Holotropisch Ademwerk voor welzijn

Beoefenaars van Holotropisch Ademwerk geloven dat deze techniek het mogelijk maakt om diepe niveaus van bewustzijn te bereiken. Wat is Holotropisch Ademwerk precies en wat zegt de wetenschap erover? Ontdek het hier!
Holotropisch Ademwerk voor welzijn

Laatste update: 09 september, 2020

Holotropisch Ademwerk (handelsmerk: Holotropic Breathwork) is een ervaringsgerichte psychotherapie-techniek. Experiëntiële psychotherapie is een aanpak om met mentaal gezonde mensen te werken. Het idee is om patiënten een ervaring te geven die hen helpt hun zelfbewustzijn te vergroten en te weten hoe ze moeten omgaan met situaties uit het echte leven.

Het is belangrijk op te merken dat experiëntiële psychotherapie zijn oorsprong vindt in de zogenaamde transpersoonlijke psychologie. Dit laatste maakt deel uit van de humanistische psychologie, een tak die ontstond in de jaren ’60. Concreet werd Holotropisch Ademwerk gecreëerd door de Tsjechische psychiater Stanislav Grof.

Het belangrijkste doel van Holotropisch Ademwerk is om een hoger bewustzijnsniveau te bereiken. Experts stellen namelijk dat de ervaring vergelijkbaar is met de effecten van psychofarmaca, die worden gebruikt door sjamanen of bepaalde spirituele gidsen. Het verschil is echter dat je deze toestand bereikt door je ademhaling en het doel is therapeutisch.

Holotropisch Ademwerk voor welzijn

Wat is Holotropisch Ademwerk?

Holotropisch Ademwerk is een techniek waarbij opzettelijke en gecontroleerde hyperventilatie bij betrokken is. Het doel, zoals we hierboven vermeldden, is om een staat van veranderd en uitgebreid bewustzijn te bereiken.

Het uiteindelijke doel is echter om jezelf beter te leren kennen en te genieten van de vermeende psychotherapeutische voordelen die voorstanders aan de techniek toeschrijven.

Hyperventilatie bestaat uit sneller en dieper ademen dan normaal. Als je normaal ademt, adem je zuurstof in en adem je kooldioxide (CO2) uit.

De versnelde, diepe ademhaling die optreedt tijdens hyperventilatie verhoogt het zuurstofvolume in je lichaam en verlaagt het kooldioxidegehalte. Onder normale omstandigheden zou deze verandering angst, gevoelloosheid en flauwvallen veroorzaken.

Holotropisch Ademwerk is het beoefenen van geïnduceerde en gereguleerde hyperventilatie. Over het algemeen kun je dit soort ademhaling alleen onder gecontroleerde omstandigheden beoefenen, meestal in een groep.

Anders kun je ongewenste problemen veroorzaken, zoals paniekaanvallen. Deskundigen raden de techniek daarom niet aan bij patiënten met hypertensie, aandoeningen van de luchtwegen, neurologische problemen of psychologische problemen.

De techniek

De eerste stap die je moet nemen, is alles over de techniek te leren. Je moet de ins en outs leren, wat je ervan kunt verwachten en ook de voorzorgsmaatregelen die je moet nemen. Holotropische ademwerk-sessies zijn vaak erg lang. Ze duren meestal langer dan vier uur.

Je dient deze techniek op een comfortabele en rustige plek te beoefenen. Begin met blootsvoets de ruimte binnen te gaan en ga dan op een mat liggen. Beoefenaars hebben ontspannende muziek opstaan. De muziek mag tijdens de sessie ook niet worden onderbroken. Als je eenmaal op je gemak bent, begin dan rustig te ademen.

Met je ogen gesloten of afgedekt met een oogmasker, begin je de gecontroleerde hyperventilatie. Je moet tijdens deze oefening snel ademen. Iemand moet dit sturen. Soms wisselen deelnemers af met het zijn van de ‘ademhalers’ en degene die de oefening leidt.

Als de sessie voorbij is, kleurt elke deelnemer een mandala of maakt een symbolische tekening van wat ze op dat moment voelen. Vervolgens deelt iedereen zijn individuele ervaring.

Een mandala kleuren is onderdeel van deze oefening

De voordelen van Holotropisch Ademwerk

Zoals we hierboven vermeldden, is het doel van Holotropisch Ademwerk om een veranderde staat van bewustzijn te bereiken door middel van hyperventilatie. Het basisidee is dat je met deze techniek de diepste niveaus van de psyche kunt bereiken. Als gevolg hiervan krijg je toegang tot onbewuste informatie die voor jou erg waardevol kan zijn.

De voorstanders beweren dat het een manier is om onderdrukte herinneringen te herstellen. Tijdens de oefening herinner je je misschien vergeten mensen, situaties, emoties of percepties.

Deze informatie is belangrijk omdat je hersenen het op een gegeven moment hebben geblokkeerd. De enige manier om deze informatie te herstellen, is door je geest en je bewustzijn te verruimen.

Onderzoek (link in het Engels) suggereert dat Holotropisch Ademwerk veel voordelen heeft, voornamelijk wat ontspanning en emotioneel evenwicht betreft. Tot nu toe is er echter geen bewijs dat het een veranderde staat van bewustzijn produceert of je in staat stelt je onderbewustzijn te verkennen. Niettemin beweren degenen die het beoefenen dat dit wel mogelijk is.


Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.


  • Corporalidad, R. H. (2014). Respiración Holotrópica y Corporalidad: Una Marca Transversal. Journal of Transpersonal Research©, 6(1), 95-102.


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.