7 lessen van Carrie Bradshaw

7 lessen van Carrie Bradshaw

Laatste update: 01 januari, 2018

Veel mensen zeggen dat “er niets gaat boven jong zijn”. Je geniet van de zon, zonder je zorgen te maken over zonnebrandcrème; je eerste kus bezorgt je slapeloze nachten en eindeloze dromen; je hart gaat sneller kloppen, elke keer wanneer je een tekstbericht krijgt, omdat je je afvraagt of hij of zij het is – een eerste liefde plaatst je in de zevende hemel en geeft je het gevoel alsof je de enige persoon in het universum bent.

Dan herinneren we ons de dagen die we huilend doorbrachten, omdat we geen sms-je terug kregen; de onoverkomelijke mate van stress tijdens de examens; het vechten met je moeder over welke kleren je wel en niet kunt dragen; het proberen erachter te komen wie je was, terwijl iedereen al zo zeker zichzelf leek.

Meisje in Bed

Nadat je 30 wordt, is leven geen explosie. Het is kunst in beweging.

Carrie Bradshaw beweert in de beroemde serie “Sex and the City” dat je echte jeugd begint op je 30e. Je vrienden zijn diegenen die je hebt gekozen en de anderen zijn al weggevallen; en het niet ontvangen van een antwoord van een jongen die je leuk vindt, verandert in een “Wat doen jullie vandaag, meiden?” of een “Zijn probleem…” Hier zijn een paar van haar meer “transcendentale” lessen:

1. Wanneer je stopt met uitgaan om “te scoren”, maar meer gaat om plezier te hebben, zul je zien dat er interessantere dingen beginnen te gebeuren

Jezelf er interessant uit laten zien, zodat de een of andere vent naar je toe zal komen? Ha, yeah right. Zodra je de 30 voorbij bent, weet je al hoe interessant je bent (niet dat je niet interessant was om mee te beginnen, maar je begint het eindelijk te geloven). Dus als je initiatief neemt en begint te praten met een man, doe je dat niet op een manier die wanhoop uitstraalt, maar wel op een manier die vertrouwen en de simpele wens voor een goed gesprek uitstraalt, want hé, de nacht is jong!

2. Schrijven is therapeutisch

Carrie is een beetje neurotisch (ze blijft maar piekeren), maar die werveling van ideeën blijkt nuttig als ze met haar computer bezig is. Het lijkt een beetje onpersoonlijk -een vrouw met een scherm- maar het is haar belangrijkste moment voor reflectie en vrede.

Carrie Bradshaw met Laptop

Elke keer wanneer er iets met haar gebeurt, probeert ze er gebruik van te maken, door middel van haar schrijven. Maar ze zorgt ervoor dat het niet op de een of andere manier exemplarisch lijkt voor hoe je met dingen moet omgaan. Ze schrijft over wat er gebeurt om te proberen een relatie te leggen met de vrouwen die elke week haar beroemde column lezen.

Op papier of op een scherm lijkt niets zo chaotisch als het echt is. En wanneer het is geschreven met volledige oprechtheid en zonder verborgen ideologieën, leg je automatisch een verbinding met de lezers. Hierdoor leert ze ons dat je kwetsbaar en menselijk kan zijn -je kunt een enorme puinhoop zijn- en op hetzelfde moment kun je fantastisch zijn.

3. Hoge hakken maken je niet mooi, hoe je ze draagt maakt je mooi

Carrie’s fascinatie voor “haar Manolo’s” kan puur oppervlakkig en materialistisch lijken, maar het is veel meer dan dat. De schoenen zijn een metafoor voor haar leven.

“Het punt is: soms is het echt moeilijk om in de schoenen van een single vrouw te staan. Daarom hebben we af en toe een echt speciaal paar nodig, om de wandeling een beetje leuker te maken.”

-Carrie Bradshaw-

Carrie Bradshaw past schoenen

Ze zegt dat single zijn niet gemakkelijk is, dus moet je proberen om het leuk te maken en om afstand te nemen van drama. Het aantrekken van goede schoenen is een goed idee, omdat alleenstaande vrouwen een lange weg in hun eentje lopen; ze moeten zich goed over zichzelf voelen.

Maar het is nutteloos om een fortuin te besteden aan schoenen, als je niet denkt dat ze geweldig voor je zijn en bij je leven passen.

Dus, loop rechtop en voel je sterk; misschien heb je geen man aan je zijde om je te ondersteunen als je valt, maar alleenstaande vrouwen zouden hun eigen manier van rechtop op hun benen staan moeten vinden, zonder hulp van iemand. Voor Carrie zijn “haar Manolo’s” niet alleen een luxe – ze zijn een manier van denken dat de op handen zijnde reis iets is wat ze in haar eentje kan overwinnen, met weinig inspanning. Maar wel met stijl, natuurlijk.

4. De zoektocht naar liefde is een lange, moeilijke reis, maar aan het einde is het de moeite waard

Ze doet niet alsof wanneer ze verliefd is of wanneer ze ontroostbaar is. Ze gebruikt geen strategieën en zoekt niet naar sluipweggetjes; ze maakt fouten en ze is impulsief, maar ze gelooft in de magie van de liefde. Ze is op zoek naar het soort liefde dat niet gekozen, maar gevoeld wordt en waarmee je besluit om tot het einde te blijven, met al je verstand en heel je hart. Ze is een moedige vrouw die zich niet tevreden stelt met de eerste jongen die verliefd op haar wordt, als ze niet denkt dat ze zijn gevoelens kan beantwoorden. Voor haar is liefde jezelf kunnen zijn. Het is het gevoel vervuld te zijn, alleen door het geven van liefde en het er niets voor terug verwachten.

Carrie Bradshaw en Mr. Big

“Ik ben iemand die op zoek is naar liefde. Echte liefde. Belachelijke, lastige, veeleisende, we-kunnen-niet-zonder-elkaar-leven-liefde.”

-Carrie Bradshaw-

5. Goede vrienden nemen de pijn van het leven weg en de liefde blijft voor altijd

De feiten tonen aan dat vrienden helende krachten hebben en goede vrienden zijn een weerspiegeling van waar we onbewust waarde aan hechten – ze zijn ons alter ego, gezien vanaf de buitenkant. Soms vechten vrienden, soms worden ze afstandelijk, maar een goede vriend is het beste medicijn voor wanneer je ziel triest is.

“Ze zeggen dat niets eeuwig duurt; dromen veranderen, trends komen en gaan, maar vriendschappen gaan nooit uit de mode.”

-Carrie Bradshaw-

6. Probeer niet om jezelf te veranderen of je passie te verstikken om te proberen om er ‘geschikt’ uit te zien voor een man

Wanneer Mr. Big (de bijnaam van de grote liefde van Carrie in de serie) op het punt staat met iemand anders te trouwen, is Carrie gevuld met twijfel. Ze praat met haar vrienden over de mogelijkheid dat ze te ingewikkeld is en dat ze een anders, eenvoudiger soort meisje zou moeten zijn om uiteindelijk te kunnen trouwen. Dat is wanneer Carrie besluit om haar relatie met Mr. Big echt te analyseren, in een poging om een aantal antwoorden te krijgen. Ze gaat naar zijn verlovingsfeest om hem de vraag direct te stellen. Zijn antwoord is vaag, maar Carrie bereikt een soort van conclusie met zijn onuitgesproken uitleg en draait zich om, om in vrede weg te lopen. Ze ziet een ruiter met een paard dat hij probeert te bedwingen, maar het paard is wild en lijkt ontstemd bij de gedachte getemd te worden.

Carrie Bradshaw en Paard

“Misschien zijn sommige vrouwen niet bedoeld om getemd te worden. Misschien moeten ze gewoon los rondlopen tot ze iemand vinden die net zo wild is als zij om mee te rennen.”

-Candance Bushnell, Sex and the City-

7. Je relaties met andere mensen zijn spannend, maar de spannendste die je kan hebben is de relatie met jezelf

Lachende Carrie Bradshaw

Aan het eind van de serie komen we aan bij een moment waardoor we alle voorafgaande seizoenen begrijpen. Carrie Bradshaw is een vrouw op zoek naar liefde, maar bovenal een vrouw op zoek naar zichzelf Wellicht ook interessant voor jou

5 lessen die je sterker zullen maken
Verken je geest
Lees het op Verken je geest
5 lessen die je sterker zullen maken

Lees de volgende levenslessen. Deze lessen moeten binnen handbereik gehouden worden door iedereen die sterker, productiever en bewuster wil zijn.