Als ze je (te lang) laten wachten, laat dan los

Als ze je (te lang) laten wachten, laat dan los

Laatste update: 01 september, 2017

Relaties zijn niet bedoeld om (eindeloos) uit te stellen, en emoties evenmin. Dus als iemand je in het keurslijf van zijn of haar verlangen probeert te kneden, wees dan geen willoze bonk klei. Kom in opstand, en verdedig jouw eigen, unieke vorm. Smeken om liefde is niet gezond, want zoals we allemaal wel weten, betekenen waardering en affectie vrij weinig als wìj daar steeds (eerst) om moeten vragen. Als een (potentiële) partner je (telkens) laat wachten, dan heb jij de keus, en misschien zelfs het recht, om op te stappen, het heft in handen te nemen, en hem te laten gaan.

Waarom? Omdat liefde onmiddellijk is, en niet iets dat almaar opgeschort kan, mag of hoort te worden. Als je jezelf ootmoedig onderwerpt aan het idee dat iemands egoïsme uiteindelijk zal transformeren tot dankbaarheid en genegenheid, dan verspil je, eigenlijk, je tijd.

Wanneer je wérkelijk van iemand houdt, dan heb je hem namelijk – elke dag opnieuw – lief, en dus niet naar willekeur, of alleen in geval van een goed humeur. Een boel mensen zetten hun emotionele welzijn  – in een ongelukkige, innerlijke wending – op het spel, of in de koelkast. Zo blijven ze, passief en onderdanig, wachten op de plek waar anderen ze achter, en ‘in het midden’, hebben gelaten.

Uiteraard komt het in een relatie voor dat één, of béide partners, een moment, of zelfs een periode, van authentieke bezinning behoeven, om hun prioriteiten en gevoelens helder(der) te krijgen – maar dat is een heel ander thema, en níet waar wij in dit artikel voor waarschuwen.

Wachten

Gun jezelf prioriteit, kies ervoor om gelukkig te zijn

Jezelf voorrang verlenen, en een voorkeursbehandeling bieden, is bovenal een kwestie van daarvoor dúrven kiezen. Want wanneer je subjectieve belevingswereld ontaardt in een met mijnen bezaaid strijdveld tussen je eigen verlangens en andermans verwachtingen (ván jou), dan val je vroeg of laat in een bodemloze emotionele put.

Je verdient het om naar geluisterd, en gekoesterd te worden. Je verdient het om de hoofdrolspeler te zijn ín, en ván, jouw existentieel-biografische film , geprojecteerd op een doek, of achter- en ondergrond, van onvoorwaardelijke eigenliefde, die – idealiter – gedurig bloeit en groeit, ongeacht de meningen en sentimenten van anderen.

Als je NEE wilt zeggen, dan heb je daartoe het recht. Net als wanneer je hardop duidelijk wenst te maken: GENOEG IS GENOEG. En als je weigert nog langer te onderhandelen over de uitgangspunten van jullie relatie – omdat jouw integere noden en behoeften steeds in het geding komen – dan valt dat ook te billijken.

Red jezelf van je geconditioneerde impulsen; laat je niet in de luren leggen door valse beloften, waardoor je – telkens weer – in de wachtkamer wordt gezet. Want wanneer je zuivere verlangens en relationele rechten worden weggehoond, of stelselmatig worden genegeerd, dan is die hoge prijs het betalen gewoon niet waard. Zweer het ouderwetse idee dat in de oorlog en in de liefde alles geoorloofd zou zijn, af. Je goed voelen is níet gebonden aan de genade of gratie van een ander. Het is joúw vonnis, en verantwoordelijkheid.

Wachten

Het voornaamste avontuur is van jezelf leren houden

Voor jezelf kiezen is een beslissing die je het grootste geluk garandeert. Om je hierin te helpen, hebben we dit proces, deze ontwikkeling, ingedeeld in een aantal bijzonder bruikbare hints, die je je zo regelmatig mogelijk dient te her-inneren:

Omring jezelf met mensen die iets aan je leven toévoegen, in plaats van je leeg te plukken

De mensen die je – van binnenuit – doen oplichten, verblijden, in beroering en beweging brengen, en altijd rekening met je houden, zíj zijn jouw tijd, aandacht en energie waard. In staat zijn om afscheid te nemen van de relaties die je lijdensweg verlengen, of in stand houden, is een primaire pijler van emotionele gezondheid, die eenieder zou moeten hér- en érkennen.

Authentieke mensen = authentieke relaties

We neigen ertoe om (het model van) onze vervlogen relaties te kopiëren-en-plakken op onze vers verschijnende relaties. We conformeren ons aan monotone, onbevredigende relaties uit angst voor onzekerheid, emotionele armoede, en gemis. Maar mensen passen niet altijd (meer) bij wie we (nu) zijn, of bij wat we nodig hebben – en vice versa. Gedecideerd gedag zeggen tegen de verlammende inwendige vrees, tegen het uit schrik stagneren, zal je helpen in het onbeschroomd hervatten van de zoektocht naar zinvolle, voldoening schenkende relaties.

Wachten

Affirmeer je inherente krachten, en zorg zo beter voor jezelf

Om gelukkig te zijn, moet je een fiere reis naar binnen maken, en werken aan je meest basale eigenschappen, aan je intrinsieke karakter. Wanneer we ons door iets of iemand laten onderdrukken, of laten belemmeren in onze groei, dan riskeren we de realisatie van onze unieke talenten, graven we onszelf in een diep, donker gat, en verzwakken we onszelf nog vòòrdat we onze potentie überhaupt serieus getest hebben.

Als je innerlijk de juiste balans weet te vinden – en creëren – dan zal positieve verandering je vanzelf subtiel verrassen. Zó heilzaam en natuurlijk zal de lucht van jouw leven, en in jouw psychologische longen, dan opklaren. Dáárom is het extra belangrijk om de liefde voor jezelf hoog in het vaandel te houden. Niet alleen wanneer dat spontaan opkomt, of eenvoudig voelt, maar dés te meer wanneer je je gevangen, of lamlendig waant. Open je ogen, en kom voor jezelf op, wat er ook gebeurt. Dát is een essentiële vaardigheid, voor het bestendig bereiken van intrinsieke harmonie.


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.