Jezelf loskoppelen van de wereld

maart 13, 2019

Jezelf loskoppelen van de wereld is een van de sleutels tot geluk. Soms vraagt het leven namelijk veel ​​te veel van ons. De maatschappij wil niet dat we goed zijn in wat we doen, het wil dat we de beste zijn. Wat we hebben, bepaalt wie we zijn.

Als we veel geld, een groot huis, een mooie auto en een geweldig lichaam hebben, zijn we veel meer waard. De maatschappij heeft zeer hoge verwachtingen.

Dit is waarom we af en toe moeten zien te ontsnappen. Zo nu en dan een poosje ontsnappen stelt ons in staat om dat gewicht van onze schouders te nemen en ons tempo te vertragen. Het probleem is echter dat het helaas niet altijd even makkelijk is om jezelf los te koppelen van de wereld.

De verwachtingen die de samenleving van ons heeft zijn onrealistisch en onevenredig. Ze zijn het resultaat van een steeds zelfzuchtigere en consumptie-gerichte maatschappij, waarin het enige dat er echt toe lijkt te doen, ons vermogen om te produceren is.

Als we meer produceren, zijn we meer waard. Als we echter minder produceren, zijn we per definitie ook minder waard. Het is in feite echt zo simpel.

Geef me een ogenblik

Hoe vaak hebben we anderen wel niet gevraagd om ons even een ogenblikje de tijd te geven? Tientallen, misschien wel honderden keren! Er worden zoveel eisen aan ons gesteld dat we soms ‘genoeg’ moeten zeggen en even de tijd moeten nemen om te ademen.

Je moet jezelf loskoppelen van de wereld. Dit kan echter heel moeilijk zijn. Je vader zegt iets tegen je, dan je moeder, vrienden, collega’s, klasgenoten enzovoort. De media bombarderen ons ook constant met informatie.

In onze moderne wereld worden we van ’s ochtends vroeg tot’ s avonds laat door eindeloze activiteiten verteerd. We hebben niet veel tijd of energie over om na te denken over de basisoorzaken van ons geluk of lijden.”

-Matthieu Ricard-

Man met zijn hoofd in de wolken

Alles is informatie en bijna al deze informatie vereist onze aandacht. Doe dit. Doe dat. Koop deze mobiele telefoon om gelukkig te zijn. Koop deze parfum als je aantrekkelijk wilt zijn. Zorg ervoor dat je deze auto hebt om je belangrijk te voelen. Als je niet nummer één bent, ben je niemand.

Televisiereclames zitten altijd vol met leuke huizen. Ook de personages in tv-programma’s hebben meestal enorme huizen en zijn vrijwel altijd allemaal erg gelukkig. Alles lijkt hen mee te zitten. Beetje bij beetje beginnen we te geloven dat dit is hoe het werkt.

De sociale media staan ook vol valse informatie. Mensen uploaden alleen wat ze willen dat je ziet, de afbeeldingen die ze je willen laten zien. Die afbeeldingen zijn meestal zo perfect mogelijk. We geloven uiteindelijk dat iedereen een sprookjesachtig leven leidt behalve wij.

Bovendien vergelijken we onszelf met hen, waardoor ons zelfbeeld alleen maar negatiever wordt. Als je de sociale media niet gezond kunt gebruiken, is het misschien geen slecht idee om jezelf er een tijdje van los te koppelen.

Jezelf loskoppelen van de wereld: iets dat noodzakelijk is

Jezelf loskoppelen van de wereld is zeer noodzakelijk. Bovendien is het van fundamenteel belang om een gezonde geest te hebben. We hebben minstens een uur per dag voor onszelf nodig.

Gedurende deze tijd zouden we onszelf volledig moeten loskoppelen en ons even nergens zorgen over moeten maken. We kunnen dit momentje voor onszelf nemen wanneer we ’s avonds thuiskomen van ons werk of in de middag.

Ga op de bank zitten of maak een wandeling. Richt je op het huidige moment. Observeer alles om je heen zonder erover te oordelen. Als je bijvoorbeeld naar buiten gaat en een auto ziet, probeer dan niet gelijk te denken in termen van mooi of lelijk. Als je mensen ziet, beoordeel hen dan niet op hun uiterlijke schoonheid. Observeer gewoon.

Waarom is het belangrijk om niet te oordelen? Oordelen houdt in dat we positieve of negatieve beoordelingen maken. Deze beoordelingen produceren emotionele toestanden die in intensiteit kunnen variëren.

Het is echter heel belangrijk om ons emotionele evenwicht te bewaren. En als we voortdurend bezig zijn met het vellen van oordelen, is het heel moeilijk om innerlijke rust te ervaren.

Onze geest heeft rust nodig. Op het moment zijn we als een woeste oceaan met torenhoge golven. We moeten echter leren om een rustige zee te zijn. Als we gemoedsrust hebben, zullen we in staat zijn anders met het leven om te gaan. Bovendien zal het ons helpen te beseffen dat die externe eisen kunstmatig zijn.

Meisje ruikt aan zonnebloem

In ieder van ons

Jon Kabat-Zinn vertelt ons dat we negatieve gedachten hebben die ons eigen lijden veroorzaken. Wanneer we de tijd nemen om naar binnen te kijken, zullen we beseffen dat, zoals Dr. Kabat-Zinn zegt, we echt zeer negatieve gedachten hebben.

We zullen ons echter uiteindelijk ook realiseren dat de meeste van deze gedachten voortkomen uit sociale eisen die eigenlijk geen enkele betekenis hebben.

Jezelf loskoppelen van de wereld, als je dat probeert en contact begint te maken met je innerlijke zelf, zul je je bewust worden van het belang van zelfkennis. Je zult je realiseren dat geluk niet te vinden is in onrealistische doelen, maar dat het in plaats daarvan in ieder van ons aanwezig is.