Maak van iemand geen prioriteit als jij voor hem slechts een optie bent

Maak van iemand geen prioriteit als jij voor hem slechts een optie bent

Laatste update: 02 december, 2016

We zouden alleen de mensen moeten waarderen die ons als prioriteit zien, niet degenen die ons behandelen als een optie. Het is moeilijk om dit te doen, voornamelijk omdat we vaak hoop houden dat hun egoïsme verandert in waardering en wederzijdse interesse.

Wat we echter aan het doen zijn, is het uitlenen van ons welzijn aan de hand van de wil van anderen, waarbij we het bewijs en onze eigen emotionele behoeften negeren; levend als gevangenen van het egoïsme van anderen.

We vernielen ons heden door vast te blijven houden aan de hoop op veranderingen die nooit komen, vaak vanwege de herinnering aan een verleden zonder toekomst.

We moeten in staat zijn om te beseffen dat iets in onze relaties niet naar behoren werkt. Als mensen veranderen we en naargelang de tijd verstrijkt, kan de dynamiek van onze relaties met anderen eveneens veranderen.

Vlinders

Zij die leren mettertijd

Er is een tekst die is opgedragen aan verschillende auteurs (onder anderen Borges en Shakespeare) en die op geweldige wijze weerspiegelt wat we gedurende het leven leren. Het is een goede oefening om de tekst zin voor zin te analyseren en te zien wat hij betekent en hoe we hem kunnen gebruiken om onze relaties te begrijpen en te verbeteren.

Mettertijd leerde ik het subtiele verschil tussen het vastpakken van iemands hand en het vastbinden van een ziel.

Mettertijd leerde ik dat liefde niet hetzelfde is als op iemand vertrouwen en dat gezelschap niet hetzelfde is als veiligheid.

Mettertijd … begon ik te begrijpen dat kusjes geen contracten, giften of beloften zijn.

Mettertijd leerde ik dat met iemand zijn omdat hij jou een goede toekomst biedt, betekent dat je vroeg of laat zult willen terugkeren naar je verleden.

Man en Vrouw

Mettertijd … leer je dat trouwen alleen maar omdat dit ‘wordt aangemoedigd’ een duidelijk teken is dat je huwelijk zal falen. 

Mettertijd besefte ik dat alleen hij die van je kan houden met al je gebreken, zonder te proberen je te veranderen, je al het geluk kan geven dat je wil. 

Mettertijd besef je dat als je je alleen maar aan iemands zijde begeeft zodat hij je kan vergezellen in jouw eenzaamheid, het onvermijdelijk is dat je hem uiteindelijk niet nog eens zult willen zien.

Mettertijd besef je dat echte vrienden veel meer waard zijn dan welke hoeveelheid geld dan ook.

Vriendschap

Mettertijd begreep ik dat echte vrienden op één hand kunnen worden geteld en dat iemand die niet voor zijn vrienden wil vechten vroeg of laat alleen omringd zal zijn door nepvrienden.

Mettertijd leerde ik dat de woorden die worden uitgesproken op een moment van boosheid de persoon die ze uitsprak nog voor de rest van zijn leven kunnen pijnigen.

Mettertijd leerde ik dat iedereen om vergeving vraagt, maar dat alleen grootse zielen vergeven…

Mettertijd besefte ik dat als je een vriend echt veel pijn doet, de vriendschap waarschijnlijk nooit meer hetzelfde zal zijn.

Mettertijd besef je dat hoewel je gelukkig bent met je vrienden, je op een dag zult huilen om degenen die je loslaat.

Klimmen

Mettertijd besef je dat elke ervaring met elke persoon uniek is.

Mettertijd besef je dat iemand die een ander vernedert of omlaag haalt vroeg of laat onder dubbel zo veel vernedering of minachting zal lijden.

 Mettertijd leerde ik om met de dag te leven, omdat de dag van morgen te onzeker is om op te bouwen.

Mettertijd besefte ik dat het forceren van dingen ervoor zal zorgen dat dingen eindigen op een manier die je niet verwachtte.

Mettertijd besef je dat het beste eigenlijk niet de toekomst was, maar de tijd dat je precies op dat moment leefde.

Mettertijd zul je zien dat hoewel je gelukkig bent met al die mensen die bij je zijn, je verschrikkelijk zult verlangen naar degenen die gisteren bij jou waren, maar nu weg zijn.

Mettertijd leerde ik dat vergeven of verontschuldigen, zeggen dat je van iemand houdt, dat je iemand mist of nodig hebt, zeggen dat je vrienden wilt zijn… terwijl je aan een graf staat… geen zin meer heeft…

Maar helaas… helaas begrijpen we dit alleen mettertijd.

Schommel

De waarheid is dat voor bepaalde dingen, de tijd onze grote leraar is, door middel waarvan we fouten uit het verleden, onze verwachtingen en onze eisen aan anderen en onszelf aanschouwen en waarderen.

Nu betekent dit niet dat de tijd alles duidelijk maakt of heelt. Wij zijn degenen die moeten onderhandelen over onze gevoelens, die het persoonlijke kwaad dat vanuit het egoïsme van anderen opstaat moeten aanpakken.

Dit betekent dat we ons mannetje moeten staan op dat moment, zonder anderen van ons te laten profiteren uit angst voor afwijzing of confrontatie. Dit is wat we assertiviteit noemen en het vormt een van de belangrijkste pijlers voor het opbouwen van onze eigenwaarde en persoonlijke identiteit.

Paraplu's

Leer om afwezig te zijn voor degenen die jouw aanwezigheid niet waarderen

We zijn ons hier misschien wel van bewust, maar op het moment van de waarheid confronteren we de sociale druk niet. Het is zelfs normaal dat een uitbuitende situatie onze autonomie en onze wil volledig overneemt.

Door assertief te zijn en onze meningen en gevoelens op te leggen, kunnen we leren om ons leven terug in eigen handen te nemen. Aangezien het onmogelijk is om een nieuw leven te creëren dat vrij is van dit soort risico’s, is het het beste om te bedenken welke situaties mogelijk gevaarlijk voor ons kunnen zijn en te kijken hoe we hiermee kunnen omgaan zonder agressief of passief gedrag te vertonen (we moeten onszelf dus in gedachten trainen).

Kubus

Wanneer er zich dan een oneerlijke situatie voordoet en we merken dat iemand van ons probeert te profiteren of uit egoïsme alleen zijn eigen wil laat gelden, zullen we in staat zijn om dat wat we geleerd hebben in de praktijk te brengen.

Op deze manier anticiperen we op problemen en komen we tot het besef dat relaties gebaseerd zouden moeten zijn op wederkerigheid en niet op de afname van onze identiteit en zelfverzekerdheid omdat anderen hier beter van worden.

Het is belangrijk dat we leren om NEE te zeggen, om onze aanwezigheid te laten gelden. En om in onszelf een bondgenoot te vinden die ons kan helpen omgaan met relaties die gebaseerd zijn op ongelijkheid en het egoïsme van mensen die alleen maar aan zichzelf denken.


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.