Ik ben een hoogsensitief persoon (HSP)

Ik ben een hoogsensitief persoon (HSP)

Laatste update: 01 augustus, 2016

Ik ben een hoogsensitief persoonIk kan emoties ervaren… geuren en energieën die zelfs ik niet kan omschrijven. Soms zijn mijn emotionele, gevoelige ervaringen zo overweldigend dat ik ze niet kan begrijpen.

Er is mij al vaker verteld dat ik het leven niet zo ingewikkeld moet maken. Ik heb het zelfs zo vaak gehoord dat ik dacht dat er iets mis was met me. Ik dacht dat ik overdreef, dat ik anders was, dat ik dingen bemoeilijkte en dat het, als ik eronder leed, mijn eigen schuld was. Het was moeilijk om niemand te hebben met wie ik dit kon delen – ik schaamde me en voelde me gevangen doordat ik altijd moest doen alsof.

Onze huid is de grens die ons innerlijk scheidt van ons uiterlijk. Het is onze beschermlaag. Hoogsensitieve personen hebben echter een hele dunne huid. Onze beschermlaag is erg dun, wat betekent dat negatieve energieën makkelijk erdoorheen kunnen komen.

Boom met Harten

Overgevoeligheid is een broedplaats voor vele aandoeningen. We zijn niet altijd in staat om onze gevoelens te uiten of te verwerken. Als we dit niet kunnen doen, beginnen we lichamelijke symptomen te ontwikkelen, zoals huid- of spijsverteringsproblemen.

Ik kan ook leiden aan depressie als ik mijn emoties niet goed stuur, want als ik mezelf niet begrijp, impliceert dat dat ik mezelf niet accepteer en dat ik niet weet hoe ik van mezelf moet houden. En in deze wereld is het niet makkelijk voor mensen zoals ik om erkend en herkend te worden. Sinds ik heb ontdekt dat ik een hoogsensitief persoon ben, weet ik dat ik niet ziek ben, kan ik me beter ontspannen en voel ik me beter over mezelf.

Ik ben er niet bang voor, maar soms moet ik een schild creëren om mezelf te beschermen, want anders overleef ik het niet. Denk eraan dat we niet hebben geleerd om gevoelig te zijn – we hebben in feite geleerd om onze gevoelens te verbergen. Om deze reden zijn er momenten dat ik mezelf verberg of de eenzaamheid opzoek, zodat ik mijn emoties helemaal kan voelen en weet dat ik nog steeds mezelf ben in een wereld die mij niet begrijpt.

Angstig Meisje

Mijn hersenen en mijn zenuwstelsel zijn aan elkaar verbonden op zo’n manier dat ik meer ingesteld ben op mijn emoties, op andere mensen en op de wereld. Als je me vertelt hoe gelukkig je bent, voel ik dat geluk ook.

Heel emotioneel zijn is niet het enige dat me kenmerkt. Ik ben hoogsensitief op meerdere manieren; zelfs geluiden en geuren kunnen soms te veel zijn voor me. Ik kan de energie voelen die door de lucht stroomt en die veel anderen niet opmerken.

Er is een misvatting over hoogsensitieve personen die ik graag recht wil zetten: ze zeggen dat we neurotisch zijn, verdrietig en introvert, maar dit klopt niet. Hoogsensitieve personen zijn geen mensen met problemen, het zijn gewoon mensen die anders zijn, die zich anders voelen en intensief nadenken, wat soms kan leiden tot angst en depressie.

Mensen zoals ik zijn goed in het opzetten van maskers. Dit doen we omdat we geen keuze hebben, omdat het erg moeilijk is om je gedachten en gevoelens te ordenen in een wereld die niet bij je past.

Vlinders

Veel mensen zien me als een gelukkige, lachende, opgewekte persoon. Maar in de innerlijke wereld waarin ik leef, is dat heel anders. Soms verdrink ik in mijn gevoelens. Mijn omgeving overweldigd me soms en mijn stemming wordt slechter.

Dan zijn er nog de verwachtingen die mensen van je hebben, evenals wat je van anderen verwacht en wat je denkt dat je ze kan geven. Je kunt 150% aan iemand geven, ze begrijpen en iets voor ze voelen, wat overweldigend kan zijn, maar je bent er voor ze en je zal ze niet verlaten. Als dit gebeurt, verwacht je dat dit wordt beantwoord om een band met anderen aan te gaan die ertoe leidt dat ze je begrijpen, maar dit gebeurt niet altijd. Dit is frustrerend en ontmoedigend.

Groot Hart

Soms, als een gedachte of gevoel me te binnen schiet waarmee ik anderen verras, voel ik me een beetje gediscrimineerd. Het gevoel dat anderen je gevoelens niet begrijpen of niet accepteren is moeilijk. Er is een enorm gebrek aan empathie in deze wereld.

Als ik wordt geconfronteerd met tegenspoed voel ik me klein, zwak en kwetsbaar. Maar nu dat ik weet dat ik een HSP ben, wil ik mijn plaats in de wereld opnieuw opeisen en mezelf verbeteren.

Er zijn momenten dat ik denk dat ik de angst die ik voel niet aan kan. Ik heb tijdens mijn leven meer geleden dan dat ik ervan heb genoten. Maar ik realiseer me dat het een voorrecht is en ik heb besloten dat ik me niet langer een vreemde in mijn lichaam voel, maar dat ik gelukkig moet zijn. Door mijn zwakte ben ik sterker geworden.

Ze zeggen dat hoogsensitieve personen vredige mensen zijn, dat we een rustig leven willen leiden en dat we geloven in het goede in mensen. Ik kan nu trots zijn op de gave die ik heb. Ik ben een HSP en misschien ben jij er ook wel één. Wees er niet bang voor.

Dit is mijn waarheid en het kan ook die van jou zijn. Als je denkt dat je een rare snuiter bent, dat je nergens bij hoort, alsof je te klein bent voor deze enorme wereld, is dit misschien de boodschap die je nodig had om jezelf te gaan waarderen. We kunnen ons verleden niet veranderen, maar het is altijd mogelijk een nieuw einde voor onszelf te creëren.


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.