ADHD bij volwassenen

ADHD is een van de meest besproken onderwerpen in de psychologie. Hoewel het veel bestudeerd is bij kinderen, is er niet zoveel onderzoek gedaan naar de stoornis bij volwassenen. We gaan dit onderwerp onderzoeken.
ADHD bij volwassenen
Sara González Juárez

Geschreven en geverifieerd door de psycholoog Sara González Juárez.

Laatste update: 12 mei, 2023

De aandachtstekortstoornis met hyperactiviteit bij volwassenen (ADHD) is een stoornis die vaak vergeten wordt; vooral als de symptomen van impulsiviteit in de adolescentiefase afnemen. In tegenstelling tot wat een paar jaar geleden werd aangenomen, verdwijnt deze neurodivergentie echter niet, maar neemt ze een andere vorm aan in het volwassen leven.

Anderzijds komt het voor dat iemand als volwassene de diagnose ADHD krijgt. In deze gevallen heeft de lijder niet alleen een kindertijd doorgemaakt die gekenmerkt werd door de symptomen ervan, maar zijn deze met de leeftijd veranderd.

In feite zijn ze op volwassen leeftijd in de regel minder opvallend. Dit komt ofwel door de rijping van de prefrontale cortex, ofwel omdat ze hebben geleerd om een aantal effectieve compensatiestrategieën toe te passen.

In dit artikel gaan we aandachtstekortstoornis met hyperactiviteit bij volwassenen onderzoeken en geven we enkele aanbevelingen om er na de adolescentie mee te leven.

Het verschil tussen ADHD bij volwassenen en kinderen

Niet alle mensen vertonen dezelfde symptomen van ADHD. Sterker nog, binnen deze neurodivergentie zijn verschillende subgroepen. De centrale symptomen ervan zijn echter onoplettendheid, impulsiviteit en overmatige zenuwactivatie. Bij kinderen veroorzaken ze vaak problemen op school (bijvoorbeeld slechte schoolprestaties) en in sociale relaties.

Maar hoe manifesteert ADHD zich in het volwassen leven? In de regel ontwikkelt de volwassen lijder mechanismen die hem helpen regelmaat en matiging aan te wenden bij de meest opvallende symptomen, zoals impulsiviteit. Dit betekent dat ze min of meer in staat zijn normaal te functioneren in het dagelijks leven. Toch kunnen ze nog steeds bepaalde moeilijkheden ondervinden.

Gefrustreerde vrouw
Een lage frustratietolerantie is een van de symptomen van ADHD bij volwassenen.

Symptomen van ADHD bij volwassenen

Volwassenen met ADHD vertonen meestal moeilijkheden op een of meer gebieden van hun dagelijks leven. Zoals we eerder vermeldden, kunnen ze in de meeste gevallen hun uitingen van impulsiviteit en hyperactiviteit matigen. Ze worstelen echter vaak met aandachtsproblemen.

De laatste jaren wordt ADHD gezien als een neurodivergentie in plaats van een stoornis. In feite wordt het meer beschouwd als een alternatieve hersenfunctie.

Volgens een studie (Engelse link) gepubliceerd in het INFAD Journal of Psychology manifesteert de stoornis zich met subtiele en indirecte signalen.

Tekenen van ADHD bij volwassenen

  • Als de lijder zich gemotiveerd voelt, concentreren ze zich beter. Dit komt hun werkgeheugen ten goede.
  • Soms hebben ze moeite om taken af te maken, vooral die vervelend zijn en aanhoudende aandacht vereisen.
  • Ze worstelen met impulscontrole. Het kan soms zelfs leiden tot asociaal of gevaarlijk gedrag.
  • Ze vertonen slecht tijdbeheer en organisatie van hun activiteiten, Bovendien hebben ze de neiging te laat te komen of uitstelgedrag te vertonen.
  • Ze vinden het moeilijk om te converseren en kunnen de draad van het gesprek kwijtraken. Of ze kunnen voortdurend onderbreken of ongeorganiseerd en verstrooid spreken.
  • Ze hebben een lage tolerantie voor frustratie en uitgestelde beloning. Dit probleem hangt samen met impulsiviteit, hoewel het zich niet op dezelfde manier manifesteert als in de kindertijd. Ze vinden het ook moeilijk om de gevolgen van hun daden te berekenen.
  • Ze ervaren hun levenskwaliteit als slecht. Dit wordt beschreven in een onderzoek (Spaanse link) dat is uitgevoerd naar de kwaliteit van leven van jongvolwassenen met ADHD. Daarin wordt beweerd dat degenen die in hun jeugd geen diagnose en behandeling kregen negatieve gevolgen ondervinden voor hun dagelijkse prestaties en succes. Het wordt verergerd bij personen die lijden aan comorbide stoornissen, zoals depressie.

Omgaan met ADHD op volwassen leeftijd

Overleven in een normatieve, hectische wereld die meer dan 100 procent van onze energie vraagt, is veel moeilijker voor wie aan ADHD lijdt. Om beter mee te kunnen, kunnen ze bepaalde trucs in hun dagelijks leven toepassen. Bijvoorbeeld:

  • Kalenders en apps gebruiken om zichzelf te organiseren.
  • Kleine kortetermijndoelen stellen. Bijvoorbeeld het maken van takenlijstjes. Die werken als versterking voor de lijder, omdat ze de taken van de lijst kunnen afstrepen als ze ze uitvoeren.
  • Het verhogen van hun aantal pauzes. Als de taak te vervelend is, moeten ze werken in periodes van 15-20 minuten, met vijf minuten rust tussendoor.
  • Zichzelf niet overbelasten. Ze moeten zich bewust zijn van hun grenzen en de tijd die ze hebben. Bij voorkeur zouden ze slechts een paar dagelijkse doelen moeten vervullen in plaats van overweldigd te raken en uiteindelijk niets te bereiken.
  • Hun werkruimte schoon houden en essentiële zaken in het zicht hebben. Bijvoorbeeld huissleutels, autosleutels en portemonnee op dezelfde plaats laten liggen, allemaal bij elkaar.
  • Manieren vinden om zichzelf te motiveren. Bijvoorbeeld het uitvoeren van activiteiten die ze leuk vinden. In feite elk detail dat het organiseren van hun dag en het voltooien van taken draaglijker maakt.
  • Bewegen, gezond eten en goed slapen. Door voor deze drie aspecten te zorgen, zullen ze zich beter voelen en meer mentale energie hebben om hun aandacht te beheersen of ondoordacht gedrag af te remmen. De Revista Habanera de Ciencias Médicas (Spaanse link) benadrukt lichamelijke activiteit als een voordeel voor de levenskwaliteit van de ADHD-patiënt.

Psychologische hulp

Het bovenstaande advies zal geen onmiddellijk effect hebben op hun prestaties, maar het zal een goede basis leggen voor al het andere. Natuurlijk moeten ze, als dat nodig is, een psycholoog bezoeken.

Veel volwassenen hebben namelijk baat bij therapie en sommigen hebben vaak ondersteunende medicatie. Daarom, als je aan ADHD lijdt of vermoedt dat je het zou kunnen hebben, aarzel dan niet om een professional te raadplegen.

Man staart naar zijn mobiel
Volwassenen met dit soort neurodivergentie hebben moeite met het voltooien van taken.

ADHD bij volwassenen: perspectieven en uitdagingen

De wereld van vandaag is hectisch, tegenstrijdig en vol prikkels die onze aandacht opeisen. Hoewel het waar is dat ADHD een heterogeen ziektebeeld is dat beperkt is tot de neurobiologie van het individu, heeft het ook een sterke psychosociale component, zoals vermeld in een artikel (Spaanse link) dat gepubliceerd is in het tijdschrift Revista Médica Clínica Las Condes.

Het stigma van neurodivergentie en psychische stoornissen houdt niet op bij de spot op het schoolplein. Sterker nog, zonder een samenleving die opgeleid is in rechtvaardigheid en in het belang van geestelijke gezondheid, heersen depressie, misdaad en isolement, naast andere problemen.

Bovendien is de toegang tot fatsoenlijke geestelijke gezondheidszorg een hangende kwestie in bijna de hele wereld. Een artikel (Spaanse link) in het tijdschrift Contextos noemt in dit verband het belang van zelfkennis en de hulp van professionals die op de hoogte zijn van ADHD-kennis.

Ten slotte blijft de vraag waar het alternatieve functioneren van de hersenen ophoudt en een stoornis begint. Het is een vraag die al vele jaren wordt gesteld. Gelukkig neemt tegenwoordig het ableïsme met betrekking tot ADHD af. We moeten echter blijven werken als we een verenigde, open en tolerante samenleving willen bereiken.


Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.


  • Carrasco-Chaparro, X. (2022). Sobre el trastorno por déficit de atención e hiperactividad: consolidaciones, actualizaciones y perspectivas. Revista Médica Clínica Las Condes33(5), 440-449.
  • Roselló, B., Berenguer, C., & Baixauli, I. (2019). La inhibición, el autocontrol emocional, la memoria de trabajo y la supervisión¿ predicen las manifestaciones típicas de adultos con TDAH?. Revista INFAD de Psicología. International Journal of Developmental and Educational Psychology.2(1), 181-192.
  • Mazurkiewicz Rodríguez, H. J., & Marcano, B. (2021). Calidad de vida en adultos jóvenes con TDAH diagnosticados en la adultez: revisión Sistemática. Actualidades en Psicología35(130), 97-113.
  • Llarena, I. N. (2022). El Trastorno de Déficit de Atención e Hiperactividad-(T) DAH-desde una mirada anticapacitista. (Con) textos: revista d’antropologia i investigació social, (11), 133-139.
  • Castillo-Paredes, A., Montalva Valenzuela, F., & Nanjarí Miranda, R. (2021). Actividad Física, Ejercicio Físico y Calidad de Vida en niños y adolescentes con Trastorno por déficit de atención y/o hiperactividad. Revista Habanera de Ciencias Médicas20(5).

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.