7 eigenschappen van zelfgerealiseerde mensen volgens Abraham Maslow

Zelfgerealiseerde mensen hebben de perfecte balans gevonden tussen het "ideale zelf" en het "echte zelf." Lees meer in dit artikel.
7 eigenschappen van zelfgerealiseerde mensen volgens Abraham Maslow
Sergio De Dios González

Beoordeeld en goedgekeurd door de psycholoog Sergio De Dios González.

Geschreven door Valeria Sabater

Laatste update: 27 december, 2022

Zelfgerealiseerde mensen hebben de perfecte balans gevonden tussen het “ideale zelf” en het “echte zelf.” Het zijn onconventionele mannen en vrouwen die vrij, tevreden, dankbaar en gevoelig zijn voor de problemen van de wereld. Binnen de door Maslow geformuleerde hiërarchie van menselijke behoeften zou kunnen worden gezegd dat maar heel weinig mensen deze top bereiken.

Deze beroemde hiërarchie, geschematiseerd als een klassieke oplopende piramide, werd in 1943 gecreëerd door Abraham Maslow. Sindsdien is er zonder meer veel gebeurd. Het is echter nog steeds relevant en blijft een van de fundamentele pijlers van de humanistische psychologie en de beweging van de positieve psychologie.

“Een muzikant moet muziek maken, een kunstenaar moet schilderen, een dichter moet schrijven, wil hij uiteindelijk vrede met zichzelf hebben.”
Abraham Maslow

In feite zouden we kunnen zeggen dat weinig benaderingen zo inspirerend zijn… en tegelijkertijd zo waardevol voor de wortels die ‘persoonlijke groei’ voeden.

Tot op de dag van vandaag, en dit is ironisch om te zeggen, besteden de meesten van ons veel tijd aan het bevredigen van de eerste niveaus van deze piramide van behoeften. Het is een continue rondreis, waardoor we geen middelen hebben om te gebruiken om aan de ‘superieure behoeften’ te voldoen.

Als er bijvoorbeeld iets is dat we allemaal weten, is het dat we niet altijd het beveiligingsniveau kunnen garanderen met een baan die onze basisbehoeften op een stabiele manier dekt. Soms komen en gaan zelfs romantische relaties.

Zelfrealisatie

Daarom moeten we toegeven dat het niet altijd gemakkelijk is om de top van de ‘piramide’ te bereiken. Het is moeilijk om dat hoogtepunt te overtreffen waar langverwachte zelfrealisatie wordt verkregen.

Je moet dit doel zien als een reis waarin je kleine dagelijkse inspanningen, moedige investeringen en beslissende acties investeert. Het is ook belangrijk om een ander interessant aspect in overweging te nemen.

Deze reis is niet altijd per se een gelukkige of eenvoudige. Humanistische psychologen herinneren ons er zelfs aan dat figuren als Nelson Mandela, Gandhi of Viktor Frankl duidelijke voorbeelden zijn van zelfgerealiseerde mensen. Laten we nu eens kijken naar de kenmerken die hen definiëren.

Een vrouw met een teddybeer

1. Zelfgerealiseerde mensen worden gemotiveerd door het onbekende en het dubbelzinnige

Onzekerheid accepteren, kansen zien in het onbekende en geïnteresseerd zijn in de occasionele dubbelzinnigheden van het leven zijn aspecten die deze open en flexibele geest vormen. Een geest die zich kan aanpassen aan de meest complexe situaties.

Dit is wat Abraham Maslow destijds definieerde als ‘een noodzaak voor updates’. Niets is zo belangrijk voor je groei en de investering in je potentieel als gevoelig zijn voor nieuwe informatie. Je moet ontvankelijk zijn voor andere benaderingen dan de jouwe en openstaan voor wat je omgeving te bieden heeft.

2. Een objectieve waardering van de werkelijkheid

Deze dimensie die zelfgerealiseerde mensen perfect definieert, is niet erg nuttig. We zien het niet zo vaak in onze dagelijkse context en in de mensen om ons heen. Sterker nog, we kunnen misschien niet objectief zijn als het gaat om alles om ons heen.

De meesten van ons zijn onderhevig aan oordelen, stereotypen en vooroordelen over waardering. We moeten ook leren om een beetje gelijkmoediger, nederiger en ontvankelijker te zijn voor onze omgeving.

Als we wat objectiever waren en veel oordelen zouden kwijtraken… zouden we anders naar de werkelijkheid kijken.

3. Het zijn onconventionele mensen, maar ook nederig

Zelfgerealiseerde mensen hebben hun eigen identiteit. Hun eigen merk, charisma en een licht dat anderen kan inspireren. Ze hebben zichzelf gecreëerd door een proces waarin ze zichzelf hebben leren accepteren, met hun deugden en gebreken. Ze zijn duidelijk over hun prioriteiten en hoe ze hun doelen in het leven kunnen bereiken.

Daarnaast weten ze wat ze willen en genieten ervan authentiek te zijn. Deze mensen gedragen zich te allen tijde met die perfecte kunst waarbij je niet bang bent om de wereld te laten zien zoals je bent. Maar tegelijkertijd weten ze hoe ze anderen moeten respecteren en het beste uit hen kunnen halen.

Een jongeman die lacht

4. Zelfgerealiseerde mensen worden gemotiveerd door groei

Veel van ons hebben dagelijks te maken met de behoeften die de laagste treden van de piramide van Maslow innemen. Namelijk werk, een huis, een goede partner, stevige vriendschappen… Er is echter nog iets anders waar we aan moeten denken.

Onze levensstijl en de huidige samenleving genereren een traagheid. Al deze dimensies oscilleren, veranderen, transformeren… Weinig dingen zijn veilig. Banen komen en gaan. Vrienden blijven soms achter, net als fantastische mensen die we net hebben ontmoet, die ons op een levendige manier met het leven verbinden…

Daarom is het niet nodig om de lagere treden van die piramide te hebben “beveiligd” om naar de top te kunnen stijgen. Het ideale zou zijn om tot een goede zelfrealisatie te komen, zodat we al die basisprocessen van aansluiting en veiligheid op een meer volwassen en inclusieve manier onder ogen kunnen zien.

Zelfgerealiseerde mensen richten zich meer op hun eigen groei, op het besef dat er soms complexe momenten zijn. Maar met de juiste psychologische strategieën kan elke tegenslag worden overwonnen.

Een verlicht pad in het bos

5. Ze hebben een doel

We delen allemaal graag suggestieve en motiverende zinnen via onze sociale netwerken. Een van de bekendste zinnen is er een die ons eraan herinnert: “Je moet niet slapen zonder een droom of opstaan zonder een doel.” Wat we echter vaak doen, is met zorgen naar bed gaan en opstaan met meer angsten dan doelen.

Laten we proberen de zaken om te draaien. Laten we de horizon niet langer zien als vol obstakels en prikkeldraad en in plaats daarvan een echt doel visualiseren.

Een vitale doelstelling, die op zijn beurt weer kan worden onderverdeeld in kleine doelstellingen waar we kracht uit kunnen putten als ze eenmaal zijn bereikt. Als we kracht, motivatie en energie investeren in een vast doel, zullen er veel dingen veranderen.

6. Zelfgerealiseerde mensen zijn dankbaar

Zelfgerealiseerde mensen hebben het wonderbaarlijke vermogen om hun omgeving te zien en te waarderen met de onschuld en magie van een kind. Alles heeft zijn nuances en een helderheid die hen kan inspireren. Iets dat hen kan aansporen om elke dag een beetje beter te worden.

Omdat het leven in hun ogen niet mooier kan zijn. Daarom waarderen ze alles om hen heen. Elke bekende persoon, elke ervaring uit het verleden of elke huidige gebeurtenis… Omdat alles, absoluut alles, hen in staat heeft gesteld om te leren en te groeien.

7. Deze mensen bouwen diepe relaties op met weinig mensen, maar voelen genegenheid voor de hele mensheid

Zelfgerealiseerde mensen zijn erg selectief bij het aangaan van banden. Ze zoeken naar kwaliteit in plaats van kwantiteit. Wanneer ze een relatie van romantiek of vriendschap opbouwen, investeren ze aandacht, zorg en grote genegenheid. Ze hebben veel nederigheid en creativiteit gestoken in het vormgeven van een solide en verrijkende band voor alle betrokken partijen.

Bovendien, hoewel hun naaste persoonlijke kring meestal vrij klein is, voelen ze genegenheid en actieve interesse in de mensheid. Ze zijn zorgzaam en bezorgd over universele problemen. Deze kwesties omvatten discriminatie, honger of sociale ongelijkheden. Hun ethische principes zijn zeer stevig. Ook aarzelen ze niet om actief te zijn bij het verdedigen van de rechten van anderen.

Tot slot, het is waarschijnlijk dat velen van ons zich zullen identificeren met meer dan één van de hier gepresenteerde dimensies. Onthoud echter dat het niet genoeg is om je gedefinieerd te voelen, het is niet genoeg om te “zijn.”

We moeten zelfrealisatie ‘oefenen’ en proactieve agenten zijn, niet alleen in onze eigen persoonlijke groei, maar ook in het welzijn van anderen. Want dat is het uiteindelijke doel van de piramide van Abraham Maslow, de wereld kunnen transformeren. Om het naar een ander niveau van welzijn, samenleven en harmonie te brengen…

“Zelfgerealiseerde mensen hebben een diep gevoel van identiteit, sympathie en genegenheid voor mensen in het algemeen. ze voelen een connectie, alsof we allemaal lid zijn van hun familie…”
-Maslow-

Handen rond een cirkel van papieren figuren


Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.


  • Ellis, A. (2004). Conseguir la autorrealización. RET: revista de toxicomanías38, 32.
  • Maslow, A. H. (1991). Motivación y personalidad. Ediciones Díaz de Santos.
  • Soriano, M. M. (2001). La motivación, pilar básico de todo tipo de esfuerzo. Proyecto social: Revista de relaciones laborales, (9), 163-184.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.