in hun leven die ze moeilijk aankunnen.

3. Emotionele afhankelijkheid

Een individu met anuptafobie lijdt tot op zekere hoogte aan emotionele afhankelijkheid. Ze maken hun welzijn ondergeschikt aan de emotionele banden die ze met een partner kunnen aanknopen.

Deze afhankelijkheid heeft meestal zijn oorsprong in een jeugd waarin ze geen onvoorwaardelijke liefde ontvingen. Daarom raakten ze eraan gewend te hunkeren naar genegenheid en nu vrezen ze ten zeerste die te verliezen.

Het komt ook vaak voor dat emotionele afhankelijkheid optreedt bij personen die tijdens hun jeugd overbeschermd werden en leerden dat ze anderen nodig hadden om te leven. Ze ontwikkelden het idee dat ze niet voor zichzelf konden zorgen. Daarom doemt op volwassen leeftijd eenzaamheid op als een overweldigende uitdaging.

4. Slechte sociale vaardigheden

Ten slotte kan anuptafobie verergeren als de lijder een tekort aan sociale vaardigheden heeft of een grote gevoeligheid voor afwijzing (Engelse link). Het hebben van een te kleine of gesloten sociale kring, extreem verlegen zijn, of moeite hebben met relateren kan ertoe leiden dat ze in grotere mate bang zijn om alleen te zijn.

worried woman
Emotionele afhankelijkheid is meestal aanwezig bij anuptafobie.

Behandeling van anuptafobie

Zoals bij elke andere aandoening zijn er gradaties van anuptafobie. Sommige mensen kunnen zelfs echte terreur ervaren, niet alleen in de vorm van gedachten en zorgen, maar ook door het lijden aan fysiologische symptomen. Zo kan de gedachte aan single zijn, of daadwerkelijk single zijn, onder andere snelle hartslag, zweten en dyspneu (benauwdheid) veroorzaken.

Daarnaast wordt het leven van iemand met anuptafobie sterk beïnvloed en beperkt, hetzij door in ongezonde relaties te blijven, hetzij door de grote behoefte te voelen om zich koste wat het kost te binden.

Dus, als je je identificeert met een van de bovenstaande punten, zorg er dan voor dat je psychologische steun zoekt. Het zal je helpen aan je irrationele angsten te werken en je vrijheid terug te winnen.


Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.


  • Ammara, S., & Jameel, R. (2022). Rejection Sensitivity and Anuptaphobia in Unmarried Women: The Moderating Role of Social Support. Journal of Professional & Applied Psychology3(2), 195-207.
  • Watson, J., & Nesdale, D. (2012). Rejection sensitivity, social withdrawal, and loneliness in young adults. Journal of Applied Social Psychology42(8), 1984-2005.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.