Aardingstechnieken om angst te verminderen

Het beste van aarden is de eenvoud. Je kunt het bijna altijd en overal doen en het is een geweldig hulpmiddel om angstgevoelens te verminderen.
Aardingstechnieken om angst te verminderen

Laatste update: 01 november, 2020

Aardingstechnieken zijn zeer eenvoudige ontspanningsoefeningen. Ze zijn vooral goed als je veel stress of angstgevoelens hebt. Zoals de naam al doet vermoeden, omvat de oefening het verbinden met de aarde op een letterlijke en figuurlijke manier.

Deze methode helpt spanning te verminderen, maar kan ook geschikt zijn in tijden dat je verwarring, angst of verdriet ervaart en er geen duidelijke gebeurtenis is, zoals gevaar of verlies, om de emoties te verklaren.

Een studie uitgevoerd door onderzoekers van de Universiteit van Californië (Engelse link) ondersteunt de voordelen van aarden en aardingstechnieken.

Fysiek gezien vermindert aarden ontstekingen, versterkt het het immuunsysteem en verbetert het een gevoel van vitaliteit en welzijn. Klinkt best goed, toch? Laten we zonder verder oponthoud eens kijken waar dit allemaal over gaat.

”Er is een centrum van rust binnenin dat gekend en vastgehouden moet worden. Als je die kern kwijtraakt, heb je spanning en begin je uit elkaar te vallen. Deze kern heeft geen locatie, maar er zijn fysieke regio’s aan gekoppeld.”

-Joseph Campbell-

Aardingstechnieken om angst te verminderen

De klassieke aardingsoefening

Het is belangrijk om te vermelden dat er verschillende versies van aarden zijn, maar het ‘origineel’ houdt een directe ontmoeting met de natuur in. Als je je rustiger voelt als je langs het strand of door het bos loopt, ben je spontaan aan het aarden.

Aarden, of gronden, is geen mysterieus ritueel met ingewikkelde regels. Het draait allemaal om zelf helemaal op te gaan in een natuurlijke omgeving.

Om deze eenvoudige oefening te doen, begin je met het uittrekken van je sokken en schoenen. Loop dan ergens heen waar er gras is, of zand of rotsen. Het is natuurlijk belangrijk om ervoor te zorgen dat je niet ergens loopt waar je je voeten zou kunnen bezeren.

Het enige wat je hoeft te doen is tien minuten te lopen zonder te stoppen. Concentreer je op de sensaties die je ervaart op de zolen van je voeten. Probeer langzaam te ademen. Doe deze oefening het liefst buitenshuis, want dat levert de meeste voordelen op.

Wat zijn de voordelen van deze eenvoudige oefening? Volgens studies over dit onderwerp werkt het directe contact van je huid met de aarde (Engelse link) ontspannend. bovendien is het lopen over een oneffen ondergrond een soort natuurlijke massage. Voorstanders zijn van mening dat deze oefening je helpt terug te keren naar je kern.

Alternatieve aardingstechnieken

Zoals we hierboven vermeldden, is er meer dan één versie van deze oefening. Een andere populaire versie is een soort van ‘mindfulness-versie’. Hier gaat het ook om blootsvoets te zijn, maar hier begin je met ergens in een stoel te gaan zitten waar je je voeten stevig op de grond kunt zetten. Begin normaal te ademen. Verhoog je inademing en uitademing beetje bij beetje.

Na een paar minuten in deze houding, wanneer je voelt dat je ademhaling diep en gelijkmatig is, richt je al je aandacht op je voetzolen. Probeer alle sensaties op te merken: de textuur van de vloer, de temperatuur van je voeten, enzovoort.

Drie minuten bewust zijn van je voeten en je ademhaling is voldoende. Door al die focus en concentratie naar je voeten te brengen, plant je je stevig in het hier en nu. Het is alsof je haakjes om je angstgevoelens hebt gezet en jezelf de gelegenheid hebt gegeven om even een pauze te nemen. Deze oefening kan kort zijn, maar daarna zul je je beter voelen.

Met je blote voeten op de grond om te aarden

Een derde versie

Er is een andere versie van aarden waarbij ook mindfulness betrokken is. Veel mensen noemen het de 5-4-3-2-1 aardingstechniek. Het is een eenvoudige oefening die perfect is voor als je je overweldigd voelt of dat je de dingen niet meer onder controle hebt.

Begin met een paar keer diep ademhalen. Noem vervolgens vijf dingen die je om je heen kunt zien. Het kan van alles zijn, er zijn geen foute antwoorden.

Sluit vervolgens je ogen en erken vier dingen om je heen die je aan kunt raken. Onderken vervolgens drie dingen die je kunt horen, twee dingen die je kunt ruiken en één ding dat je kunt proeven. Neem bij elk ding de tijd. Dat is alles!

Deze mini-therapiesessie is perfect om je terug te brengen naar de aarde en het huidige moment. Angst ontstaat je geest projecteert in een toekomst die hij als bedreigend beschouwt. Deze en soortgelijke oefeningen, brengen je terug naar het moment en verdrijven onrust en een racende geest.

Zoals je kunt zien, zijn alle drie de aardingstechnieken heel eenvoudig. Daarom kun je ze overal doen, wanneer je maar wilt. Geen van deze aardingstechnieken duurt erg lang, maar ze kunnen een wereld van verschil maken in je stemming. Probeer vandaag nog één van deze technieken! Wellicht ook interessant voor jou

Wandelen in de natuur heeft fascinerende effecten op de hersenen
Verken je geest
Lees het op Verken je geest
Wandelen in de natuur heeft fascinerende effecten op de hersenen

Je hoeft geen deskundige te zijn om te weten dat in contact komen met de natuur een geweldige manier is om een stressvolle geest te ontspannen. Wan...


Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.


  • Figueras, T. (2013). Grounding: concepto y usos en danza movimiento terapia (DMT)


De inhoud van Verken Je Geest is uitsluitend bedoeld voor informatieve en educatieve doeleinden. Deze informatie vervangt niet de diagnose, het advies of de behandeling van een professional. Bij twijfel kun je het beste een betrouwbare specialist raadplegen.