Angst beïnvloedt de kwaliteit van relaties

Wanneer angst een derde deelnemer wordt in een relatie, verschijnt er leed. De communicatiestijl verandert, ruzies, prikkelbaarheid en zelfs emotionele kilte verschijnen. We moeten op dit soort indicatoren letten.
Angst beïnvloedt de kwaliteit van relaties
Valeria Sabater

Geschreven en geverifieerd door de psycholoog Valeria Sabater.

Laatste update: 20 oktober, 2022

Angst beïnvloedt de kwaliteit van relaties. Bovendien heeft het de neiging dat te doen op een manier waarvan we ons niet bewust zijn. In feite werkt het bijna als een onzichtbare stoomwals die alles verplettert: humor, aanmoediging, verlangen, en zelfs ons vermogen om contact te maken met anderen.

De angstige geest neemt de wereld waar, denkt en voelt in de ‘waakstand’. Hij wordt bijna altijd geleid door dreiging, wantrouwen en angst.

Daniel Defoe, de schrijver van boeken als Robinson Crusoe en Moll Flanders, zei dat het gewicht van de angst in de mens evenredig is aan het kwaad dat hij in zijn omgeving genereert. Helaas is het niet alleen een psychologische toestand die lijden veroorzaakt voor degenen die het ervaren. Sterker nog, de impact ervan overstijgt het individu zelf en vertroebelt hun werkelijkheid op oneindig veel manieren.

Zo worden bijvoorbeeld de werkprestaties verminderd. Bovendien verandert de communicatie, waarbij de meest ongunstige emoties achterblijven, zoals verdriet, woede, angst, nervositeit, enz. Dit alles zorgt ervoor dat de manier waarop we anderen aanspreken varieert. In feite worden we minder geduldig. Erger nog, er is vaak wantrouwen en een gebrek aan begrip voor anderen.

Uiteraard hangt de manier waarop angst relaties beïnvloedt af van de mate waarin de lijder het ervaart.

We ervaren allemaal wel eens stress en voelen ons op bepaalde dagen angstiger dan normaal. Sommigen van ons lijden echter onbewust jarenlang aan een gegeneraliseerde angststoornis (GAD) of andere stoornissen waarbij angst aanwezig is.

In deze laatste gevallen ervaart de patiënt altijd meerdere problemen en moeilijkheden.

Verdrietige man

Angst beïnvloedt de kwaliteit van relaties

Angst beïnvloedt de kwaliteit van relaties en kan dat op vele manieren doen. Hoewel elk geval uniek is en elke ervaring uitzonderlijk, is er altijd een reeks herhaalde patronen.

Sommige mensen gaan jaren door zonder een diagnose te krijgen. Daardoor bouwen ze emotionele relaties op vol ongelukkigheid.

Soms zijn ze zich ervan bewust dat er iets aan de hand is. Er is een plotselinge verandering in hun gedrag, communicatie en zelfs hun gezondheid of levensstijl. In deze laatste situaties is het gemakkelijker voor hen om het probleem aan te wijzen. Het is ook een moment waarop ze de grootst mogelijke steun nodig hebben.

Laten we hieronder uitzoeken hoe angst de kwaliteit van relaties beïnvloedt.

Hoe angst zich manifesteert in een relatie

Er zijn verschillende studies die de impact van deze psychologische stoornis op een relatie verklaren. Een ervan werd uitgevoerd door de Temple University in Philadelphia, Verenigde Staten Deze studie (Engelse link). analyseerde de situatie van 33 paren waarbij een lid van elk van hen leed aan een angststoornis. De studie vond aanwijzingen voor:

  • Een hoge mate van emotionele pijn. Niet alleen de lijder voelt dit, maar ook zijn partner.
  • Een schuldgevoel. Als er thuis iets mis is of als er een probleem is in de relatie, legt de persoon met de angst de verantwoordelijkheid op zijn eigen schouders.
  • Prikkelbaarheid en stemmingswisselingen. Er kunnen bijvoorbeeld momenten zijn waarop een grotere behoefte aan nabijheid wordt ervaren. Daarentegen is er op andere momenten sprake van emotionele kilte.
  • Constante ruzies. Die scheppen vaak afstand.
  • Angst veroorzaakt gevoelens van voortdurende dreiging. Daardoor gaat de geest bepaalde prikkels verkeerd en destructief interpreteren. Zo kunnen stiltes, bepaalde gebaren en woorden ervoor zorgen dat de lijder waarneemt dat zijn partner zich ongemakkelijk voelt en minachting of een gebrek aan liefde voor hem voelt. In feite is het een manier om meer leed aan de situatie toe te voegen.

Mensen met angststoornissen zijn vaker alleenstaand en hebben een hoger scheidingspercentage (Priest, 2013).

Stel maakt ruzie

Angst kan emotionele afhankelijkheid genereren

Een belangrijke manier waarop angst de kwaliteit van onze relaties beïnvloedt, is door het opbouwen van banden gebaseerd op afhankelijkheid. Dit komt veel voor bij patiënten die lijden aan een gegeneraliseerde angststoornis. Hier zijn de gedrags- en psychologische patronen die angstige patiënten kenmerken:

  • Mensen met GAD (gegeneraliseerde angststoornis) hebben een werkelijk intense behoefte aan nabijheid. Ze zoeken voortdurend naar genegenheid, geborgenheid en rust. Hierdoor bouwen ze echt codependent banden op waarin ze zich helaas nooit bevredigd voelen. Bovendien kunnen hun partners niet in al hun behoeften voorzien en dat wekt nog meer frustratie en angst op.
  • Deze mensen worden gekenmerkt door overdenken. Ze visualiseren voor elke situatie de meest ongunstige mogelijkheden. Bijvoorbeeld bedrogen worden of niet geliefd zijn omdat ze zich zo en zo gedragen, enz.
  • Wat ze het meest vrezen is afwijzing en ze hebben onmiddellijke versterking nodig. Als ze bijvoorbeeld een bericht naar hun partner sturen, verwachten ze een onmiddellijke reactie. Wanneer ze een verzoek doen, verwachten ze dat de ander hen onmiddellijk helpt. Als dit niet gebeurt, voelen ze zich bang en wantrouwig.

Angst kan leiden tot vermijding

Sommige mensen vermijden relaties als een copingstrategie om met hun angst om te gaan. Het betekent dat ze negatieve emoties zoals teleurstelling of frustratie kunnen vermijden door hun gevoelens niet te openbaren, zich niet open te stellen, of zich niet kwetsbaar op te stellen.

Deze mensen worden vaak gezien als koud, emotioneel niet beschikbaar, zonder empathie (Engelse link), of zelfs afstandelijk. Ze verlangen echter juist naar nabijheid.

Uit een onderzoek (Engelse link) bleek dat mensen met een sociale angststoornis minder vaak steun kregen van hun romantische partners en in hun relaties steunden.

Kortom, zoals je ziet, beïnvloedt angst de kwaliteit van relaties. Hetzelfde gebeurt met andere aandoeningen, zoals depressie of een ander type geestesziekte. In deze omstandigheden zijn begrip, nabijheid en steun nodig om de getroffen persoon ervan te overtuigen gespecialiseerde hulp te vragen.


Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.


  • Hardee, J. T. (2003). An overview of empathy. The Permanente Journal7(4), 51.
  • Porter, E., & Chambless, D. L. (2017). Social anxiety and social support in romantic relationships. Behavior therapy48(3), 335-348.
  • Meek, W. (2022, 6 de junio). How anxiety affectsrelationships. Verywellmind. https://www.verywellmind.com/how-anxiety-can-cause-relationship-problems-1393090
  • Priest, J. B. (2013). Anxiety disorders and the quality of relationships with friends, relatives, and romantic partners. Journal of clinical psychology69(1), 78-88.
  • Talia I. Zaider , Richard G. Heimberg Anxiety Disorders and Intimate Relationships: A Study of Daily Processes in Couples. Journal of Abnormal Psychologie. 2010 Feb; 119(1): 163–173. doi: 10.1037/a0018473

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.